cookie-og-privatlivspolitik
Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol ligger i Strasbourg i Frankrig. (Arkivfoto).
Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol ligger i Strasbourg i Frankrig. (Arkivfoto).
Foto: Frederick Florin/Ritzau Scanpix

112

Menneskeretsdomstol blåstempler dansk udvisning af mand

Det var ikke i strid med konventionerne, da en danskfødt mand med rødder i Tyrkiet blev udvist af Danmark.
30. november 2021 kl. 10:27 Af Ritzau

En dom fra Østre Landsret om udvisning af en dansk mand med tyrkiske rødder sidste år var ikke i strid med konventionerne.

Det har Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg fastslået. Det oplyser den tirsdag formiddag.

Domstolens dommere var dog langtfra enige. Tre af de syv dommere mente, at det var et brud på mandens menneskerettigheder. De fire andre mente det modsatte.

Advokat Mette Grith Stage skriver i en mail, at det "ærgrer mig grusomt", at hun og hendes klient tabte sagen med en enkelt stemme i menneskerettighedsdomstolen.

Manden har tyrkisk statsborgerskab. Han blev født i Danmark i 1993, hvor han boede med sine forældre og tre søskende. Han mener, at udvisningen var et brud på artikel 8 i konventionerne om respekt for familielivet.

Annonce

Manden taler tyrkisk og kurdisk, men langtfra lige så godt som dansk, er det blevet beskrevet under retssagen. Selv afviste han, at han kan kan tale tyrkisk.

Han forklarede i Østre Landsret, at han kun havde været i Tyrkiet på ferie, og at hans faster, som er en af de få familiemedlemmer, han kender i Tyrkiet, er død.

I landsrettens dom lød det dog, at manden måtte kende tyrkisk kultur. Og selv om hans bånd til Danmark er stærkere, har han "forudsætninger for at etablere et liv i Tyrkiet".

- Der er ingen tvivl om, at udvisningen fra Danmark kombineret med et permanent indrejseforbud vil være en særlig byrde for ham grundet hans bånd med Danmark, stod der blandt andet i begrundelsen fra landsretten.

Her bemærkede domstolen også, at han vil være i stand til at kommunikere med sin familie over telefon og internet.

Annonce

Det var en narkodom, der 24. januar 2020 førte til, at han blev dømt til udvisning.

Østre Landsrets beslutning om at udvise manden uden mulighed for at kunne komme tilbage til Danmark blev blandt andet begrundet med mandens involvering i organiseret narkokriminalitet.

Tidligere - i 2013 - var han desuden blevet dømt til 20 dages fængsel for at have forsøgt at befri en fange i 2012 og for i 2013 at have forstyrret den offentlige orden.

Ved domstolen i Strasbourg mente tre af de syv dommere, at Østre Landsret har begået et brud på artikel 8 i konventionerne om respekt for familielivet.

Artikel 8 fastslår, at "enhver har ret til respekt for sit privatliv og familieliv, sit hjem og sin korrespondance".

Annonce

Ingen offentlighed kan gøre indgreb i denne rettighed, lyder det i artikel 8, medmindre at det blandt andet er nødvendigt af hensyn til den nationale sikkerhed eller den offentlige tryghed.

De tre dommere mener ikke, at landsretten har begrundet, hvorfor der er "meget alvorlige" grunde til at udvise manden.

Dommerne bemærker også, at Danmark bør have ansvaret for ham, når han har boet i landet hele sit liv. Han er således ikke en migrant i ordets forstand, forklarer de.

Sådan ser Danmarks udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) imidlertid ikke på det.

I en skriftlig kommentar udtaler han tirsdag, at han er glad for, at Menneskerettighedsdomstolen ikke har tilsidesat danske domstoles afgørelse.

Annonce

- Og jeg synes selvfølgelig kun, det er rimeligt, at vi kan udvise en udlænding, der misbruger sit ophold i Danmark til at begå kriminalitet, lyder det fra Tesfaye.

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: PER HØYEM

Vindmøller og Power-to-x anlæg 14. januar 2022 kl. 00.23

AF: PER HØYEM

Leo Christensen og Vindmøller 09. januar 2022 kl. 11.48

AF: PER THOMSEN

Aotocampere Stubbekøbing 23. december 2021 kl. 18.41

AF: PER HØYEM

Power-to-x- anlæg og Vindmøller 23. december 2021 kl. 15.16

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen 21. december 2021 kl. 19.39

AF: MARIA SCHOUW NIELSEN

Specialskolen Lolland - er… 18. december 2021 kl. 19.56

Annonce

ANNONCE