cookie-og-privatlivspolitik
Turister lokkes til København for at se en kendt skulptur ved Langelinie. Nu har Berlingske fået dom for at have dæmoniseret værket. Men byrettens ord er ikke punktum. Dommen ankes. (Arkivfoto)
Turister lokkes til København for at se en kendt skulptur ved Langelinie. Nu har Berlingske fået dom for at have dæmoniseret værket. Men byrettens ord er ikke punktum. Dommen ankes. (Arkivfoto)
Foto: Benoit Tessier/Reuters

112

Helt skæv siger chef på Berlingske efter dom om havfrue

Østre Landsret kommer til at afgøre, om Berlingske groft har krænket Den Lille Havfrue.
23. november 2020 kl. 14:52 Af Ritzau

Annonce

En dom om krænkelse af Den Lille Havfrue ankes til landsretten, oplyser den dømte, ansvarshavende chefredaktør Tom Jensen på Berlingske.

"Helt skævt" og "fuldstændig ude af proportioner" lyder det blandt andet i chefredaktørens reaktion på Københavns Byrets afgørelse.

Arvingerne efter billedhugger Edvard Eriksen, der skabte det nationale ikon, skal have i alt 285.000 kroner af chefredaktøren, fordi hans avis i to tilfælde har krænket ophavsretten.

I en tegning blev havfruen af avisen forbundet med højreekstremisme og ondskab. Her var figuren forsynet med et zombielignende ansigt. Og et foto, hvor skulpturen fik mundbind på, er ifølge retten også en krænkelse, fordi illustrationen blev brugt som ledsager til en tekst om angst for coronasmitte og højrepolitik.

Tom Jensen siger, at han har tre indvendinger mod afgørelsen.

For det første er såvel tegningen som fotoet med mundbind selvstændige værker og ikke en krænkelse af Edvard Eriksens figur, mener han.

Desuden er beløbet "fuldstændig ude af proportioner", selv hvis man skulle finde, at Berlingske har krænket den originale figur, mener chefredaktøren.

Og for det tredje anfægter han byrettens afgørelse vedrørende mundbindet på havfruen.

- Her går retten ind og forhøjer erstatningen, fordi vi påstås at associere Den Lille Havfrue med højrepolitik. Det er helt skævt. Der skal selvfølgelig være rum for et publicistisk medie til at illustrere tekster på selvstændig vis, siger Tom Jensen.

Havfruen med mundbind ledsagede artiklen "Bange for coronasmitte? Så stemmer du nok Dansk Folkeparti". Den handler om sammenfald mellem frygt for smitte og højreorienteret overbevisning.

Byretten udtaler, at illustrationen er "unødvendig", og konklusionen for begge tilfælde er, at det er en skærpende omstændighed, at krænkelserne er sket i en politiseret kontekst.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LINDA SOMMER

Varme i en kold tid 17. januar 2021 kl. 20.42

AF: JOHN WENNERWALD

Rigsret? Selvfølgelig 17. januar 2021 kl. 20.16

AF: JENS E NIELSEN

varme i sakskøbing 16. januar 2021 kl. 20.36

AF: LINDA SOMMER

Moralsk støtte til Rødby og… 14. januar 2021 kl. 20.44

AF: LINDA SOMMER

Kapacitetstilpasning i dagtilbud 12. januar 2021 kl. 20.39

AF: JOHN WENNERWALD

Fire skræmmende år 10. januar 2021 kl. 21.38

Annonce