cookie-og-privatlivspolitik

112

Sjælden paragraf giver betinget straf i sag om trotyl på gods

Anklager krævede ubetinget fængsel i fire år. Minimumsstraffen var to år. Men byret gik endnu længere ned.
13. november 2019 kl. 15:14 Af Ritzau

Annonce

Dommer Kim Rasmussen i Nykøbing Falster har onsdag sammen med sine to domsmænd brugt en sjælden paragraf i straffeloven til at gå under en minimumsstraf i sag om besiddelse af sprængstoffer.

En 41-årig mand straffes med et års betinget fængsel for at have gemt over syv kilo sprængstof på et loft på Petersgaard gods. Den minimale straf for den forseelse er normalt to års ubetinget fængsel.

- Sagen har en helt særlig karakter, så der er grundlag for at bringe paragraf 83 i anvendelse og gå under den strafferamme, der foreskrevet, fortæller Kim Rasmussen efter dommen.

Ordene "Du skal ikke i fængsel" fik den 41-årige til at bryde ud i gråd, inden han fik samlet sig og forlod retssalen med sin forsvarsadvokat, Jakob Arrevad.

Dommen fik anklager Mariam Khalil til at gribe telefonen og aflyse en politipatrulje, som hun havde bestilt, i tilfælde af at hun havde fået sin vilje.

Hendes påstand var nemlig fængsel i fire år, og så ville hun have forlangt, at retten skulle varetægtsfængsle manden.

Men det blev ikke aktuelt. I stedet er det nu op til Statsadvokaten i København at afgøre, om sagen skal ankes til Østre Landsret.

Forsvarer Jakob Arrevad lod mellem linjerne forstå, at hans klient næppe vil anke.

- Jeg er sikker på, at han ikke har forstået meget af, hvad der er blevet sagt. Det skal jeg forklare ham nu. Og derfor af den grund tager vi betænkningstid, lød det efter dommen.

Retten valgte at tro på mandens forklaring om, at han som knægt - for mere end 25 år siden - fandt sprængstofferne på Kulsbjerg Øvelsesterræn på Sydsjælland.

Herefter gemte han det i først én bygning tilhørende Petersgaard Gods, inden han flyttede det over i en anden bygning på godset, nemlig Skovridergården.

Flere militærfolk har i retten affejet den forklaring som usandsynlig. Men de har ikke kunnet udelukke den.

- Militærpersonernes forklaringer har ikke den fasthed i kødet, der er nødvendig for at kunne lægge dem til grund, lyder det fra Kim Rasmussen.

Den 41-årige har en søn på ni. Han har fast arbejde som handicaphjælper, og han har aldrig været i konflikt med loven før.

Og sagen har påvirket hans liv i så voldsom grad, at også det har betydning for rettens strafudmåling.

Vi mener, at det er tydeligt, at du er blevet straffet nok, lyder det fra retsformand Kim Rasmussen.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

vedr. flere turister i… 11. juli 2020 kl. 08.51

AF: JOHN WENNERWALD

Gratis tandlæge til alle 05. juli 2020 kl. 21.02

AF: MARTIN WOUTERS

hvordan bliver der smidt… 01. juli 2020 kl. 16.46

AF: MARTIN WOUTERS

have bad ved slotsbrygge 01. juli 2020 kl. 10.01

AF: PER HØYEM

VINDMØLLER 29. juni 2020 kl. 12.36

AF: MARTIN WOUTERS

måske masse af… 29. juni 2020 kl. 10.23

Annonce