cookie-og-privatlivspolitik
De 28 russiske søfolk havde fast ophold på de to slæbebåde "Conwenna" og "Trewenna".

3

Billeder

De 28 russiske søfolk havde fast ophold på de to slæbebåde "Conwenna" og "Trewenna".
Foto: Jan Knudsen/arkiv

112

Russiske søfolk kræves frifundet

Sager om 28 russiske søfolk, der i foråret blev anholdt uden arbejdstilladelse på Femern-byggeriet, var tirsdag i retten.
23. juni 2021 kl. 12:00 Af Peter Levinsen Hansen

RØDBYHAVN De 28 russiske søfolk, der 9. marts blev anholdt for arbejde uden dansk arbejdstilladelse på Femernbyggeriet i Rødbyhavn, var i går for retten i Nykøbing.

De 28 russiske søfolk står ifølge anklageskrifterne i sagen til en bøde på mellem 7.500 kroner og 3.000 kroner for de manglende arbejdstilladelser. Russerne har hver især arbejdet på de to slæbebåde i vidt forskellige tidsrum lige fra slutningen af december 2020 til 8. marts - dagen før anholdelserne. Foruden manglende arbejdstilladelse var der desuden en af de 28 sømænd, hvis visum for ophold i landet var udløbet. De 28 søfolk, der ikke var til stede i retten, da de er udvist af landet, nægter sig ifølge deres fælles forsvarer, Karina Ekdahl, uskyldige i sagen. Forsvareren krævede dem derfor frifundet.


Efterforsket siden november

I retten begyndte anklageren i sagen, Rune T. Jensen, med at opsummere de 28 næsten enslydende anklageskrifter. Herefter blev politiets efterforskning af sagen fremlagt. De to russiske slæbebåde var ankommet til Rødbyhavn 10. november sidste år, og 25. november modtog politiet en anmeldelse fra et dansk rederi om manglende arbejdstilladelser på de russiske slæbebåde. Herefter blev der sat gang i en efterforskning, hvor de to slæbebådes færden og positioner blev overvåget via AIS-data. Dataene viste blandt andet, at de udelukkende holdt til ud for kysten ved Rødbyhavn, hvor de sejlede pramme med materiale til byggeriet. Derudover havde slæbebådene nogle få stop i havnen ved Rødbyhavn samt et enkelt i Svendborg for den ene slæbebåd.

Efter rådføring med Siri, Styrelsen for international rekruttering og integration, der er myndighed på området, 1. marts, blev der gjort klar til politiaktionen, som om morgenen 9. marts betød anholdelsen af søfolkene.

Da søfolkene blev anholdt, fik de alle, ifølge anklageren, mulighed for at forklare de manglende arbejdstilladelser, og det var også her, at de alle erklærede sig uskyldige og nægtede at betale bøden, hvilket er derfor, sagen nu er for retten.

Annonce

Ifølge forsvareren har de russiske søfolk ikke taget fast ophold i landet eller på dansk søterritorium, hvilket kræver arbejdstilladelse. Ifølge de mange regler på området, når det kommer til maritime erhverv, kræves det ikke arbejdstilladelse, hvis man blot passerer dansk søterritorium. De to slæbebåde har derudover også været underlagt kontrolbesøg fra danske myndigheder blandt andet Søfartsstyrelsen og Femern A/S, der ikke havde nogen bemærkninger. Det er derfor forsvarerens påstand, at de to slæbebåde i forbindelse med arbejdet blot har passeret dansk farvand, og at Siris vurdering om behov for arbejdstilladelse er forkert og uden hjemmel i den danske lovgivning.

Anklagemyndigheden mener til gengæld, at der er tale om fast ophold i dansk søterritorium i forbindelse med arbejdet på havneanlægget, da skibene, siden de ankom til landet i november sidste år, har ligget meget tæt på den danske kyst, hvilket betyder, at man ikke blot har passeret dansk søterritorium. Anklageren pegede også på en tidligere sag, hvor et besætningsmedlem på en tysk færge blev dømt efter danske regler, da man havde brudt loven på dansk søterritorie ved at servere alkohol til en 15-årig. Da man her kunne dømme efter dansk lov, på trods af at det var en tysk færge, burde dansk ret også gælde i dette tilfælde, mente han.

Der bliver på tirsdag i næste uge afsagt dom i sagen mod de russiske søfolk.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

10 år siden 26. juli 2021 kl. 08.40

AF: JOHN WENNERWALD

Nye tider 18. juli 2021 kl. 23.19

AF: JOHN WENNERWALD

Spærretid nej tak 12. juli 2021 kl. 11.16

AF: JOHN WENNERWALD

Spærretid nej tak 12. juli 2021 kl. 11.16

AF: BØJE HANSEN

Til Leif Jensen, Følfodvej… 10. juli 2021 kl. 09.34

AF: JOHN WENNERWALD

# Me too 04. juli 2021 kl. 22.34

Annonce

ANNONCE