Annonce
Debat

Den lokale avis skal også skrive om det negative

Mandag aften var jeg i biografen på Slotsbryggen i Nykøbing for at se "Spotlight", der få timer forinden havde vundet en Oscar som årets bedste film. Den handler om den journalistiske gravergruppe Spotlight på avisen Boston Globe, der afslører, at en kæmpe gruppe katolske præster i årevis havde misbrugt hundredevis af børn - uden at den katolske kirke gjorde noget for at stoppe det. Tværtimod holdt kirken hånden over præsterne, dyssede sagerne ned og flyttede præsterne til nye sogne, hvor overgrebene kunne gentages.

Som journalist synes jeg jo, det er skønt med en film, der handler om journalistik og kampen for at få sandheden frem, og "Spotlight" udmærker sig ved ikke alene at være bygget på en sand historie, men også at holde sig tæt til det, der faktisk skete. Her er ikke overdramatiseret eller digtet, har jeg læst mig til her: http://www.historyvshollywood.com/reelfaces/spotlight/

I USA er alting som bekendt større, og det er svært ikke at blive misundelig, når jeg ser, hvordan Boston Globe havde mulighed for at lade en hel gruppe journalister sætte alt andet til side og bruge adskillige måneder på at undersøge en sag. Den slags ressourcer er der vist (desværre!) ingen dagblade i Danmark, der har i dag.

Men ikke desto mindre er der flere aspekter i filmen, jeg kan genkende. Boston Globe er nemlig en lokalavis (efter dansk målestok ganske vist kæmpestor en af slagsen, men alligevel), og "Spotlight" skildrer det pres, man som lokalt medie kan opleve fra det lokalområde, man dækker. Det er nemlig langt fra alle, der bliver begejstrede, når man som lokalavis vil skrive om problemer som pædofile præster eller andre negative ting.

Lokalaviser lever da også i en symbiose med deres deres lokalområde: Det er her, læserne og kilderne bor og lever - som journalist møder man dem i børnehaven, Brugsen og boldklubben - og det er overvejende lokale virksomheder, der indrykker de annoncer, som sammen med læsernes køb af avisen er med til at finansiere udgivelsen. Går det godt for lokalområdet med høj beskæftigelse, en aktiv og engageret befolkning og et sprudlende erhvervsliv, smitter det af på avisen - og har læserne omvendt ikke ressourcer til at abonnere og virksomhederne ikke overskud til at annoncere, får avisen et problem. Så ja, den lokale avis har en naturlig interesse i, at lokalområdet trives.

Men det er en misforståelse at tro, at avisen derfor skal undlade at påpege problemer.

Tværtimod er det netop en af lokalavisens (mange) opgaver at presse på for at få udvikling og forbedringer. Det forudsætter, at udfordringerne og problemerne er kendt, så de kan komme på dagsordenen og blive løst. Til gavn og glæde for lokalområdet.

Derfor skal aviserne (blandt andet) skrive om de problematiske forhold. Også selvom det i første omgang kan ødelægge idylen og gøre ondt.

Den problematik skildres glimrende i "Spotlight".

Annonce
Annonce
Annonce
Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

112

Bil i brand på motorvejen

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan

Lokal nyt

Venstre vil forlænge grænsekontrollem