cookie-og-privatlivspolitik
Retten i Nykøbing Falster tager tirsdag hul på en sag mod en mand, der ifølge anklagerne blandt andet forsøgte at slå sin skleroseramte hustru ihjel. (Arkivfoto).
Retten i Nykøbing Falster tager tirsdag hul på en sag mod en mand, der ifølge anklagerne blandt andet forsøgte at slå sin skleroseramte hustru ihjel. (Arkivfoto).
Foto: Simon Læssøe/Ritzau Scanpix

112

Tiltale: Mand mishandlede og forsøgte at dræbe syg hustru

En kvinde med fremskreden sklerose er indkaldt som vidne mod sin mand, der er anklaget for at vanrøgte hende.
24. oktober 2021 kl. 09:00 Af Ritzau

Gennem mere end et år udsatte en mand i Nykøbing sin syge og plejekrævende hustru for vanrøgt eller nedværdigende behandling ved blandt andet at lade være med at skifte hendes ble og sengetøj.

Det mener anklagemyndigheden, som også anklager ham for at have mishandlet sin kone og forsøgt at slå hende ihjel.

Tirsdag bliver sagen indledt ved Retten i Nykøbing Falster.

Manden, der i dag er 63 år, var fra januar 2019 til begyndelsen af maj 2020 ansat af kommunen som plejer for hustruen, der lider af fremskreden sklerose.

I den periode udsatte han hende gentagne gange om ugen for nedværdigende behandling, lyder anklagerne.

Annonce

Af dem fremgår det, den i dag 55-årige kvinde ikke blev passet ordentligt og ofte lå i sengen gennemblødt af urin og indsmurt i afføring. Hun fik tryksår af ikke at blive vendt, som hun skulle, og hun var "dehydreret og farligt underernæret".

En aften på et ukendt tidspunkt skulle han også have kørt hustruen i kørestol ud på deres terrasse. Hun var ifølge anklageskriftet kun iklædt undertøj, og der var frostgrader.

Manden var ansat som plejer for hende frem til slutningen af foråret 2020, hvor hun flyttede på plejehjem. Det var under et besøg på plejehjemmet den 12. april i år, at ægtemanden ifølge tiltalen forsøgte at tage sin kone af dage.

På grund af den fremskredne sklerose har hun svært nedsat synkefunktion og må alene få sondemad eller blendet mad, men den pågældende dag gav manden hende brød og pølse i svøb - angiveligt selv om han vidste, at fast føde ville give risiko for kvælning.

Et stykke pølse røg fire-fem centimeter ned i luftvejene, og hun var ved at blive kvalt.

Annonce

Manden sagde ifølge anklageskriftet til personalet, at hustruen havde et attak - altså en forværring af de kendte symptomer - men det passede ikke, opdagede personalet, som gav livreddende hjælp. Og hun overlevede.

Sagen er rejst som en nævningesag, hvilket betyder, at anklager Tina Susanne Nielsen går efter en straf på mindst fire års fængsel til den 63-årige.

Manden sidder varetægtsfængslet i sagen. Det har han gjort siden et grundlovsforhør den 16. april i år, hvor han nægtede sig skyldig.

- Og det gør han også tirsdag i retten, siger hans forsvarer, Torben Groth Madsen.

Ifølge forsvareren vil manden udtale sig i retten. Han er ikke den eneste.

Annonce

Allerede tirsdag - på første retsdag - er den 55-årige hustru indkaldt til at vidne. På grund af sklerosen er det uvist, i hvilket omfang hun kan afgive forklaring.

21 vidner er indkaldt i alt. Det er plejepersonale i hjemmepleje og fra plejehjemmet, ansatte på sygehuset, nogle fra kommunen, en retsmediciner, genboer eller naboer og nogle familiemedlemmer.

Sagen behandles over fire retsdage. Sidste retsdag er 23. november.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LISE-LOTTE MOTYKA

Dagens Buket 24. november 2021 kl. 14.38

AF: MICHAEL SKOVBON

Hallo Folketidende!!!! 17. november 2021 kl. 11.59

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen vil… 16. november 2021 kl. 01.15

AF: JONAS SYLVESTER KASPERSEN

CO2 pris forklaret for Konservative 15. november 2021 kl. 16.12

AF: CHRIS MCKAY

Aftenskole ånder lettet op.… 15. november 2021 kl. 15.06

AF: MICHAEL SKOVBON

Er der en voksen til stede??? 15. november 2021 kl. 13.37

Annonce

ANNONCE