cookie-og-privatlivspolitik
Det så voldsomt ud, men indsatslederen fra brandvæsenet kunne konstatere, at landmanden havde styr på sin afbrænding af græsmarken ved Nakskov Landevej.

7

Billeder

Det så voldsomt ud, men indsatslederen fra brandvæsenet kunne konstatere, at landmanden havde styr på sin afbrænding af græsmarken ved Nakskov Landevej.
Foto: Jan Knudsen

112

To gange udrykninger til lovlige afbrændinger

Brandvæsnet blev to gange mandag kaldt ud til det, der viste sig at være lovlige og kontrollerede afbrændinger af frøgræs.
16. juli 2019 kl. 11:20 Af John Karlsen og Jakob Poulsen

Annonce

Det så voldsomt ud, men viste sig bare at være endnu en af sæsonens afbrændinger af en høstet frøgræsmark.

Mandag klokken 13.14 blev Lolland-Falster Brandvæsen kaldt til hjørnet mellem Kaj Munks Vej og Nakskov Landevej, alarmeret af en forbipasserende. Meldingen lød, at på grund af meget røg kunne anmelderen ikke rigtig kan se, hvad det var.

- Det viste sig at være en afbrænding, og i øvrigt et skoleeksempel på, hvordan sådan en skal gennemføres, siger indsatsleder Jakob Petersen, Lolland-Falster Brandvæsen.

Han fortæller om et par uger nu, hvor landmændene brænder deres høstede græsmarker, og hvor røgudviklingen giver anledning til, at folk slår alarm - som det også var tilfældet ved en afbrænding ved Holeby lørdag eftermiddag.

Mandag kunne det på et tidspunkt se ud, som om Østergård nede på marken var omsluttet af flammer, og landmanden og hans hjælpere kunne pludselig se, at det blinkede blåt fra de brandbiler, der var hastet til stedet fra Rødby.

- Men der var styr på det, fortæller Jakob Petersen.

Således var der etableret det obligatoriske brandbælte ind mod naboejendommene, og folkene havde køretøjer til rådighed, så de hurtigt kunne komme rundt.

Tre timer senere, klokken 16.16, blev brandvæsnet igen kaldt ud til det, der blev anmeldt som en markbrand på en mark med afgrøder. Men endnu engang viste det sig, at der ikke var noget at lave for brandfolkene.

Denne gang var det på en mark ved Gåbensevej lige nord for Nørre Alslev, hvorfra der kom så meget røg, at to forskellige anmeldere ringede 112.

Men også her viste det sig at være en lovlig og kontrolleret afbrænding af frøgræs.

- Der var lavet brandbælter, og de havde også en marksprøjte holdende klar, fortæller brandinsperktør Ruben Salqvist fra Lolland-Falster Brandvæsen, som var indsatsleder på stedet.

Han opfordrer til, at folk måske lige venter et sekund eller to, før man ringer 112 med markbrande lige i disse dage.
- Hvis man kan se, at der holder en traktor eller andre landbrugsmaskiner lige i nærheden, eller der er aktivitet på marken, så er der sikkert folk derude, der har styr på det.

- Det er specielt på denne årstid, hvor de brænder frøgræs af, at det er sådan. Når først vi kommer lidt længere hen, og de begynder at høste korn, så skal man ikke tøve med at ringe, hvis man opdager en brand, for så er det sikkert en reel brand, siger Ruben Salqvist.

Planteavlskonsulent Bent Buchwald fra VKST fortæller, at afbrændingerne ventes at være overstået indenfor den næste uges tid.

Grunden til, at man brænder frøgræsmarkerne af efter, at de er høstet er groft sagt for at "rydde op" i markerne, så de er klar igen til næste år.

- Man gør det for at bekæmpe spildfrø, græs og ukrudt og for, at marken ikke skal blive for tæt. Det giver et større udbytte året efter. De nye skud dannes i efteråret, og jo mere åben marken er, jo flere spirer bliver der sat i græsset, forklarer Bent Buchwald.

Klik på billedet herover for at se flere billeder.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BJARKE ROSENKILDE

Dansk Folkeparti synker stadig. 22. januar 2020 kl. 05.18

AF: FREDDI HANSEN

Varmeforsyning i spredt bebyggelse 20. januar 2020 kl. 15.29

AF: JOHN WENNERWALD

Au pair-ordningen til eftersyn 19. januar 2020 kl. 22.57

AF: BJARKE ROSENKILDE

DF's svanesang. 19. januar 2020 kl. 13.30

AF: LEIF A. JENSEN

Når der penge i at snakke… 19. januar 2020 kl. 00.37

AF: BJARKE ROSENKILDE

Den Konservative Khader og… 17. januar 2020 kl. 21.45

Annonce