cookie-og-privatlivspolitik
En tidligere chef i Velux-koncernen samt en tysk erhvervsmand er tiltalt for industrispionage mod Velux. De har begge nægtet sig skyldige under retssagen, der begyndte i september. (Arkivfoto)
En tidligere chef i Velux-koncernen samt en tysk erhvervsmand er tiltalt for industrispionage mod Velux. De har begge nægtet sig skyldige under retssagen, der begyndte i september. (Arkivfoto)
Foto: Simon Læssøe/Ritzau Scanpix

112

Vidne i industrispionagesag var ikke interesseret i Velux-papirer

En tidligere Velux-chef og en tysker er tiltalt for at forsøge at sælge Velux-papirer til konkurrenten Fakro.
20. november 2020 kl. 15:40 Af Ritzau

Annonce

Hvad skete der, da en tysk forretningsmand, et bestyrelsesmedlem i det polske vinduesfirma Fakro og en polsk kvinde 31. marts 2016 holdt møde med en stak papirer på Hotel Rio i Karlsruhe i Tyskland?

Ifølge anklagemyndigheden ved Nordsjællands Politi forsøgte den tyske erhvervsmand at sælge hemmeligheder om danske Velux - der er kendt for sine ovenlysvinduer - til konkurrenten Fakro.

Men fredag fortæller det tidligere bestyrelsesmedlem i Fakro, at mødet handlede om, at erhvervsmanden kendte en højtstående medarbejder i Velux, og at chefen i Velux ønskede et møde med Fakros øverste chef, Ryszard Florek.

Det var muligvis, fordi Velux-chefen ville give nogle dokumenter til Florek.

- Mødet drejede sig om, at han ville skabe kontakt til Florek, siger Krzysztof Kronenberger, der toner frem på en skærm i Retten i Helsingør via videoforbindelse fra Polen.

Var det med henblik på at overdrage dokumenter, vil anklager Robert Hansen vide.

- Ja, svarer han.

Krzysztof Kronenberger afviser, at han på forhånd vidste, at mødet i Tyskland skulle handle om Velux.

Og han gentager flere gange, at han ikke har fået nogen dokumenter, og at han ikke var interesseret i de Velux-dokumenter, som tyskeren havde med på mødet.

- Jeg sagde, at jeg ikke var interesseret i dem, siger den Fakro-ansatte.

Ifølge Krzysztof Kronenberger ville erhvervsmanden med dokumenterne sandsynliggøre Velux-chefens viden om Velux.

Den tyske erhvervsmand er sammen med en tidligere Velux-chef tiltalt for at forsøge at sælge erhvervshemmeligheder om Velux. De nægter sig begge skyldige og er beskyttet af navneforbud.

Erhvervsmanden har ifølge mediet Finans på et tidligere retsmøde fortalt, at han mødtes med Fakro, fordi han gerne ville have en opgave til det firma, han repræsenterede og også ejede en betydelig del af.

Kronenberger fortæller, at de også talte om, hvad erhvervsmanden lavede, og han vil ikke udelukke, at tyskeren kunne lave noget for Fakro.

Omvendt har den polske kvinde forklaret, at tyskeren forlangte en million euro for papirerne. Hun har fortalt, at hun agerede tolk på mødet og oversatte en større stak papirer om Velux - nogle oplysninger var dog overstreget.

Kronenberger afviser dog at have fået tilbudt papirerne.

- Ingen har tilbudt mig de her dokumenter. Jeg sagde også til at begynde med, at jeg ikke er den rette person til at snakke om sådan nogle sager, der vedrører Velux, siger det tidligere Fakro-medlem.

Kronenberger var ikke interesseret, men ville bringe oplysningerne videre til Fakros øverste chef, Ryszard Florek, har den polske kvinde forklaret. Kronenberger fortæller da også, at han fortalte Florek om mødet.

Ryszard Florek har tidligere også afvist, at han har fået tilbudt at købe dokumenter om Velux.

Den polske kvinde var den person, der i 2016 gik til Velux og fik sagen til at rulle.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

john brædder ønsker at folk… 24. november 2020 kl. 09.12

AF: JOHN WENNERWALD

Regionen hjælper minkavlere 22. november 2020 kl. 21.48

AF: BENT KARL LANDIN NIELSEN

Stødby strand 20. november 2020 kl. 15.28

AF: BENT KARL LANDIN NIELSEN

Stødby strand 20. november 2020 kl. 15.28

AF: NILS JØRGENSEN

Torvet Nykøbing 16. november 2020 kl. 16.03

AF: JOHN WENNERWALD

Goddag til kontantløst samfund 15. november 2020 kl. 21.43

Annonce