Annonce
Debat

Nakskov kan ikke få hænderne ned

Ethundredeoghalvtreds millioner… Det lyder nærmest som en af de store lottopræmier. Men ikke desto mindre var det, sådan et beløb, der fandt vej til Nakskovs byfornyelse. Ikke i form af nedrivningspenge men til at gøre noget ved byen.

I mange år har der været ønsker om forandringer og udvikling. Men nu kommer det endelig til at ske.

Når man læser forskellige steder skal det ske over en 5-års periode, hvor Lolland Kommune i samarbejde med RealDania og A.P. Møller og hustru Chastine McKinney Møllers Fond til almene Formaal står skulder ved skulder for at få tingene til at ske.

Der er allerede her to dage efter offentliggørelsen opslået en stilling som programdirektør, så man ligger ikke og venter på at komme i gang. Der er også gjort klar til sekretariatet på Torvet i den tidligere Jyske Bank (LF Business Box), og når Coronaen har sluppet sig tag i Danmark, er der allerede planlagt faste åbningstider.

Det essentielle er dog, at vi – nakskovittterne – også selv skal bidrage. Det skal ikke være med en idé til en ny butik eller café – det skal være til noget større. Og vi skal selv være med – både fysisk, mentalt og måske endda økonomisk.

Jeg interesserer mig selv meget for udvikling, og en gang imellem har jeg undret mig over at temaer som et nyt torv har været på dagsordenen ad flere omgange siden 1975. Det er sikkert fint med et nyt torv, men nu får vi muligheden for at gå lidt længere ud i horisonten. Ja, helt til bygrænsen – sådan i overført betydning. For selv om 150 millioner er mange penge, så løser de ikke alle udfordringer.

Vi får med garanti nogle virkelige kreative forslag og nogle vilde forslag, men det er netop det, der skal til. Vi kan kalde det et lokalt kvantespring, for selv om vi skal værne om den historiske bymidte, som giver sine fordele, så er det vigtigt, at vi sikrer gæster i vores by et sted at bo – så de kan bruge endnu flere penge end de allerede gør. Det betyder, at man vil bruge byens butikker langt mere, det betyder, at man kan GÅ ud og spise og at GÅ hjem. Dermed får vi langt flere til at være i byen og skabe den dynamik og det liv, der skal genrejse byen – ikke kun økonomisk men også mentalt.

I Nakskov er der ca. 6.000 husstande. Hvis man nu forestiller sig, at hver husstand ville byde ind med 5.000 kr. (det er 417 kr. om måneden i et år), så ville vi stå med 30 millioner kroner. Med de penge kunne vi selv sætte mere i gang, som falder uden for de rammer som de 150 millioner, vi allerede har fået stillet i udsigt, vil kunne. Med 30 millioner vil der være mulighed for ad forskellige kanaler at få enten lån eller midler på anden måde, så de måske kan blive til 60 eller 100 millioner.

Men vi skal turde tænke stort. Meget stort. Med penge i ryggen kan vi måske lave noget af alt det, der skal fylde ud i de mursten m.m., som de 150 millioner kan gøre for vores by.

Nu er det så bare, vi skal have hænderne ned. Ned i de dybe lommer – og selv om din husstand ikke kan bidrage med 5.000 kr., så kan det jo være at andre vil byde ind med mere. Nogen kan byde ind med arbejdskraft. Vi skal tænke positivt og fremad.

Fremtiden startede den 2. april 2020. Vil du med på rejsen?

Annonce
Annonce
Annonce
Maribo

Sygdomsforløb satte gang i butiksdrøm: Nu har han slået døren op

Sport

NFH dummer sig gevaldigt i Sønderjyske - under maksimalt pres nu

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

Guldborgsund

Millliondyrt projekt i gang: Skal forvandle 250 kvm

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

Lolland-Falster

"På røven i Nakskov"? - Det kan man godt glemme alt om

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo

Indland

Vil du også gøre det? Seks ud af 10 vil sætte hveder på bordet

Lolland

Gør dig klar: Her sætter de prisen ned på brændstof

112

Stoppet på trehjulet knallert på motorvejstilkørsel

Lolland

Store Lalandia-planer: Udvider for at udnytte potentialet

Guldborgsund

Se billederne: Hundredvis dukkede op til 125-års jubilæum

Udland

Biden underskriver Ukraine-pakke og lover nye sendinger straks

Annonce
Annonce
112

105 taget i fartkontroller

Sport

NFH-profil ånder lettet op: Fjernet knude var godartet

Indland

Myndighederne jubler: Snart er det slut

Lokal nyt

Uro i lokalt sygeplejeråd: Vil af med forkvinde

Guldborgsund

Kvinde dræbt af tog på Falster: Advarsel kom for sent

Guldborgsund

Nyt udvalg: Færre skal være afhængig af pendling

Udland

Fragmenter af fugleinfluenza fundet i amerikansk komælk