Annonce
Debat

Hvor bliver strandrensningen af i Guldborgsund Kommune?

I Guldborgsund Kommune er der årligt kun afsat 250.000 kr. til strandrensning, og uden at skal jeg gøre mig klog på beløbets størrelse, emmer rensningen af guldborgsundske strande næppe af større politisk prioritering. For når de 250.000 kr. der er afsat til rensning, kun går til strande nær Marielyst-området, tænker jeg blot, hvad så med resten af kommunens strande? Den hidtidige kommunale indsats understøtter hverken turismeindsatsen eller læner sig op ad tal på området fx fra fonden Dansk Kyst- og Naturturisme, hvor 21 % af besøgende (turister) i en tilfredshedsundersøgelse (2019) svarer, de tager stranden eller havet med i deres betragtning før, de anbefaler ferielokaliteten til bekendte. Suppleret med resultater fra turismeorganisationen VisitDenmarks årlige rapport om turismen i Danmark, der viser, at 71% af alle overnatninger i Danmark (2019) var relateret til kyst- og naturturisme. Disse tal burde danne grundlag for en klar opprioritering af området.

Der er ad flere gange i byrådet blevet præciseret, at der er udvalgsstyre i Guldborgsund Kommune, men en klar strategi for vedligeholdelsen af vores strande mangler. For selvom der i Kultur-, Fritid- og Bosætningsudvalgets 5-punkt målsætning fremstår, at der i Guldborgsund er ”en lang og flot kyststrækning med alt fra flade strande til klinter og klitter,” er der med anerkendelsen af vores flotte kyster og strande ikke fulgt politisk handling med.

I et referat fra et møde i Kultur-, Fritid- og Bosætningsudvalget d. 19. december 2018, kan jeg forstå, det kun er ved områderne; Sildestrup og Laksenborg strande, Søndre Strandvej, Marielyst Torv, Kjørups Kro og Lupin Torv, at der hidtil er blevet udført organiseret strandrensning for tang, fedtemøg og affald – og det er sågar kun i perioden, uge 26-33. Uden for skuldersæsonen dvs. i marts-juni og september-oktober forekommer der ikke nogen organiseret strandrensning i kommunen. Det synes jeg er ærgerligt for, til trods for antallet af badegæster ganske vist er begrænset i disse perioder, står skuldersæsonerne stadigvæk for 49 % af overnatningerne i Danmark, hvilket er en stigning på 25,2% siden 2014, hvor der til sammenligning med 2014 var en stigning på 10,3% i antallet af overnatninger i højsæsonen (VisitDenmark).

Jeg vover gerne den påstand, at ophobning af tang langs vores strande er mere udbredt end kun til strandstykket mellem Elkenøre og Sildestrup strand. Personligt, når jeg selv tager en dukkert i enten Hesnæs eller Grønsund strand, eller tager et spring fra badebroen ved Anlægget i Stubbekøbing, ser jeg ofte ophobning af tang langs kysten, der blot får lov til at rådne op før, havet igen vælger at trække det med ud.

Når der er et ønske i Guldborgsund Kommune om, at markedsføre og brande kommunen som ferie- og rejsedestination, om det er som Sydhavsøernes svar på Mauritius, Sherwood eller Påskeøen, stiller jeg mig uforstående ved den politiske nedprioritering af vores strande. Når nu 30 % i en analyse (2018) fra Dansk Kyst- og Naturturisme svarer, de forventer at bruge tid på strandture ved deres besøg i strand- og havnebyer, burde vi netop prioritere rensningen af vores strande for tang, fedtemøg og affald.

Når Kultur-, Fritid- og Bosætningsudvalget derfor i 2021 skal lande en ny kontrakt for strandrensningen i kommunen, håber jeg, den vil dække over en større del af vores strande og kyster.

Annonce
Annonce
Annonce
Lokal nyt

Togdrømmen knust: Den togtur til København er en illusion

Guldborgsund

Sofie Amalie lever med en livslang gæld

Sundhed

Foruroligende kortlægning: Her er risikoen for tidlig død voldsom

Indland

Kommuner vil hellere bruge tid på børn end måltal

112

Færgerejsende fanget: Havde farlig genstand gemt i tasken

Guldborgsund

110 nye boliger på vej: - Jeg må lige knibe mig selv i armen

Lolland

Opråb fra sognepræst: Risiko for, at kirken lukker

Sport

Få måneder før OL: To NFH-spillere udtaget til landsholdet

Sport

Ny landsholdstrøje overrasker med lokal detalje

Indland

Cirka 840 kilo narko er fundet ved Sjællands Odde

Vejret

Lunefuldt forårsvejr bringer regn og blæst - og en smule sol

Indland

Gør klar til massiv oprustning mod ny pandemi

112

Alt, alt for hurtigt: Bilist kørte 91 km/t inde i byen

Erhverv

Snart sparkes kæmpebyggeri i gang: - Samarbejdet er fremragende

Guldborgsund

Nyt telefonbedrageri: Sådan snød de hævekortet fra ældre

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Truet træleopard bidt ihjel: - Helt ekstremt øv

Sport

Ærlig cheftræner efter nederlag: - Vi kan ikke bare krølle Skive sammen

Sport

Spændende pokallodtrækning: - TSØ skal møde gamle kendinge

112

Nu udrustes vores lokale politi med strømpistoler

Erhverv

Prisvindende lokal møbelproducent begæret konkurs

Guldborgsund

Derfor fløj kampflyene over Falster

112

Tiltalt for drab på spædbarn vil skilles