cookie-og-privatlivspolitik
Tyge Lehmann var i mange år Udenrigsministeriets ekspert i folkeret. Fredag blev han afhørt i Tibetkommissionen.
Tyge Lehmann var i mange år Udenrigsministeriets ekspert i folkeret. Fredag blev han afhørt i Tibetkommissionen.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

112

Topdiplomat fik grove ord fra Kina efter kritisk resolution

Tibetkommissionen ser et mønster i Udenrigsministeriet: Embedsmænd er uden fast holdning til ytringsfrihed.
05. marts 2021 kl. 16:59 Af Ritzau

Tibetkommissionen har blikket rettet mod Udenrigsministeriet, når det gælder om at forklare årsagen til en langvarig tradition - at politiet adskillige gange har holdt demonstranter ude af syne for besøgende prominente gæster fra Kina.

Det kommer frem fredag under afhøringer i kommissionen.

Her er blandt andre Tyge Lehmann, Udenrigsministeriets tidligere mangeårige ekspert i folkeret, mødt frem. I en stofpose fra netværket Humanity in Action har han sine papirer.

Tidligere er en stribe andre embedsmænd blevet udspurgt. Det generelle indtryk er, at man i Udenrigsministeriet ikke har haft en fast holdning til, om det går an at tage flag fra folk og skærme demonstranter, fortæller et af kommissionens medlemmer, advokat Ole Spiermann, da han udspørger den 80-årige Tyge Lehmann.

- Overrasker det dig?

Annonce

- Jeg har svært ved at tænke mig, at man sidder ved et møde og siger, at man strammer grebet om ytringsfriheden, svarer Tyge Lehmann.

Hertil siger kommissionsmedlemmet, at embedsmænd i ministeriet blandt andet er gået op i, om kineserne kunne tabe ansigt.

- Det lyder meget spekulativt, mener Tyge Lehmann.

- Det er det desværre ikke, kommer det hurtigt fra Ole Spiermann.

I ministeriet er interesserne blevet afvejet over for hinanden. For eksempel handel kontra menneskerettigheder, beretter Tyge Lehmann.

Annonce

Han blev kendt og fik ørerne i maskinen, da han tilbage i 1997 førte ordet for Danmark i et møde i FN's menneskeretskommission i Geneve. Danmark fremlagde en resolution, som kraftigt kritiserede forholdene i Kina.

Også personligt mærkede diplomaten vrede fra stormagten.

- Jeg havde et sammenstød med min kinesiske kollega, der syntes, det var en vanvittig idé. Der blev fremsat ubehagelige bemærkninger om, at når fuglen stikker næbbet frem, risikerer den at få hugget hovedet af. Så jeg var glad for, at jeg ikke er kinesisk statsborger, siger Lehmann.

Danmarks samhandel med Kina faldt efterfølgende. Siden steg den dog igen.

En anden af fredagens gæster hos kommissionen er Ove Ullerup. I slutningen af 1990'erne var han chef for ministeriets kontor for Asien.

Annonce

Det var "helt typisk", fortæller han, at Kina forsøgte at lægge pres på Danmark og forlangte indgreb selv i de mindste sager - for eksempel om en Tibet-udstilling på Nationalmuseet.

- En hvilken som helst anledning blev brugt til at bede os om at gribe ind, fortæller Ove Ullerup.

Tidligere har flere politifolk fortalt kommissionen om en uskreven regel, der går helt tilbage til 1990'erne: At demonstranter skulle skjules for kinesiske gæster.

Men sådan en praksis var ifølge Ove Ullerup ikke kendt i ministeriet.

- Vi lavede ikke om på vores regelsæt eller forbød begivenheder, så jeg har svært ved at se, at en sådan forholdsregel kan have indsneget sig på baggrund af vores attitude.

Annonce

Ullerup bliver spurgt, om man i Udenrigsministeriet diskuterede demonstranters ret til at blive set under besøg fra Kina.

- Jeg vil tro, de fleste i ministeriet, der har kendskab til vores rettigheder, vil mene, at retten til at demonstrere også indbefatter, at man kan blive set, svarer han.

Tibetkommissionen fortsætter sine afhøringer frem til slutningen af maj.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: HENRIK TONNESEN

Lokalbanerne er også velfærd! 10. april 2021 kl. 19.49

AF: TOM AHLQVIST

Nedrivningstruede… 08. april 2021 kl. 13.33

AF: LINDA SOMMER

Respekt for Maribo domkirke 05. april 2021 kl. 16.43

AF: JOHN WENNERWALD

VM i Qatar 05. april 2021 kl. 09.32

AF: JESPER LORENTZEN

Biodiversitet og vejkanter 03. april 2021 kl. 19.00

AF: PAW HALLANDSON

Sol og vind går helt i sort… 02. april 2021 kl. 21.47

Annonce

ANNONCE