cookie-og-privatlivspolitik

Foto: Anders Knudsen, arkivfoto

112

Risikerer kørekort og kæmpebøde: Kørte påvirket med 28 tons asfalt

Listen over lovovertrædelser blev lang, da politiet standsede en narkopåvirket lastbilchauffør fra Falster.
29. september 2020 kl. 11:35 Af Jakob Poulsen

Annonce

Listen af lovovertrædelser var lang, og straffen kan blive hård for både chauffør og vognmand, efter at betjente fra Tungvognscenter Øst hos Midt- og Vestsjællands Politi i fredags standsede en lastbil læsset med blandt andet 28,5 tons varm asfalt ved Karlslunde.

Bag rattet sad ifølge en pressemeddelelse fra Midt- og Vestsjællands Politi en 31-årig mand fra Falster, mens lastbilen tilhører en vognmandsvirksomhed på Sydsjælland.

Ifølge pressemeddelelsen fra politiet blev betjentene opmærksomme på lastbilen, som var af ældre dato, fordi den larmede meget fra udstødningen. Bilen blev standset og bragt til Tungvognscenter Øst i Greve til nærmere undersøgelse. Og så var det, at ulovlighederne ifølge politiet begyndte at hobe sig op.

I første omgang blev den 31-årige chauffør kontrolleret, Her viste en narkotest udslag på amfetamin, og manden blev derfor anholdt og sigtet for narkokørsel og derefter kørt på sygehuset, så der kunne tages en blodprøve, der skal fastslå mere nøjagtigt om og i hvor høj grad, manden var påvirket.

- Al narkokørsel er en alvorlig overtrædelse af færdselsloven, men jeg vil påstå, at denne overtrædelse var ganske farlig, da der var tale om et særdeles tungt køretøj. Indholdet af lastbilens sættevogn var blandt andet 28,5 tons varm asfalt, og det kan være en dødsfælde, hvis ikke føreren er ved sine fulde fem under kørslen, siger lederen af Tungvognscenter Øst, politikommissær Henrik Fobian.

Men det var langt fra det eneste, der ifølge politiet var galt. En tilkaldt bilinspektør kunne konstatere, at den larmende udstødning, som i første omgang fik betjentene til at interessere sig for lastbilen, larmede væsentligt mere end tilladt.

Dernæst tjekkede man lastbilens hastighedsbegrænser, som skal sørge for, at den ikke kan køre hurtigere end 90 km/t. Her fandt man frem til, at begrænseren havde været manipuleret i mindst 14 tilfælde indenfor de seneste fem dage, og ialt blev der fundet 67 tilfælde, hvor bilen havde kørt mellem 95 og 120 km/t. Højest tilladte hastighed for en lastbil er 80 km/t.

Derudover var der flere pyntegenstande i bilen, som ifølge politiet gav et forringet udsyn for føreren, og der var monteret en række ulovlige lys og lygter - herunder 10 fjernlyslygter.

Da politiet kontrollerede chaufførens køre- hviletidsdata for de seneste 28 dage, blev der fundet tre tilfælde af såkaldt store overtrædelser, hvor føreren skulle have holdt hvil i først tre og senere ni timer. Men hans samlede hviletid var under fire timer.

I den daglige køretid for de seneste 28 dage kunne politifolkene ifølge pressemeddelelsen også se, at føreren havde kørt i 16,5 timer, selvom max.-grænsen for daglig køretid er på 10 timer.

Derudover var lastbilen registreret til såkaldt synsfri sammenkobling, men skulle ifølge politiet have været registreret til såkaldt fast kombination, som betyder, at lastbilen kun må sammenkobles med sættevogne, der er synet og registreret sammen med lastbilen.

Udgangen på det hele blev, at politiet klippede lastbilens nummerplader, og der måtte sendes en ny lastbil til stedet i hast, så den varme asfalt kunne blive transporteret forsvarligt videre, før den stivnede.

Politiet efterforsker fortsat sagen, og sagen skal senere for retten. Men ifølge pressemeddelelsen kan den 31-årige chauffør fra Falster forvente en bøde på omkring 100.000 kroner og en ubetinget frakendelse af kørekortet i en længere årrække.

Vognmandsvirksomheden kan se frem til en bøde på omkring 200.000 kroner.

- Jeg er tilfreds med, at vi fik stoppet denne ganske uforsvarlige kørsel. En lastbil med over 28 tons varm asfalt - med en påvirket fører, som ikke har holdt sine hvil, og som kører langt over den tilladte hastighed. Det er alvorligt, og det skal bøden selvfølgelig også afspejle, siger Henrik Fobian.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LINDA SOMMER

Den historiske kulturarv… 20. oktober 2020 kl. 09.43
Kom nu videre 20. oktober 2020 kl. 08.49

AF: JOHN WENNERWALD

Nåede du det, du ville? 18. oktober 2020 kl. 22.02

AF: MARTIN WOUTERS

digelaget og kommune vil… 17. oktober 2020 kl. 16.16

AF: MARTIN WOUTERS

falck sidste arbejdsdag i Guldborg 15. oktober 2020 kl. 15.46

AF: LINDA SOMMER

Velkomstporten til Danmark 13. oktober 2020 kl. 20.14

Annonce