cookie-og-privatlivspolitik

112

Messerschmidt nægter sig skyldig i svig og dokumentfalsk

I Retten i Lyngby nægter Morten Messerschmidt (DF) sig skyldig i at have bedraget EU for små 100.000 kroner.
02. august 2021 kl. 09:33 Af Ritzau

Sagen mod Dansk Folkepartis næstformand, Morten Messerschmidt, er mandag morgen begyndt i Retten i Lyngby. Morten Messerschmidt er tiltalt for svig med EU-midler og dokumentfalsk.

Som noget af det allerførste erklærede Morten Messerschmidt sig uskyldig i anklagerne, som Anklagemyndigheden mener skal udløse fængselsstraf.

- Min klient nægter sig skyldig i begge forhold. Påstanden er derfor frifindelse, siger forsvarer for Morten Messerschmidt Peter Trudsøe.

Sagen, der lige er begyndt, er en af de største i nyere dansk, politisk historie. Det er uhyre sjældent, at politikere bliver tiltalt for forhold i straffeloven, der kan udløse fængselsstraf.

Retten i Lyngby har afsat ikke mindre end syv dage til at behandle sagen. På retssagens første dag fortæller Anklagemyndigheden ved senioranklager Andreas Myllerup Laursen, at der vil blive hørt omkring 20 vidner.

Annonce

Sagen startede i 2015, hvor DF's daværende medlem af Europa-Parlamentet Rikke Karlsson pludselig meldte sig ud af partiet.

Hun berettede, at hun ikke kunne få information fra Morten Messerschmidt om regnskaberne i EU-fondene Meld og Feld, som hun havde fundet ud af, hun var indskrevet i bestyrelsen for.

Meld og Feld var fonde for en alliance af EU-kritiske partier, der modtog penge fra EU til deres arbejde. Morten Messerschmidt var formand.

Over det næste halvanden år kom det frem, at der var tilgået millioner af kroner fra fondene til DF-aktiviteter, der ikke havde nok at gøre med EU, til at der måtte bruges EU-penge på dem.

Aktiviteterne talte blandt andet middage, julekort, leje af en skonnert, frokoster, kampagner, medietræning og sågar Morten Messerschmidts egen bog om frås med EU-penge.

Annonce

EU's svindelenhed, Olaf, gik ind i sagen og en årelang efterforskning begyndte. Først i 2019 blev sagen overdraget til Søik, bagmandspolitiet. Og først i maj 2021 blev der rejst tiltale.

Den retter sig kun mod Meld-støtten til en EU-konference, der ifølge Morten Messerschmidt lå samtidig med DF's sommergruppemøde i Skagen i 2015. En EU-konference, som anklagemyndigheden ikke mener har fundet sted.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: RANDI HANSEN

Madfællesskab 28. september 2021 kl. 16.21

AF: JOHNNY BØGVAD

Kommentar til jeres indlæg… 28. september 2021 kl. 16.19

AF: JOHN STÆVNGAARD

Historisk øjeblik venter! 27. september 2021 kl. 11.47

AF: JOHN WENNERWALD

Farvel Mutti 26. september 2021 kl. 23.05

AF: MOGENS H CHRISTENSEN

Borgmesteren er nede 24. september 2021 kl. 13.46

AF: TOM AHLQVIST

Vi skal værne om vores kulturarv: 21. september 2021 kl. 22.13

Annonce

ANNONCE