Annonce
Debat

Fællesskaber er det nye sort

En af Lolland-Falsters store styrker er vores fællesskaber. Vi har lokalsamfund, foreninger, klubber og sammenslutninger, hvor et hav af mennesker i dag er aktive, finder mening og bidrager til samfundets bedste.

Når man er ansvarlig for et fællesskab, er man tilbøjelig til at slå ring om det og kigge indad for at styrke og udvikle sit eget område, især hvis det periodevis kniber med at finde frivillig arbejdskraft, eller hvis medlemstallet daler. Men det er vigtigt samtidigt at se sit lokale fællesskab som en del af et større hele. Har man overskud til at bygge relationer til nabofællesskaberne, opad og udad, er man som fællesskab godt kørende.

På Lolland-Falster skal vi være bedre til at synliggøre de mange fællesskaber, vi har. Lokalt og kommunalt og videre opad. For fællesskaber er tiltrækkende og tegn på sammenhold og lokal overlevelseskraft. Vi skal fortælle om det, som vi selv synes er kendt og indlysende. For det, som ingen kender, bliver ingen inspireret og tiltrukket af. Og omvendt.

Vores lokalsamfund er hver især en form for økosystem, hvor borgerne enten – helt naturligt – dør eller rejser bort, og hvor der derfor hele tiden skal nye kræfter til. Ellers tørrer søen ud, billedligt talt. Jeg er uenig med dem, der mener, at vi skal acceptere en vis nedgang i befolkningstallet i disse år, og som siger, at indbyggertallet om nogle år vil finde ”et naturligt leje”. Jeg kan på ingen måder se, at der er sikkerhed for at ende på et naturligt leje, hvis ikke vi gør noget aktivt for at holde tallet stabilt eller i det mindste bremse tilbagegangen.

Meget handler om at se og tale om os selv som fællesskaber. Fejø, hvor jeg bor, er et fællesskab med mange kvaliteter. Det er ikke altid nødvendigt at opfinde så meget. Man kan starte med at beskrive og tydeliggøre det, som er. Så jeg omdøbte i går Fejøs Facebookgruppe fra ”Fejø” til ”Fællesskabet Fejø”. Italesættelse er alfa og omega.

Et større greb, der ikke koster store summer, men som kræver samarbejde, organisationstalent og tid, er i højere grad at kortlægge og forbinde de mange fællesskaber, som Lolland-Falster har. At få lokalsamfund og mange andre fællesskabsinitiativer til at gå sammen, dele viden, promovere sig og samarbejde på kryds og tværs. Forbundne fællesskaber ville give Lolland-Falster en kæmpe saltvandsindsprøjtning og gøre vores omdømme og tiltrækningskraft endnu stærkere.

Annonce
Annonce
Annonce
112

14-årig dreng meldt savnet

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

112

Bil i brand på motorvejen

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

Annonce
Annonce
Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Lolland

Efter voldsom brand: Militærmuseum genopstår

Lolland

Engang var den Danmarks bedste Aldi: Nu åbner den snart som Rema 1000

Guldborgsund

Revyen solgte ud: - Nu skal vi lige komme os over chokket