cookie-og-privatlivspolitik
Højesteret har fredag afgjort, at Kriminalforsorgen skulle have rettet ind efter politiets vurdering. Det mente ikke, at der var nok til at føre en straffesag mod en mand, som Renbæk Fængsel ville smide i isolation i 12 dage efter truende adfærd. (Arkivfoto)
Højesteret har fredag afgjort, at Kriminalforsorgen skulle have rettet ind efter politiets vurdering. Det mente ikke, at der var nok til at føre en straffesag mod en mand, som Renbæk Fængsel ville smide i isolation i 12 dage efter truende adfærd. (Arkivfoto)
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

112

Højesteret rokker ved fængslers brug af straf til indsatte

Der var ikke grundlag for at sende en indsat i strafcelle i 12 dage. Det har Højesteret afgjort fredag.
16. oktober 2021 kl. 12:00 Af Ritzau

Der er ikke altid grundlag for, at afsonere i de danske fængsler kan sættes i strafcelle.

Det har Højesteret afgjort fredag ved at stadfæste landsrettens afgørelse i en konkret sag.

Afgørelsen rokker ved en mangeårig praksis, som Kriminalforsorgen har haft, mener advokatfirmaet Bonnez & Ziebe, der har ført sagen for en indsat i Renbæk Fængsel, som i november 2018 blev sat i en strafcelle i 12 dage.

Fængslet begrundede beslutningen med, at manden havde truet en ansat under en rutinevisitation af mandens fængselscelle. Man mente altså, at han havde overtrådt straffelovgivningen ved at fremsætte truende udtalelser.

Det er i visse tilfælde tilstrækkeligt for at kunne sætte en indsat i strafcelle. Men denne gang opgav politiet sigtelsen, da det ikke mente, at der var nok til at kunne føre en senere straffesag.

Annonce

Kriminalforsorgen og fængslet afviste alligevel at rette ind efter politiets vurdering og undlod derfor at ophæve sin tidligere afgørelse om strafcelle.

Beslutningen betød imidlertid, at den indsatte blev nægtet udgang i de efterfølgende måneder.

I første omgang gav byretten Kriminalforsorgen medhold, men i 2020 gav Vestre Landsret den indsatte medhold - en afgørelse som Højesteret altså nu har stadfæstet.

Advokatfuldmægtig Frederik Blicher Jepsen, der har været med til at føre sagen, vurderer, at afgørelsen kan danne grundlag for, at Kriminalforsorgen må være nødsaget til at genoptage et stort antal sager, som er afgjort efter samme praksis.

- Det gælder både sager om strafcelle og erstatning for strafcelle, men også sager om prøveløsladelse, hvor strafcelle indgår som et element, der taler imod prøveløsladelse, skriver han i en mail efter fredagens afgørelse.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LISE-LOTTE MOTYKA

Dagens Buket 24. november 2021 kl. 14.38

AF: MICHAEL SKOVBON

Hallo Folketidende!!!! 17. november 2021 kl. 11.59

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen vil… 16. november 2021 kl. 01.15

AF: JONAS SYLVESTER KASPERSEN

CO2 pris forklaret for Konservative 15. november 2021 kl. 16.12

AF: CHRIS MCKAY

Aftenskole ånder lettet op.… 15. november 2021 kl. 15.06

AF: MICHAEL SKOVBON

Er der en voksen til stede??? 15. november 2021 kl. 13.37

Annonce

ANNONCE