cookie-og-privatlivspolitik
Under demonstrationen lørdag blev der sat ild til en mannequindukke med et billede af statsminister Mette Frederiksen klistret i ansigtet.

2

Billeder

Under demonstrationen lørdag blev der sat ild til en mannequindukke med et billede af statsminister Mette Frederiksen klistret i ansigtet.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

112

To mænd fængsles efter afbrænding af statsministerdukke

Fængslede demonstranter sigtes for trusler mod statsministeren - men ikke for angreb på regeringen.
24. januar 2021 kl. 17:05 Af Ritzau

Annonce

Det udviklede sig voldsomt, da der lørdag aften blev demonstreret mod de gældende coronarestriktioner i København og på Frederiksberg.

Kort før klokken 19.30 blev der sat ild til en mannequindukke med et billede af statsminister Mette Frederiksen (S) klistret til ansigtet.

På dukken var monteret et skilt hvorpå der blandt andet var skrevet "hun må og skal aflives". Afbrændingen har ført til foreløbig tre anholdelser.

Det er kommet frem søndag i et grundlovsforhør i Retten på Frederiksberg. Hidtil har der kun været kendskab til to anholdelser.

I retten er to mænd blevet fremstillet. Dommer Christian Wenzel har søndag aften besluttet at varetægtsfængsle dem indtil 19. februar.

Annonce

De fængsles for brud på straffelovens paragraf 115 samt 266. Førstnævnte handler om forbrydelser mod regeringen. Sidstnævnte handler om trusler.

Mændene blev anholdt natten til søndag. De blev sigtet efter straffelovens paragraf 113 om angreb på regeringen, hvilket kan give op til 16 års fængsel.

Dommeren på Frederiksberg mente dog ikke, at der var belæg for at fængsle demonstranterne efter denne meget alvorlige paragraf.

Mændene nægter sig skyldige. De er henholdsvis 30 og 34 år og var begge klædt i sorte sweatshirts under grundlovsforhøret.

Kort før grundlovsforhøret gik i gang, blev den tredje person anholdt.

Annonce

Han vil blive stillet for en dommer mandag formiddag.

Mens de første to mænd afgav forklaring i Retten på Frederiksberg, blev dørene til retssalen lukket for de fremmødte journalister. Det skete på anmodning af senioranklager Søren Harbo fra Københavns Politi.

Han henviste til, at der efter politiets opfattelse er en fjerde person på fri fod, som menes at spille en rolle i afbrændingen af statsministerdukken.

- Der er en navngiven bagmand, som ikke skal kunne orientere sig om sagens beviser gennem medierne, lød det fra Søren Harbo.

Politiet havde inden grundlovsforhøret rejst en underordnet sigtelse om trusler, som netop var den, dommeren valgte at følge.

Annonce

Ved afsigelsen af kendelsen fortalte dommeren, at det var den 30-årige, der ifølge de sigtedes forklaringer medbragte dukken til demonstrationen, mens mændene var fælles om at bære dukken og placere den et synligt sted.

- Men der er ikke mistanke om, at de bidrog til at antænde dukken, konstaterede dommer Christian Wenzel.

Det anses som en skærpende omstændighed, at truslen - som det ifølge dommeren var tale om - var rettet mod statsministeren. Ifølge straffelovens paragraf 115 kan det øge straffen med op til det dobbelte.

Afbrændingen af mannequindukken fandt sted foran koncertstedet Forum på Frederiksberg - ifølge sigtelsen klokken 19.25.

Det var gruppen "Men in Black", der havde arrangeret demonstrationen.

Annonce

De to fængslede demonstranter har bedt om tid til at overveje, hvorvidt de skal kære fængslingen.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: HENNING BECH JOHANSEN

Axeltorv i Nakskov 01. marts 2021 kl. 11.48

AF: JOHN WENNERWALD

Facebook skal bidrage 28. februar 2021 kl. 21.20

AF: JOHN WENNERWALD

Vinterferie med familien 22. februar 2021 kl. 09.44

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Billetten til vores verden 21. februar 2021 kl. 12.54

AF: PER HØYEM

Granfeltsgård 18. februar 2021 kl. 14.31

AF: PAW HALLANDSON

Skanlux sommehusene på Marielyst 15. februar 2021 kl. 20.24

Annonce

ANNONCE