cookie-og-privatlivspolitik
I et forsøg på at stoppe udleveringen af en lettisk kvinde til Sydafrika har Letlands justitsminister, Janis Bordans, onsdag sendt et brev til sin danske kollega Nick Hækkerup (S) (billedet) og rigsadvokat Jan Reckendorff.(Arkivfoto)
I et forsøg på at stoppe udleveringen af en lettisk kvinde til Sydafrika har Letlands justitsminister, Janis Bordans, onsdag sendt et brev til sin danske kollega Nick Hækkerup (S) (billedet) og rigsadvokat Jan Reckendorff.(Arkivfoto)
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

112

Letland øger presset på Danmark i sag om udlevering

Letlands justitsminister skriver til Nick Hækkerup (S) for at bremse udlevering af kvinde til Sydafrika.
19. februar 2020 kl. 19:48 Af Ritzau

Annonce

Letlands justitsminister, Janis Bordans, har onsdag sendt et brev til sin danske kollega, justitsminister Nick Hækkerup (S), og rigsadvokat Jan Reckendorff for at forhindre udleveringen af en lettisk statsborger til Sydafrika.

Det skriver The Baltic Times.

Sydafrika ønsker Kristine Misane udleveret til en straffesag. Sagen drejer sig blandt andet om, at hun har fjernet sin dengang treårige datter fra landet i strid med en retskendelse. Barnets far er sydafrikaner.

Hun har i mere end 14 måneder siddet varetægtsfængslet i Danmark, efter at hun blev anholdt under en mellemlanding i København.

I brevet skriver Janis Bordans ifølge The Baltic Times, at Kristine Misane bør udleveres til Letland, så de lettiske myndigheder kan efterforske de forbrydelser, hun måtte have begået i Sydafrika.

Bordans skriver, at det vil være den bedst mulige løsning, da Misanes familie og børn opholder sig i Letland.

Brevene til de danske myndigheder fra den lettiske justitsminister er det seneste tiltag fra de lettiske myndigheder for at undgå, at Misane udleveres til Sydafrika.

Via diplomatiske kanaler og ad politisk vej har det baltiske land flere gange tidligere forsøgt at forhindre en udlevering.

I januar forsøgte Letlands rigsadvokat at arrangere et møde med sin danske kollega, Jan Reckendorff. Men det blev afslået fra dansk side, har Letlands rigsadvokat tidligere oplyst.

Flere lettiske politikere er gået ind i sagen, og parlamentet, Saeima, har blandt andet appelleret til danske politikere om at blande sig.

Mandag i sidste uge blev Danmarks ambassadør i Letland, Flemming Stender, indkaldt til møde i det lettiske udenrigsministerium.

Desuden har Letlands forsvarsminister, Artis Pabriks, udtalt offentligt, at forholdet til Danmark snart vil være "meget følsomt".

Udleveringen af Kristine Misane er blevet udsat tre gange. Det skete senest onsdag, efter at Letland i sidste øjeblik tirsdag udstedte en europæisk arrestordre på den 46-årige kvinde.

Dermed har to lande bedt om at få Kristine Misane udleveret. Situationen har tvunget Rigsadvokaten til at tage endnu en tænkepause.

I brevet til Nick Hækkerup og Jan Reckendorff understreger den lettiske justitsminister, at Letlands myndigheder er klar til at retsforfølge egne statsborgere - også for forbrydelser, som er begået i et andet land, og at det er en forudsætning for udstedelsen af den europæiske arrestordre, skriver The Baltic Times.

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Efterslæbet bliver stort 05. april 2020 kl. 21.11

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

En folkelig sammenslutning 05. april 2020 kl. 19.36

AF: CARSTEN ANDERSEN

Nakskov kan ikke få hænderne ned 03. april 2020 kl. 16.44

AF: BIRGITT BJERRE

Cykelstier langs Sundruten… 01. april 2020 kl. 09.50

AF: BJARKE ROSENKILDE

Hjernevask, medierne,… 31. marts 2020 kl. 23.30

AF: JOHN WENNERWALD

Solidaritet når regningen kommer 29. marts 2020 kl. 20.35

Annonce