Annonce
112

Hjemmerøver tidligere dømt i Sverige

Arkivfoto Foto: Free/Colourbox

Den ældste søn, der onsdag sammen med flere af sine familiemedlemmer blev dømt for flere hjemmerøverier, er tidligere straffet for tyverier og gaderøverier i Sverige.

Familien har, inden de kom til Danmark, været bosat i Sverige, hvor 23-årige Toncek Mujagic for år tilbage er blevet dømt for tyverier og røverier mod enlige ældre kvinder på åben gade eller i trappeopgange i byen Asarum, som ligger lidt nord for Karlshamn i Blekinge i Sverige.

I efteråret 2012 blev han således idømt fire måneders ophold på en lukket ungdomsinstitution. Af domsudskriften fra Blekinge Tingsrätt fremgår det, at den nu 23-årige kun undgik en fængselsstraf, fordi han på daværende tidspunkt var under 18 år (17 år, red.). Han var desuden ikke tidligere straffet.

Toncek Mujagic var ifølge den svenske domsudskrift for sagerne i 2012 kroatisk statsborger, men kom til Sverige som uledsaget flygtningebarn. Her havde han blandt andet en søster, som han i en periode boede hos. Folketidende erfarer, at hele familien med de nu dømte sønner, har været bosat i Sverige. Søsteren er ikke nævnt i sagerne fra Danmark. Men Folketidende erfarer, at der foruden datteren, der er nævnt i Sverige, og sønnerne, som nu er dømt i Danmark, også er yngre søskende i familien.

Toncek Mujagic var ved retssagen i 2012 i Sverige tiltalt for i alt fire forhold, men blev frikendt for det ene og delvist frikendt for et andet. Alle forbrydelserne skete i Asarum, hvor han også selv boede.

Det første forhold, som i domsudskriften betegnes som groft tyveri og forsøg på bedrageri skete på en cykelsti i midten af juli 2012. Ifølge lokalavisen Sydöstran var offeret en 87-årig kvinde. Hun forklarede i retten, at hun var på vej hjem efter at have været ude for at handle ind. Hun gik med sin rollator, og i rollatoren havde hun anbragt sin taske med sin pung i. Da hun var tæt på at være hjemme, kom en dreng pludselig cyklende og standsede foran hende. Han sagde ”por favor” (vær så venlig, red.), hvorefter han rev hendes guldhalskæde af og stjal hendes pung, inden han cyklede væk med begge dele.

I pungen lå blandt andet kvindens hævekort, som den dengang 17-årige senere forsøgte at hæve penge på i en automat. Han blev blandt andet genkendt via overvågningsbilleder fra automaten og dømt for begge forhold.

Manden blev også dømt for et lignende røveri mod en 86-årig kvinde i en trappeopgang. Hun forklarede, at hun også havde været ude for at handle, men netop som hun var kommet ind i trappeopgangen ved sit hjem, rev en ung mand pludselig døren op og lukkede den hurtigt efter sig igen. Derefter begyndte han at beføle hende udenpå tøjet. Da kvinden protesterede, skubbede han hende hårdt i brystet, så hun ramlede baglæns ind i en væg og faldt ned på gulvet. I faldet slog hun baghovedet, og det begyndte at bløde kraftigt. Mens hun lå på gulvet, trykkede manden hendes hage op og rev hendes halskæde af. Derefter forsvandt han, forklarede hun.
Da politiet viste hende billeder af den dengang 17-årige, genkendte hun ham som gerningsmanden, og hun genkendte ham også i retssalen, fremgår det af domsudskriften.
I Sverige blev den dengang 17-årige Toncek Mujagic blev også dømt for dette forhold, selvom han nægtede sig skyldig.

Derimod blev han frikendt for et omtrent tilsvarende røveri mod en tredje ældre kvinde, som han også var tiltalt for. Her kom gerningsmanden også cyklende hen imod sit offer. Pludselig rev han hendes halskæde af og skubbede hende så hårdt, at hun faldt omkuld. Det fik hende til at skrige ”rør ikke tasken”, hvorefter gerningsmanden forsvandt.
Det kunne dog ikke bevises med sikkerhed, at den dengang 17-årige var identisk med røveren, og derfor blev han frikendt.

Det fjerde forhold handlede ikke om røveri eller tyveri, men derimod om trusler mod en lokal avis’ redaktion i Karlshamn.

Her havde Toncek Mujagic ifølge vidneudsagn i domsudskriften optrådt vredt og aggressivt og forlangt at komme til at tale med den journalist, der havde skrevet en artikel i avisen om, at en ung mand, som var mistænkt for røverier mod ældre, var blevet løsladt efter et grundlovsforhør.

Her skulle han blandt andet have sagt, at han havde penge, og at han kendte folk, samt at han kunne sørge for en eksplosion i avisens lokaler, hvis ikke avisen fjernede artiklen fra deres hjemmeside.
Den dengang 17-årige bekræftede i retten, at han havde været på avisen, og at han var vred og oprørt, fordi de havde skrevet om ham. Han mente dog ikke, at han havde sagt noget om en eksplosion.
Retten mente dog, at der var beviser nok til, at han kunne dømmes for ulovlige trusler

Den dengang 17-årige var desuden også tiltalt for tyveri og hæleri af en tavle fra det lokale bibliotek. Her fandt retten det dog ikke bevist, at den 17-årige var skyldig i tyveri, men dog fandt man ham skyldig i hæleri.

Udover de fire måneders ophold på en ungdomsinstitution blev den dengang 17-årige Toncek Mujagic dømt til at betale skadeserstatning på alt cirka 35.000 svenske kroner.

  • Arkivfoto Foto: Free/Colourbox
Annonce
112

"Vi ved godt, at der engang imellem sker noget ved banegården"

112

15-årig fremstillet i retten efter overfald: Her er afgørelsen

Annonce
Annonce
Sport

NFH blev blæst ud af Boxen: Team Esbjerg i særklasse

Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Sport

Jakob Larsen efter afklapsning: - Det blev mere grimt end nødvendigt

Lokal nyt

Godkender økonomisk redningsplan med markant mindre indflydelse

Nykøbing

Imponeret over kulissen: Se, hvad der er skabt på 13 år

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Falster

For få havde lyst: Nu flytter den til fængslet

Nykøbing

Den største nogensinde: Elektrisk stemning og bølge i Boxen

Guldborgsund

Et farvel til bananen?

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Sport

Bizar afslutning koster dyrt: Nu er hammeren faldet

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Nykøbing

Grillede 12 pattegrise før kæmpe-kamp

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Annonce
Annonce
112

"Vi ved godt, at der engang imellem sker noget ved banegården"

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

Guldborgsund

For første gang: Nu kan du gå i dronningens fodspor

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken