cookie-og-privatlivspolitik

112

Højesteret giver blind kvinde medhold i sag om méngrad

En kvinde skal have erstatning på 100 procent, selv om hun mistede syn på et øje ad gangen, afgør Højesteret.
12. maj 2021 kl. 13:15 Af Ritzau

En kvinde skal have opgjort sin méngrad til 100 procent for at have mistet synet på begge øjne, selv om det skete ved to forskellige ulykker.

Det fremgår af en dom, der er lagt på Højesterets hjemmeside onsdag.

I afgørelsen fremgår det, at forsikringsselskabet Popermo skal betale hende 828.000 kroner med renter fra den 8. august 2015.

Kvinden mistede i forbindelse med en ulykke i april 2014 synet på højre øje, og i december samme år mistede hun i en anden ulykke synet på det venstre.

I forsikringsbetingelserne står, at man skal have sat méngraden til 100 procent, hvis der er "tab af begge øjne eller synet på begge øjne". Men samtidig kan man ikke få erstatning for mén, der var til stede før ulykkestidspunktet.

Annonce

Derfor havde Popermo Forsikring vurderet sagen således, at kvinden havde varigt mén på 18 procent efter første ulykke. Og at det ikke måtte tælles med, da kvinden mistede synet på venstre øje.

Den nye skade blev vurderet til varigt mén på 20 procent. Det svarer til den normale méngrad, når man mister synet på ét øje.

Men sådan skal reglerne ikke tolkes, afgør Højesteret, der mener, at der skal medregnes en regel om såkaldt parrede organer. Parrede organer er eksempelvis øje, lunger og nyrer.

Reglen siger blandt andet, at hvis der er givet godtgørelse for skader på det ene organ, og det parrede organ senere bliver skadet, kan sagen genoptages.

Foruden de 828.000 kroner inklusive renter skal forsikringsselskabet også betale kvindens sagsomkostninger. De løber for landsret og Højesteret op i 150.000 kroner.

Annonce

John Rasmussen, administrerende direktør i Popermo, siger, at selskabet har set frem til en afgørelse.

- Forsikringsbetingelserne kan fortolkes i begge retninger. Det har hele tiden været vores tanke med de betingelser, vi har haft, at situationen var ganske klar på denne her type sager, nemlig at der er tale om to ulykkestilfælde.

- At Højesteret så er kommet til en anden konklusion, det tager vi så selvfølgelig til efterretning, siger han.

Ifølge ham er der tale om en "yderst sjælden" sag, og at der går år mellem, at de ser lignende.

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

EM i skyggen 13. juni 2021 kl. 23.00

AF: JOHN BRILL ENGKEBØLLE

Det frie valg 11. juni 2021 kl. 23.50

AF: TOM AHLQVIST

Venstre,s nedstigning fra… 10. juni 2021 kl. 14.17

AF: PAW HALLANDSON

Skat, hvor skal børnene være? 08. juni 2021 kl. 11.55

AF: JOHN WENNERWALD

Modige beslutninger 06. juni 2021 kl. 21.56

AF: JOHN WENNERWALD

Sorteper 30. maj 2021 kl. 21.04

Annonce

ANNONCE