cookie-og-privatlivspolitik

Foto: Anders Knudsen, arkivfoto

112

Hjemmerøverisag kan blive udsat efter datafejl

Stop for brug af teledataoplysninger i retssager kan få konsekvenser for stor lokal ankesag.
22. august 2019 kl. 10:20 Af Jakob Poulsen

Annonce

NYKØBING Sagen mod en kroatisk familie og en ven af familien, som i midten af januar blev idømt langvarige fængselsstraffe ved Retten i Nykøbing for en lang serie af hjemmerøverier og andre forbrydelser blandt andet på Lolland og Falster, skal efter planen for Østre Landsret 31. oktober efter, at alle de dømte ankede deres domme fra byretten.

Men nu risikerer ankesagen at blive udsat efter instruksen fra Rigsadvokaten om, at teledataoplysninger ikke må bruges som bevis i retssager, fordi det har vist sig, at oplysningerne kan være fejlbehæftede. Det skriver TV2 Øst.

Rigsadvokatens instruks gælder foreløbig frem til 18. oktober, men hvis den bliver forlænget, eller der sker andre ændringer i forhold til brugen af teledataoplysninger, kan det komme til at få betydning for ankesagen om hjemmerøverierne.

- Vi har oplevet, mine kolleger og jeg, at i mange andre sager sprøjter anklagemyndigheden begæringer ud om, at sager skal udsættes, hvis der indgår teledata, siger Martin Andersen, der er forsvarer for en af de tiltalte, til TV2 Øst.

Beviserne mod de tiltalte, som i byretten blev idømt mellem otte og 15 års fængsel, bygger blandt andet på teledata, men der er også andre beviser, fortæller TV2 Øst.

Den kroatiske familie havde base i et hus i Guldborg på Falster. Hjemmerøverierne blev fortrinsvis begået mod ældre eller syge mennesker. Ofrene blev typisk bagbundet med gaffatape, fik tæsk og blev truet på livet, inden gerningsmændene stak af med forskellige effekter.

De fem tiltalte er to brødre i 20'erne, som i byretten fik hver 15 års fængsel, deres forældre, som i byretten fik hver 12 års fængsel, samt en 37-årig ven af huset, der fik otte års fængsel. En lillebror i familien var også tiltalt i byretten, men blev frikendt. Alle de fem dømte blev udover de langvarige fængselsstraffe også udvist af Danmark for bestandigt.

Hjemmerøvernes hus i Guldborg blev i juni købt på tvangsauktion af Guldborgsund Kommune for én krone med det formål at jævne huset med jorden og sætte grunden til salg.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Tak til borgerne 16. februar 2020 kl. 21.15

AF: BJARKE ROSENKILDE

Beåndet eller åndløs 16. februar 2020 kl. 19.58

AF: TOM AHLQVIST

Nok er Nok. 13. februar 2020 kl. 23.06

AF: JOHN WENNERWALD

Landbruget når ikke målet 09. februar 2020 kl. 21.34

AF: BERIT BECH

Foreningshus eller skoleskyderi 05. februar 2020 kl. 15.06

AF: PETER LUNDSGAARD

Skoleskyderi på Madeskovskolen? 05. februar 2020 kl. 14.34

Annonce