cookie-og-privatlivspolitik

Foto: Anders Knudsen

112

Psykisk vold fører til den første dom

Retten i Nykøbing Falster har fundet 21-årig mand skyldig blandt andet grov vold og psykisk vold.
08. oktober 2019 kl. 15:00 Af Ritzau

Annonce

For første gang er en tiltalt blevet dømt for psykisk vold. Retten i Nykøbing Falster har tirsdag fundet en 21-årig mand skyldig.

Den nye bestemmelse i straffeloven trådte i kraft 1. april. Netop fra det tidspunkt og frem til midten af juli udsatte han en tidligere kæreste for krænkende og nedværdigende adfærd, mener en domsmandsret.

Blandt andet tog han jævnligt hendes mobiltelefon fra hende for at tjekke, hvem hun havde været i kontakt med.

Ifølge anklageskriftet beskadigede han hendes selvfølelse med nedværdigende og krænkende hån, så hun til sidst oplevede hans behandling af hende, som om det var hendes egen skyld.

En gang tidligere har en domstol taget stilling til psykisk vold. Her blev en 15-årig dreng frifundet. Denne afgørelse fra Retten i Næstved er af statsadvokaten blevet anket til landsretten.

I tirsdagens sag er den 21-årige også blevet fundet skyldig i at have mishandlet kvinden. Det skete med spark og slag, hvor han blandt andet brugte både bælte og en tyk kæp.

Forbrydelserne foregik i Dannemare og i Nakskov, hvor han også i et par tilfælde berøvede hende friheden ved at spærre hende inde på et værelse. Den ene gang slap hun væk ved at springe ud fra et vindue på første sal.

Anklager Lotte Nielsen er især tilfreds med, at den 21-årige blev dømt for psykisk vold efter straffelovens paragraf 243.

- Bestemmelsen om psykisk vold er ganske ny, og denne dom sender et stærkt signal om, at psykisk vold også er noget, som der bliver set med stor alvor på, udtaler hun i en pressemeddelelse.

Straffen er samlet blevet ubetinget fængsel i to år og seks måneder. Retten har ikke oplyst, hvad den psykiske vold isoleret har medført af straf.

Den 21-årige overvejer nu, om han vil anke dommen til Østre Landsret.

Det samme gør anklagemyndigheden.

- På grund af sagens specielle karakter og det fokus der er omkring psykisk vold skal sagen nu forbi Statsadvokaten i København med henblik på overvejelse om, hvorvidt sagen skal ankes i forhold til straffens længde, siger Lotte Nielsen i pressemeddelelsen.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Tak til borgerne 16. februar 2020 kl. 21.15

AF: BJARKE ROSENKILDE

Beåndet eller åndløs 16. februar 2020 kl. 19.58

AF: TOM AHLQVIST

Nok er Nok. 13. februar 2020 kl. 23.06

AF: JOHN WENNERWALD

Landbruget når ikke målet 09. februar 2020 kl. 21.34

AF: BERIT BECH

Foreningshus eller skoleskyderi 05. februar 2020 kl. 15.06

AF: PETER LUNDSGAARD

Skoleskyderi på Madeskovskolen? 05. februar 2020 kl. 14.34

Annonce