cookie-og-privatlivspolitik

Foto: Anders Knudsen, arkivfoto

112

Tiltalt for rå vold og psykisk vold

En af de første sager med tiltale for psykisk vold er berammet i Retten i Nykøbing. Ung mand er tiltalt for frihedsberøvelse af kæresten.
23. september 2019 kl. 08:44 Af Peter Gade

Annonce

VESTLOLLAND Det er en ganske usædvanlig sag, der er berammet til at blive afgjort over tre retsdage i begyndelsen af oktober i Retten i Nykøbing.

For det første, fordi der er tale om usædvanlig grov og nedværdigende behandling af en kæreste, der ifølge anklageskriftet har været udsat for rå og brutal vold, frihedsberøvelse og seksuelle overgreb.

For det andet, fordi sagen er en af de allerførste i denne retskreds, hvor der er rejst tiltale efter en helt ny paragraf 243 i straffeloven, som handler om psykisk vold. Den trådte i kraft 1. april i år.

Den 21-årige, der sin alder til trods har årelange fængselsstraffe bag sig, er tiltalt for syv forhold af overgreb mod kæresten. De handler om almindelig vold, brutal vold, frihedsberøvelse, ulovlig tvang, seksuel krænkelse og også psykisk vold. Han står også tiltalt for et knivstikkeri ud for diskotek Kalas i Nykøbing, hvor en forurettet fik behandlingskrævende skader. I den forbindelse er han også tiltalt for overtrædelse af knivloven.

Volden er ifølge anklageskriftet foregået i en lejlighed i Nakskov, hvor kæresten blev slået med knytnæveslag og sparket på kroppen, mens hun sad i en sofa en nat i marts måned.

Samme nat blev hun udsat for frihedsberøvelse, da hun forsøgte at flygte fra den 21-årige, hvor han hentede hende ind fra baghaven og tvang hende tilbage i lejligheden.


Slået med bælte og kæp

Ifølge anklageskriftet har han også begået rå og brutal vold under en biltur fra Cirkuspladsen i Nakskov til et hus i Dannemare, hvor hun blev slået med knytnæver, med et bælte og med en tyk kæp og truet med en kniv foran ansigtet. Under denne episode er han også tiltalt for frihedsberøvelse.

Endeligt er han også tiltalt for at tvinge kæresten til oralsex. Efter denne episode blev han anmeldt til politiet, og dagen efter blev han varetægtsfængslet i et grundlovsforhør.

Tiltalen for psykisk vold går på, at han som kæreste fratog hende sin selvbestemmelsesret over, hvilke sociale relationer hun måtte indgå i, ved at fratage hende sin telefon og isolere hende fra hendes familie og omgangskreds.

Den psykiske vold er i anklageskriftet beskrevet således: "At han gennem nedværdigende og krænkende hån manipulerede hende og beskadigede hendes selvfølelse, således at den udviste adfærd oplevedes af hende som selvforskyldt."

Om strafudmålingen for psykisk vold hedder det, at den skal ligestilles med fysisk vold og ikke straffes med mindre end 60 dages fængsel.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Endelig ændres voldtægtsparagraffen 23. februar 2020 kl. 21.40

AF: MARTIN WOUTERS

per 1. marts har vi en… 21. februar 2020 kl. 15.06

AF: MARTIN WOUTERS

per 1. marts har vi en… 21. februar 2020 kl. 15.06

AF: JOHN WENNERWALD

Tak til borgerne 16. februar 2020 kl. 21.15

AF: BJARKE ROSENKILDE

Beåndet eller åndløs 16. februar 2020 kl. 19.58

AF: TOM AHLQVIST

Nok er Nok. 13. februar 2020 kl. 23.06

Annonce