Annonce
112

Ung mand gemte flygtet fange bag i sin mors bil

Politiet tog ingen chancer, da de seks tiltalte i retssagen om fangeflugten skulle møde i retten i går. Både ude og inde myldrede det med betjente med pistoler, geværer, veste og høresnegle, og alle, der skulle overvære retssagen, skulle gennem en metaldetektor og oplyse deres navn. Foto: Anders Knudsen, arkivfoto

En lokal mand spillede en nøglerolle, da fange fra Storstrøm Fængsel i september flygtede i forbindelse med et besøg på sygehuset

Flugtaktionen begyndte som planlagt den dag i september, da en fange fra Storstrøm Fængsel blev befriet. Fængselsbetjentene dukkede op ved sygehuset med fangen og blev mødt af befrierne, der truede fængselsfunktionærerne til at lade fangen slippe væk i en grå Mercedes. Med en medbragt kniv og et skærebræt lykkedes det også i bilen at få fikseringsbæltet af fangen, ligesom det lykkedes at skifte til en hvid Mercedes.

Men panikken meldte sig hurtigt, da Mercedesen med en chauffør, en passager og fangen på bagsædet drønede nordpå af Sydmotorvejen. Pludselig var der nemlig kø forude.

- Det var meningen, vi skulle til København. Men vi tror, det er en afspærring, så ham den anden i bilen tilbød, vi kørte hjem til ham, fortalte den 23-årige chauffør, da han torsdag blev afhørt i retten, hvor sagen mod i alt seks tiltalte blev indledt.

Her blev det klart, at en af dem er lokal. "Ham den anden" er nemlig en anden 23-årig, som har forældre i Ravnse ved Nørre Alslev, og det var her, de kørte hen. Her hoppede fangen og den lokale mand af, inden chaufføren kørte fra stedet.

Men politiet fik hurtigt færten af, at gården i Ravnse kunne være interessant, så allerede samme dag blev den sat under overvågning. Og klokken 20.43 rullede en Kia Rio af sted derfra med den lokale 23-årige bag rattet - bilen tilhørte hans mor.

Politiet fulgte efter helt til Amager, hvor bilen blev standset og føreren anholdt. Og i bagagerummet fandt man den flygtede fange.

Centrale spørgsmål

Et gennemgående træk i retssagen var, at de tiltalte ikke tidligere har givet forklaring. Det skyldtes, forklarede de på stribe, at politiet ikke har spurgt dem. En påstand, som anklageren afviste, og som han bebudede, at han senere vil dokumentere på grundig vis.

Og så er de centrale spørgsmål i retssagen ellers, om det var fangen selv, der foranledigede flugten? Det nægter han. Om den blev udført af de øvrige tiltalt i forening? Om der blev brugt peberspray - det afviser de tiltalte - og om det i så fald kan karakteriseres som grov vold, når fængselsfunktionærerne ikke blev ramt af sprayen? Og om pistolen - som hævdet af anklagemyndigheden - var ægte, eller om de tiltalte har ret, når de siger, det var en attrap.

Udfordringen er, at pistolen - eller attrappen - ikke er blevet fundet. Dermed er det foreløbig påstand mod påstand, men spørgsmålet om ægtheden kan spille en stor rolle for strafudmålingen, hvis de tiltalte findes skyldige.

I marts og igen så sent som for et par uger siden gennemførte politiet en køretur i området ved sygehuset med en af de tiltalte, som udpegede, hvor pistolen skulle være blevet smidt. Men selv om betjente søgte med hunde, fandt de ikke pistolen.

Til gengæld er der flere andre beviser i form af videovervågning, teleoplysninger, automatiske nummerplade-genkendelser og dna. Det hjælper alt sammen til at stykke sammen, hvor og hvornår de tiltalte og/eller de involverede biler befandt sig på centrale steder som sygehuset, Engboulevarden, Gaabensevej og Sydmotorvejen.

Retssagen fortsætter 28. august, hvor en lang række vidner skal afhøres. Deriblandt er syv almindelige borgere, som skal fortælle om deres observationer på flugtdagen.

To af vidnerne skal således fortælle om, at de så den hvide Mercedes, som fangen flygtede i, mens et tredje vidne så det fikseringsbælte, fangen havde været iført, blive smidt ud af vinduet på den hvide Mercedes på Pandebjergvej. Dommen ventes afsagt i slutningen af oktober.

  • Politiet tog ingen chancer, da de seks tiltalte i retssagen om fangeflugten skulle møde i retten i går. Både ude og inde myldrede det med betjente med pistoler, geværer, veste og høresnegle, og alle, der skulle overvære retssagen, skulle gennem en metaldetektor og oplyse deres navn. Foto: Anders Knudsen, arkivfoto
Annonce
112

Klip og bøder på Vestlolland

112

Truet af ekskæreste: "Jeg slår dig ihjel"

Annonce
Annonce
Lolland

Trækker stikket: Vil opløse sig selv midt i jubilæumsåret

Erhverv

Lokal bilforhandler i opkøb på Sjælland

Guldborgsund

DSB udbetaler kompensation: Så meget er der til lokale pendlere

Indland

Vanvid: Seks syrebomber er kastet ind i skolegård i Esbjerg

Lolland

Fjerner alle skraldespande

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

112

Klip og bøder på Vestlolland

Falster

Mark O's nye eventyr tog dem på sengen: "Gud, der er mange"

Sport

Landsholdsstjerner kommer til Falster

Guldborgsund

Jubler over Marys besøg: En kæmpe fornøjelse

Politik

Løsgængeren Lars Boje stifter nyt parti

Udland

Mand med alkoholskabende krop frifundet for spritkørsel

Erhverv

Vendt på en tallerken: Butikkerne forventer ikke prisfald alligevel

Guldborgsund

Dronningen om sin gåtur på Falster: - Det var lidt usædvanligt

Indland

Beredskab tilbage ved Børsen efter gløder blussede op over natten

112

Søstre fra Levakovic-familie idømmes fængsel for at svindle ældre

Annonce
Annonce
Indland

Danskernes arbejdsglæde slår rekord

Udland

Tv-tårn brækker over i ukrainsk storby efter muligt angreb

112

Truet af ekskæreste: "Jeg slår dig ihjel"

Erhverv

Lokal hæder til danmarksmesterskaberne

Lolland

Babydrabssagen: Nu er det op til nævningerne og dommerne

Guldborgsund

Se billederne: Dronning Mary på besøg på Falster

112

Kørte spritstiv i lånt bil: Så blev den taget