cookie-og-privatlivspolitik
En dommer i Roskilde skal tage stilling til, om en 39-årig mand, som er fængslet i spionsag, må få lov til at tale med pressen. (Arkivfoto).
En dommer i Roskilde skal tage stilling til, om en 39-årig mand, som er fængslet i spionsag, må få lov til at tale med pressen. (Arkivfoto).
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

112

Spionagefængslet mand kræver taletid i pressen

Mandag indledte en 39-årig fængslet mand en sultestrejke efter afslag på ønske om at tale med pressen.
10. august 2020 kl. 09:28 Af Ritzau

Annonce

En dommer skal tage stilling til, om en 39-årig mand fra sag om spionage og støtte til terror må udtale sig til pressen. Det drejer sig om den såkaldte ASMLA-sag, hvor tre mænd sidder fængslet.

Advokat Karoline Norman repræsenterer den 39-årige i sagen, og hun fortæller, at anklagemyndigheden har givet afslag på hendes klients ønske om at udtale sig til pressen.

- Jeg har bedt anklagemyndigheden om at indbringe den afgørelse for retten, fortæller Karoline Normann, som endnu ikke ved, hvornår retten vil tage stilling til spørgsmålet.

Advokaten fortæller desuden, at den 39-årige mand er så utilfreds med at sidde varetægtsfængslet, og at han ikke kan få lov til at ytre sig offentligt, at han fra midnat natten til mandag har indledt en sultestrejke.

I juli demonstrerede en mindre gruppe demonstranter ved Danmarks ambassade i Berlin, hvor de opfordrede til at sultestrejke.

De tre fængslede mænd tilhører gruppen ASMLA, som kæmper for løsrivelse af regionen omkring byen Ahvaz i Iran. Gruppen er arabisk og anses af Irans regering for at være en terrorbevægelse.

Sigtelserne mod mændene er gennem sagen eskaleret i alvor. Til at starte med var de sigtet for at billige terror, efter at en iransk militærparade blev angrebet i Ahvaz i september 2018.

Siden blev de sigtet for gennem en årrække at have spioneret for Saudi-Arabien på dansk grund. Og i juni blev sigtelserne mod dem udvidet til også at omfatte indsamling og formidling af millioner af kroner til terror i Iran.

Sagen har en forbindelse til en anden sag, hvor en norsk-iransk mand tidligere i år blev dømt for at medvirke til planlægning af et attentat på en af de tre fængslede mænd.

Bag planerne stod en iransk efterretningstjeneste, men de blev aldrig udført. Norsk-iraneren blev idømt syv års fængsel og udvist af Danmark for bestandig.

Ved et retsmøde i sidste uge i Retten i Roskilde besluttede dommer John Larsen, at de tre skal forblive varetægtsfængslet frem til 3. september, foreløbig.

Anklagemyndigheden har endnu ikke rejst tiltale mod mændene, men det kommer efter alt at dømme til at ske. Anklagemyndigheden har nemlig oplyst, at den forventer, at der bliver indledt en retssag til foråret, og at sagen vil strække sig over 30-50 retsmøder.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LINDA SOMMER

Varme i en kold tid 17. januar 2021 kl. 20.42

AF: JOHN WENNERWALD

Rigsret? Selvfølgelig 17. januar 2021 kl. 20.16

AF: JENS E NIELSEN

varme i sakskøbing 16. januar 2021 kl. 20.36

AF: LINDA SOMMER

Moralsk støtte til Rødby og… 14. januar 2021 kl. 20.44

AF: LINDA SOMMER

Kapacitetstilpasning i dagtilbud 12. januar 2021 kl. 20.39

AF: JOHN WENNERWALD

Fire skræmmende år 10. januar 2021 kl. 21.38

Annonce