Annonce
112

Stor våbenhandel blev aftalt på markedsplads på det mørke net

Salg af i alt 83 skydevåben blev der på den mørke del af internettet indgået aftale om. Sælgerne var i virkeligheden politifolk i USA. Fire mænd og en kvinde med bopæl i Sverige er nu tiltalt for dels at have købt og dels hentet nogle af de mange våben i Danmark. (Arkivfoto) Foto: Heinz-Peter Bader/Reuters

Special agent fra Homeland Security i USA vidner i retssag i Horsens og betegner kommunikation som avanceret.

På en berygtet markedsplads på den mørke del af internettet fik amerikanske politifolk, der optrådte som sælgere af våben, kontakt med svenske købere. Resultatet er en stor straffesag i Danmark. Den handler om køb af 83 skydevåben.

Kontakten opstod på en hjemmeside med navnet Berlusconi, som blev lukket efter en indsats af Europol og italiensk politi sidste år.

Netop på Berlusconi på the Dark Web har undercoverbetjente fra politienheden Homeland Security Investigation (HSI) i USA flere gange ledt efter kriminelle. Det fortæller special agent Christopher Diorio fredag i Retten i Horsens.

- Hjemmesiden tillod sælgere og købere at udveksle næsten alle ulovlige varer, man kan forestille sig, siger Christopher Diorio til nævninger og dommere.

Hvis de amerikanske politifolk efterforsker mod en køber, optræder de som sælgere. Enten overtager de den profil, som en anholdt har benyttet sig af, og fortsætter den anholdtes ulovlige aktiviteter. Eller også opbygger betjentene en persona, en falsk profil.

- Som oftest vil vi samarbejde med andre politimyndigheder, hvis vi ikke har jurisdiktion, og så vil vi gennemføre det, vi kalder en kontrolleret leverance, siger den amerikanske betjent.

Netop to kontrollerede leverancer af skydevåben i Vamdrup og på en rasteplads ved Skanderborg var, hvad den konkrete efterforskning førte til i samarbejde med dansk politi, herunder PET.

Som regel forsøger betjentene at videreføre en kontakt gennem kommunikation på WhatsApp, Signal eller Wickr, fortæller betjenten fra USA.

Omdrejningspunktet i sagen i Horsens er, om amerikansk politi gik videre, end dansk lovgivning tillader. Altså om nogen blev lokket til at gøre noget, de ellers ikke ville.

De fem tiltalte i sagen - der alle er bosat i Sverige - nægter sig skyldige. Og deres forsvarere har også sagt, at efterforskningen med en såkaldt honningkrukke er ulovlig efter dansk ret.

Betjent Diorio forsikrer dog Retten i Horsens om, at amerikansk lov hindrer, at borgere lokkes i en fælde. Andre betjente fra USA og Danmark vil senere i sagen vidne anonymt om, hvad der konkret skete i efterforskningen.

Eksperten fra HSI bliver dog præsenteret for et eksempel på kommunikation fra profilen "Jim Brandt", som to af de tiltalte i sagen ifølge anklagemyndigheden stod bag.

Beskeden blev både beskyttet af en såkaldt PGP-kryptering - det står for "pretty good privacy" - og af, at den blev sendt i en krypteret mail.

- Mere end ét lag kryptering er som regel mere, end hvad vi kan få hul på, bemærker siger betjenten.

I kommunikationen om våben foreslår "Jim Brandt" blandt andet specielle metoder til at skjule betalingens oprindelse i kryptovalutaen bitcoins. På den baggrund fastslår betjenten fra USA, at der ikke er tale om nybegyndere.

- Det er alle avancerede mekanismer, der bruges for at skjule, hvad man foretager sig, siger Diorio.

To af de i alt fem tiltalte afviser, at de står bag "Jim Brandt". Den enes forsvarer, advokat Michael Juul Eriksen, får under sin udspørgen frem, at Homeland Security selv og også CIA ligeledes har hjemmesider på Dark Web.

I Danmark skal retten give en tilladelse, før politiet kan iværksætte en agent-operation. Blandt andet skal der være en begrundet mistanke. Men sådan er det ikke i USA.

- HSI har bemyndigelse til at optræder under cover i specifikke situationer. Vi går ikke til en dommer for at få en tilladelse. Vi har bemyndigelse af Kongressen, siger Christopher Diorio.

Sagen fortsætter i næste uge.

  • A Glock 19, 9 mm Para pistol is seen in Vienna
    Salg af i alt 83 skydevåben blev der på den mørke del af internettet indgået aftale om. Sælgerne var i virkeligheden politifolk i USA. Fire mænd og en kvinde med bopæl i Sverige er nu tiltalt for dels at have købt og dels hentet nogle af de mange våben i Danmark. (Arkivfoto) Foto: Heinz-Peter Bader/Reuters
Annonce
112

Klip og bøder på Vestlolland

112

Truet af ekskæreste: "Jeg slår dig ihjel"

Annonce
Annonce
Lolland

Trækker stikket: Vil opløse sig selv midt i jubilæumsåret

112

Truet af ekskæreste: "Jeg slår dig ihjel"

Guldborgsund

DSB udbetaler kompensation: Så meget er der til lokale pendlere

Indland

Vanvid: Seks syrebomber er kastet ind i skolegård i Esbjerg

Erhverv

Lokal bilforhandler i opkøb på Sjælland

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

112

Klip og bøder på Vestlolland

Lolland

Fjerner alle skraldespande

Sport

Landsholdsstjerner kommer til Falster

Guldborgsund

Jubler over Marys besøg: En kæmpe fornøjelse

Politik

Løsgængeren Lars Boje stifter nyt parti

Udland

Mand med alkoholskabende krop frifundet for spritkørsel

Erhverv

Vendt på en tallerken: Butikkerne forventer ikke prisfald alligevel

Falster

Mark O's nye eventyr tog dem på sengen: "Gud, der er mange"

Indland

Beredskab tilbage ved Børsen efter gløder blussede op over natten

112

Søstre fra Levakovic-familie idømmes fængsel for at svindle ældre

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Dronningen om sin gåtur på Falster: - Det var lidt usædvanligt

Indland

Danskernes arbejdsglæde slår rekord

Udland

Tv-tårn brækker over i ukrainsk storby efter muligt angreb

Erhverv

Lokal hæder til danmarksmesterskaberne

Lolland

Babydrabssagen: Nu er det op til nævningerne og dommerne

Guldborgsund

Se billederne: Dronning Mary på besøg på Falster

112

Kørte spritstiv i lånt bil: Så blev den taget