cookie-og-privatlivspolitik
Salg af i alt 83 skydevåben blev der på den mørke del af internettet indgået aftale om. Sælgerne var i virkeligheden politifolk i USA. Fire mænd og en kvinde med bopæl i Sverige er nu tiltalt for dels at have købt og dels hentet nogle af de mange våben i Danmark. (Arkivfoto)
Salg af i alt 83 skydevåben blev der på den mørke del af internettet indgået aftale om. Sælgerne var i virkeligheden politifolk i USA. Fire mænd og en kvinde med bopæl i Sverige er nu tiltalt for dels at have købt og dels hentet nogle af de mange våben i Danmark. (Arkivfoto)
Foto: Heinz-Peter Bader/Reuters

112

Stor våbenhandel blev aftalt på markedsplads på det mørke net

Special agent fra Homeland Security i USA vidner i retssag i Horsens og betegner kommunikation som avanceret.
20. november 2020 kl. 16:35 Af Ritzau

Annonce

På en berygtet markedsplads på den mørke del af internettet fik amerikanske politifolk, der optrådte som sælgere af våben, kontakt med svenske købere. Resultatet er en stor straffesag i Danmark. Den handler om køb af 83 skydevåben.

Kontakten opstod på en hjemmeside med navnet Berlusconi, som blev lukket efter en indsats af Europol og italiensk politi sidste år.

Netop på Berlusconi på the Dark Web har undercoverbetjente fra politienheden Homeland Security Investigation (HSI) i USA flere gange ledt efter kriminelle. Det fortæller special agent Christopher Diorio fredag i Retten i Horsens.

- Hjemmesiden tillod sælgere og købere at udveksle næsten alle ulovlige varer, man kan forestille sig, siger Christopher Diorio til nævninger og dommere.

Hvis de amerikanske politifolk efterforsker mod en køber, optræder de som sælgere. Enten overtager de den profil, som en anholdt har benyttet sig af, og fortsætter den anholdtes ulovlige aktiviteter. Eller også opbygger betjentene en persona, en falsk profil.

- Som oftest vil vi samarbejde med andre politimyndigheder, hvis vi ikke har jurisdiktion, og så vil vi gennemføre det, vi kalder en kontrolleret leverance, siger den amerikanske betjent.

Netop to kontrollerede leverancer af skydevåben i Vamdrup og på en rasteplads ved Skanderborg var, hvad den konkrete efterforskning førte til i samarbejde med dansk politi, herunder PET.

Som regel forsøger betjentene at videreføre en kontakt gennem kommunikation på WhatsApp, Signal eller Wickr, fortæller betjenten fra USA.

Omdrejningspunktet i sagen i Horsens er, om amerikansk politi gik videre, end dansk lovgivning tillader. Altså om nogen blev lokket til at gøre noget, de ellers ikke ville.

De fem tiltalte i sagen - der alle er bosat i Sverige - nægter sig skyldige. Og deres forsvarere har også sagt, at efterforskningen med en såkaldt honningkrukke er ulovlig efter dansk ret.

Betjent Diorio forsikrer dog Retten i Horsens om, at amerikansk lov hindrer, at borgere lokkes i en fælde. Andre betjente fra USA og Danmark vil senere i sagen vidne anonymt om, hvad der konkret skete i efterforskningen.

Eksperten fra HSI bliver dog præsenteret for et eksempel på kommunikation fra profilen "Jim Brandt", som to af de tiltalte i sagen ifølge anklagemyndigheden stod bag.

Beskeden blev både beskyttet af en såkaldt PGP-kryptering - det står for "pretty good privacy" - og af, at den blev sendt i en krypteret mail.

- Mere end ét lag kryptering er som regel mere, end hvad vi kan få hul på, bemærker siger betjenten.

I kommunikationen om våben foreslår "Jim Brandt" blandt andet specielle metoder til at skjule betalingens oprindelse i kryptovalutaen bitcoins. På den baggrund fastslår betjenten fra USA, at der ikke er tale om nybegyndere.

- Det er alle avancerede mekanismer, der bruges for at skjule, hvad man foretager sig, siger Diorio.

To af de i alt fem tiltalte afviser, at de står bag "Jim Brandt". Den enes forsvarer, advokat Michael Juul Eriksen, får under sin udspørgen frem, at Homeland Security selv og også CIA ligeledes har hjemmesider på Dark Web.

I Danmark skal retten give en tilladelse, før politiet kan iværksætte en agent-operation. Blandt andet skal der være en begrundet mistanke. Men sådan er det ikke i USA.

- HSI har bemyndigelse til at optræder under cover i specifikke situationer. Vi går ikke til en dommer for at få en tilladelse. Vi har bemyndigelse af Kongressen, siger Christopher Diorio.

Sagen fortsætter i næste uge.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

john brædder ønsker at folk… 24. november 2020 kl. 09.12

AF: JOHN WENNERWALD

Regionen hjælper minkavlere 22. november 2020 kl. 21.48

AF: BENT KARL LANDIN NIELSEN

Stødby strand 20. november 2020 kl. 15.28

AF: BENT KARL LANDIN NIELSEN

Stødby strand 20. november 2020 kl. 15.28

AF: NILS JØRGENSEN

Torvet Nykøbing 16. november 2020 kl. 16.03

AF: JOHN WENNERWALD

Goddag til kontantløst samfund 15. november 2020 kl. 21.43

Annonce