cookie-og-privatlivspolitik

Foto: Anders Knudsen, arkivfoto

112

Forsvarer: Sag om fangeflugt bør gå helt om

En af de tiltalte i sagen om fangeflugten ved Nykøbing Sygehus blev tirsdag løsladt, fordi teleoplysninger ikke kan bruges som bevis. Nu vil hans forsvarer have hele sagen til at gå om.
21. august 2019 kl. 09:00 Af Jakob Poulsen

Annonce

Retssagen om fangeflugten ved Nykøbing Sygehus i september sidste år, hvor en indsat i Storstrøm Fængsel blev befriet ved en væbnet aktion, risikerer måske at skulle starte helt forfra.

I går, tirsdag, besluttede anklagemyndigheden at løslade en af de seks tiltalte i sagen. Det sker i forlængelse af Rigsadvokatens instruks i mandags om, at teledata i de næste to måneder ikke kan bruges som bevis i retssager, da der er fundet alvorlige fejl i de teledata, som bruges i især straffesager.

Teledata-oplysningerne har været brugt som bevis til at sandsynliggøre hvor en tiltalt befandt sig henne på et givent tidspunkt, fordi vedkommendes mobiltelefon var blevet registreret på en telemast i det pågældende område.

Men nu viser det sig altså, at disse oplysninger er så fejlbehæftede, at de ikke kan bruges som bevis. Desuden fremgår det, at der er fundet fejl i de rådata, som politiet modtager fra teleselskaberne vedrørende teleoplysninger.

Hverken omfanget eller den konkrete betydning af disse fejl er afdækket endnu, og derfor har man altså besluttet at stille brugen af teleoplysninger som bevis i bero foreløbig frem til 18. oktober.

Løsladelsen af den ene af de tiltalte i sagen om fangeflugten vækker tilfredshed hos mandens forsvarer, advokat Janus Malcolm Pedersen. Han sagde allerede mandag til Folketidende, at han mente, at hans klient burde løslades, da beviserne mod ham i meget høj grad er bygget op omkring teleoplysninger.

Og i går tirsdag blev opfordringen til virkelighed. Den løsladte er dog fortsat tiltalt i sagen.

- Det var det eneste rigtige at gøre. Hvis det eneste bevis, man har, er teleoplysninger, og man ikke kan bruge de oplysninger til noget, er det det rigtige at løslade den tiltalte.

- Nu bliver næste skridt at finde ud af, hvad vi så gør, for jeg synes ikke, det er helt problemfrit at fortsætte retssagens hovedforhandling uden videre. Min bekymring er, at man nu har startet en straffesag med nogle beviser, som man så tager ud igen. For selvom man tager dem ud, har de jo gjort et eller andet indtryk hos dommer og domsmænd, så jeg synes ikke, at vi bare kan køre videre.

- Enten må anklagemyndigheden pille min klient ud af sagen, eller også må sagen gå helt om med en ny dommer og nye domsmænd, som ikke har været præsenteret for sagen på falske forudsætninger, siger Janus Malcolm Pedersen.

Han vil derfor, når sagen efter planen fortsætter med det næste retsmøde 28. august, anmode retten om, at sagen skal gå helt om.
- Det rigtige skridt burde være at starte forfra, og jeg tror ikke, det er urealistisk at vinde lydhørhed hos Retten for det synspunkt, siger han.

Janus Malcolm Pedersens klient er blandt andet er tiltalt for at have planlagt og koordineret befrielsesaktionen ved sygehuset. Den 25-årige mand, der er af iransk oprindelse, er den sidst anholdte i sagen. Han blev anholdt i Sverige for få uger siden og har derfor ikke nået at sidde varetægtsfængslet så længe.

Anklager i sagen, specialanklager Skipper Falsled, oplyser til Folketidende, at han har besluttet, at han ikke vil udsætte sagen.
- Men sagen er ikke blevet stærkere af det her. Det er et benspænd, jeg ikke havde set komme, men jeg er vant til at følge ordrer, siger han om den nye udvikling i sagen.

En anden af de tiltalte kan muligvis også blive løsladt inden længe.
- En del af de oplysninger, han er fængslet på baggrund af, er også teleoplysninger, men der kræver det et nyt retsmøde at vurdere, om han fortsat skal være varetægtsfængslet eller ej, forklarer Skipper Falsled.

Han håber, at det kan afklares i forbindelse med det næste planlagte retsmøde i sagen om en uge, 28. august.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Tak til borgerne 16. februar 2020 kl. 21.15

AF: BJARKE ROSENKILDE

Beåndet eller åndløs 16. februar 2020 kl. 19.58

AF: TOM AHLQVIST

Nok er Nok. 13. februar 2020 kl. 23.06

AF: JOHN WENNERWALD

Landbruget når ikke målet 09. februar 2020 kl. 21.34

AF: BERIT BECH

Foreningshus eller skoleskyderi 05. februar 2020 kl. 15.06

AF: PETER LUNDSGAARD

Skoleskyderi på Madeskovskolen? 05. februar 2020 kl. 14.34

Annonce