cookie-og-privatlivspolitik
Lørdag har termometeret rundet 30 grader flere steder i landet. Her ses Bellevue Strand ved Aarhus fredag.
Lørdag har termometeret rundet 30 grader flere steder i landet. Her ses Bellevue Strand ved Aarhus fredag.
Foto: Michael Drost-Hansen/Ritzau Scanpix

112

Politichef i sommervarmen: Tag ikke hen hvor alle andre er

Der kan opstå såkaldt superspredning, advarer rigspolitichefen. Politiet kan lave forbudszoner.
08. august 2020 kl. 13:38 Af Ritzau

Annonce

Mens termometeret flere steder lørdag viser tæt på 30 grader, er politiets øverste chef ude med en løftet pegefinger for at minde folk om at holde afstand.

Der er behov for, at vi alle sammen forstår og overholder reglerne om, hvor mange og hvor tæt vi kan samles i sommervarmen. Sådan lyder budskabet fra rigspolitichef Thorkild Fogde.

- Når vi har så godt vejr, som vi har i øjeblikket, skal man især tænke sig om, når man vil ud og nye solen. Man skal ikke tage derhen, hvor alle andre vil tage hen. Man skal prøve at finde nogle andre steder, siger han til Ritzau.

Det er især reglerne om, hvor mange og hvor tæt man må samles, som det er vigtigt at efterleve, påpeger rigspolitichefen.

Forsamlinger på op til 100 personer er tilladt. På grund af smitteudviklingen er den planlagte forhøjelse til 200 personer udsat, og i sommervarmen kan mange små grupper hurtigt blive til flere hundrede mennesker, advarer han.

- Vi har stadig det problem, at der kan opstå såkaldt superspredning, hvis rigtigt mange samles, siger Thorkild Fogde.

Er der for mange samlet på en måde, hvor antallet og tætheden er for stor, kan politiet lave såkaldte forbudszoner, hvor man ikke må opholde sig.

- Hvis vi kan se en tæthed og et antal mennesker samlet på nogle bestemte steder, kan det blive nødvendigt at lukke stederne ned og etablere en forbudszone, siger Thorkild Fogde.

Det afgørende for, hvornår politiet vil lukke et område ned, er antallet, tætheden og måden, personerne er sammen på. Det forklarer politichefen.

- Står der mange hundrede mennesker samlet på et havnebad eller et restaurationsområde og færdes rundt imellem hinanden på en måde, hvor man kan se, at smitten spredes, er det selvfølgelig en anden situation, end hvor der på en stor strand befinder sig mange mennesker fordelt over et større område, siger han.

I første omgang vil politiet ikke uddele bøder for at overtræde forsamlingsforbuddet.

- Selve grænsen er jo på 100 personer, og der skal ret meget til, før man konstaterer, at den er bevidst overtrådt. Det vil være summen af forsamlinger og summen af mennesker, som kan udløse et opholdsforbud. Og er der opholdsforbud, falder der bøder, siger Thorkild Fogde.

I et interview og på Facebook har statsminister Mette Frederiksen (S) udtrykt bekymring over danskernes adfærd.

Det sker på et tidspunkt, hvor smittetallet er stigende.

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Kampen om velfærden 20. september 2020 kl. 21.39

AF: MARTIN WOUTERS

er dette rigtigt at man vil… 18. september 2020 kl. 17.07

AF: MARTIN WOUTERS

lindholm ghetto 18. september 2020 kl. 17.00

AF: MARTIN WOUTERS

storstrøms bro 17. september 2020 kl. 13.57

AF: HENNING ABILDGAARD

Hastværk med… 15. september 2020 kl. 21.07

AF: JOHN WENNERWALD

Det skal være nemt at være syg 13. september 2020 kl. 22.19

Annonce