Annonce
112

Statsadvokat giver ikke op i planteskolesager

Torsdag kører endnu en sag om retten til at holde åbent eller ej under vinterens restriktioner for detailhandlen. Foto: Anders Knudsen

De første sager endte med frifindelse. Nu prøver anklagemyndigheden igen

LOLLAND-FALSTER Tilbage i begyndelsen af februar fik flere lokale plantecentre besøg af politiet, som beordrede forretninger til at holde lukket, fordi jurister hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi havde konkluderet, at hovedparten af salget ikke var at betegne som såkaldte dagligvarer, men derimod udsalgsvarer.

Restriktionerne dengang betød, at kun forretninger med salg af dagligvarer måtte holde åbent.

Også selv om plantecentrene har en stor omsætning af afskårne blomster, delikatesser og dyrefoder, som kommer under betegnelsen dagligvarer.

Efterfølgende blev flere sigtet. To af sagerne endte i retten, hvor de anklagede, Steen's Planteskole i Nørreballe og Blomstercentret i Nykøbing, blev frikendt ifølge anklageskriftet, hvor der var lagt op til en bøde på 10.000 kroner.

Dommer Kim Rasmussen begrundede sin frifindelse med, at det i den officielle bekendtgørelse ikke er tilstrækkelig defineret, hvad forskellen på dagligvarer og udsalgsvarer er.

Dermed fik de to lokale plantecentre byrettens ord for, at de gerne måtte holde åbent i januar og februar måned, selv om politiets jurister havde vurderet, at det måtte de ikke.

Da der var tale om anklageskrifter, hvor der var lagt op til en bødestraf, kan anklageren ikke efterfølgende anke sagen til landsretten.

I retten igen

Men Statsadvokaten vil nu gøre et nyt forsøg, siger politiets senioranklager hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi Rune Torfinn Jensen, som også var anklager i de første to sager.

- Det er sådan, at selv om to andre identiske sager er blevet afgjort i byretten til anklagedes fordel, så er hverken andre dommere eller anklagemyndigheder afhængige af afgørelsen. En sag kan først danne præcedens, når den har været i landsretten. Og da anklagemyndigheden stadig er overbevist om, at planteskolerne har overtrådt de daværende regler, vil vi køre endnu en sag, siger Rune Torfinn Jensen.

Han forklarer, at skulle dommen i den nye retssag, som køres i retten torsdag, gå mod anklagemyndigheden, er der rent teknisk den mulighed, at man lader sagen gå til Procesbevillingsnævnet, som kan tage stilling til, om sagen kan føres videre i landsretten.

I sagen mod Rasted Gartneri på torsdag er det ligesom ved sagerne mod Steen's Planteskole og Blomstercentret Rune Torfin Jensen, som sætter sig i stolen som anklager. Mens det bliver retspræsidenten for Retten i Nykøbing, Henning Larsen, som skal være dommer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forsvarer: vanvittigt

I sagerne mod Steen's Planteskole og Blomstercentret var det advokat Torben Groth, som var forsvarer. Det skal han også være i sagen på torsdag. Han mener, de to tidligere sager burde have dannet præcedens, og kan ikke se meningen med endnu en retssag.

- Det er fuldstændig rablende vanvittigt, siger Torben Groth forud for retssagen.

En lignende sag fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politis anklager er på vej i Retten i Næstved, fortæller Rune Torfin Jensen.

Den samme anklage er blevet udarbejdet mod virksomheden Billigblomst i Holmegaard. En sag, som endnu ikke er berammet. Det vil sige, at der ikke er sat dato på, hvornår sagen vil blive behandlet i byretten.

Hvis sagen torsdag ender med domfældelse, vil det ikke få betydning for de tidligere sager mod Steen's Planteskole og Blomstercentret, som ikke kan genoptages, oplyser anklageren.

I andre politikredse landet over blev bekendtgørelsen i starten af året, omhandlende, hvilke typer forretninger der skulle holde lukket, ikke tolket på samme måde som i den lokale politikreds, og plantecentre blev ikke lukket.

  • Torsdag kører endnu en sag om retten til at holde åbent eller ej under vinterens restriktioner for detailhandlen. Foto: Anders Knudsen
Annonce
112

"Vi ved godt, at der engang imellem sker noget ved banegården"

112

15-årig fremstillet i retten efter overfald: Her er afgørelsen

Annonce
Annonce
Sport

NFH blev blæst ud af Boxen: Team Esbjerg i særklasse

Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Sport

Jakob Larsen efter afklapsning: - Det blev mere grimt end nødvendigt

Lokal nyt

Godkender økonomisk redningsplan med markant mindre indflydelse

Nykøbing

Imponeret over kulissen: Se, hvad der er skabt på 13 år

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Falster

For få havde lyst: Nu flytter den til fængslet

Nykøbing

Den største nogensinde: Elektrisk stemning og bølge i Boxen

Guldborgsund

Et farvel til bananen?

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Sport

Bizar afslutning koster dyrt: Nu er hammeren faldet

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Nykøbing

Grillede 12 pattegrise før kæmpe-kamp

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Annonce
Annonce
112

"Vi ved godt, at der engang imellem sker noget ved banegården"

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

Guldborgsund

For første gang: Nu kan du gå i dronningens fodspor

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken