cookie-og-privatlivspolitik
12
jan

Ordentlighed, sandhed, skønhed, taknemmelighed

Skribent: Rasmus Aage

Uddannet lærer og cand.ling.merc. i Tysk og Europæiske Studier Medlem af Nye Borgerlige

“Coming close to death you begin to know what life means, and what it means is gratitude.”

Ordene er Roger Scrutons, britisk filosof og forfatter, skrevet december 2019 - få uger før afskeden med denne verden. Ja taknemmelighed - alene det faktum, man ikke skylder sig selv livet, burde udstyre mennesket med taknemmelighed og ydmyghed over for det liv, man er blevet skænket. I et land som Danmark burde det samtidig føre til en erkendelse af, at store eksperimenter og forandringer over kort tid er en udpræget dårlig idé. Dertil har vi simpelthen for meget at miste.

12. januar 2020, for præcis et år siden, forlod Sir Roger Scruton denne verden, 75 år gammel. Denne blog skrives, fordi der til stadighed er grund til at berette om denne hædersmands virke, men også fordi det ville være ønskværdigt, om den danske borgerlighed var lidt mere Scruton’sk.

Vi lever i en tid, hvor devisen ”har jeg lyst, har jeg lov” er dagens orden. Det bliver stadigt vanskeligere at hævde, at noget er bedre end andet. Sandheder er dekonstrueret, hvilket har efterladt os i en verden, hvor alt kan udgøre en sandhed, blot den enkelte føler det. Dette har ikke mindst alvorlige konsekvenser for den opvoksende generation, der får stadigt vanskeligere ved at finde identiteten i kønnet, familien, lokalsamfundet, fædrelandet, religionen. Det hele er under pres, og rodløshed og sjælesmerter følger.

Vi har brug for en borgerlighed, der tager værdierne alvorligt og ikke er til fals for modefænomener; en borgerlighed, der, på baggrund af erfaring og tradition, står vagt om ordentligheden, sandheden og skønheden. Sidstnævnte knytter sig til den opfattelse, at mennesket ikke kun er kød, men også ånd; en opfattelse, der, også i borgerlige rækker, alt for længe har haft ringe repræsentation. Scruton fortalte i en, ja skøn, dokumentar fra 2009 om skønhedens betydning for mennesket (link 1).

Meget kunne skrives om, hvordan samfund, der er præget af ordentlighed, sandhed, skønhed og taknemmelighed, tager sig ud. Her følger blot enkelte punkter, borgerlige burde navigere efter.

Ordentlighed

En vigtig bestanddel i et samfund præget af ordentlighed er, at borgermentaliteten trumfer forbrugermentaliteten. En borger forstår, at han/hun er en blandt mange, og det er nødvendigt at yde en indsats for at få helheden til at fungere. Forbrugeren, derimod, vil hele tiden søge at ”få mere for pengene” uden tanke på den helhed denne indgår i. Den tiltagende forbrugermentalitet er en trussel mod civilsamfundet, for hvad får man lige ud af at lægge et utal af timer i den lokale forening? ”Ja ikke meget i kroner og ører; men måske noget af langt større betydning”, kunne borgeren indvende.

Vi har brug for en borgerlighed, der tør give borgerne ansvaret; kun derved vil en ansvarliggørelse finde sted. Tages beslutninger langt fra den enkelte, bliver fremmedgørelse og uansvarlighed følgen, hvilket igen fører mere stat og kontrol med sig, da fællesskabet jo skal sikres mod den uansvarlige forbruger.

Et andet punkt, der (også) bør ligge borgerlige på sinde, er, hvordan vi tilvejebringer en højere grad af ordentlighed i den politiske debat. Der lyttes i stadigt ringere grad til modpartens argumenter, hvorimod det for mange i højere grad virker som om, det afgørende er at få udstillet sin modstander som enten racist, landsforræder eller noget helt tredje lidet efterstræbelsesværdigt. Dette forstærkes naturligvis af de (a)sociale medier, hvor mange - med en iver, der synes at være omvendt proportional med intelligenskvotienten - demonstrerer, at de ikke evner at sætte to ord sammen, uden det fører tre perfiditeter med sig. Det bliver en rendyrket magtkamp uden nogen bestræbelser på at prøve at forstå sin modpart eller måske endda komme sandheden nærmere.

Sandhed

Netop sandheden er under et gevaldigt pres i disse år, hvilket ikke mindst skyldes den intellektuelle nedsmeltning, der foregår på adskillige universiteter. Identitetspolitikkens indtog på flere studier har betydet, at al fokus er på at afdække magtforhold frem for det, der burde være universitetets fornemste opgave: en fordomsfri søgen efter sandhed. Sandheden vil altid have et potentiale til at krænke, og et universitet er ingen beskyttet varmestue; eller det burde det ikke være. Men som det fremgår nedenfor (link 2), så har særligt USA været hårdt ramt af, at universiteter er gjort til identitetspolitiske kamppladser. I en særdeles anbefalelsesværdig samtale (link 3) med forfatter Douglas Murray rammer Scruton hovedet på sømmet i forhold til den krænkelsesmentalitet, vi oplever:

“Remember though, that there's this great distinction between giving offence and taking offence and we're living in a culture where people become experts in taking offence even when it hasn't been given.”

Borgerlige må stå vagt om sandheden og fastholde, at eksempelvis køn er virkelighed og ikke en konstruktion. Derfor burde noget som juridisk kønsskifte aldrig kunne finde borgerlig opbakning, da køn ikke er en følelse, men en biologisk virkelighed. Så meget desto mere er der grund til at begræde, at et borgerligt parti sidste år bakkede op om ikke blot juridisk kønsskifte, hvilket i sig selv er skørt, men sågar juridisk kønsskifte for børn. Man skal bestemt gøre, hvad man kan for at hjælpe personer, der føler sig i en forkert krop, men det bør altid ske med respekt for sandheden og virkeligheden.

Skønhed

At skønhed er et menneskeligt behov, som mad og søvn, var en vigtig pointe for Scruton. Uden skønhed mistrives mennesket. Scruton anvender et Oscar Wilde-citat til at illustrere betydningen af skønhed inden for kunst og arkitektur:

”All art is absolutely useless. Put usefulness first, and you lose it. Put beauty first, and what you do will be useful forever.”

Ikke bygningers funktion bør være det centrale, men deres udseende. Funktionelle, men grimme, bygninger vil alligevel snart stå tomme eller blive revet ned, for intet menneske trives i dette fravær af skønhed. En større forståelse af dette blandt borgerlige politikere ville være glædeligt, men for ofte prioriteres det materielle og ikke skønheden. For denne skribent er det begrædeligt, at borgerlige politikere i Guldborgsund kan finde på at stemme for opførelsen af kæmpevindmøller på land. Det er der ikke megen skønhed over.

Taknemmelighed

”Vi må leve vort liv ærefuldt og ærligt og ikke med absolutte løsninger mod menneskeheden. Men være trofaste mod det, der betyder noget, hvor familien, vore venner, vort land er centrale. Og alle de ting, der gør det muligt for os at arve en fredfyldt og lovlig orden. Det er udfordringen. Du skal være klar til at forsvare ting." - Sir Roger Scruton

1) https://topdocumentaryfilms.com/why-beauty-matters/

2) https://www.youtube.com/watch?v=xK4MBzp5YwM

3) Roger Scruton og Douglas Murray i samtale om konservatisme, sandhed, den politiske debats karakter samt meget andet godt https://www.youtube.com/watch?v=uu5T3sWAg0w


KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.
 • Nicklas Thorsen Byrådskandidat for Venstre, Guldborgsund. Uddannet bachelor i offentlig administration. Formand for Listrup Ungdoms- og Idrætsforening (LUIF).
 • Kirsten Sydendal Formand for Lolland-Falster Lovestorm. Bor på Fejø og er uddannet cand.mag. i datalingvistik og fransk.
 • Rene Christensen Medlem af Folketinget. Dansk Folkeparti
 • Rasmus Aage Uddannet lærer og cand.ling.merc. i Tysk og Europæiske Studier Medlem af Nye Borgerlige
 • Vibeke Hellmann Kandidat for Guldborgsundlisten
 • Carsten Andersen Initiativtager til Nyt Lolland tilbage i 2016. Efterlønner fra 24. december 2017, reklamemand gennem 35 år, initiativtager og idéudvikler til…
 • Lene Hatt SF-politiker gennem 32 år. Sidder i byrådet i Guldborgsund. Uddannet lærer og can.pæd.psyk.
 • Kasper Roug Folketingskandidat for Socialdemokraterne, og opstillet for Lolland-kredsen. Sidder i Lolland Byråd og er udvalgsformand for Børn og…
 • Lennart Damsbo-Andersen Medlem af Folketinget, Socialdemokratiet. Fra Guldborgsundkredsen.
 • Mikkel Arthur Kortsen Kandidat for Nye Borgerlige i Lolland Kommune
 • Claus Bakke Kandidat for Venstre til regionsrådet, samt byrådet i Guldborgsund
 • Annemette Schønberg Johnsen Spidskandidat for SF-Guldborgsund til KV2017. Folketingskandidat. Bibliotekar ved Guldborgsund-bibliotekerne.
 • Philip Rasmussen Arkitekt, By og Landskab Nakskov
 • Christian Nyborg Mortensen Spidskandidat for Radikale Venstre i Guldborgsund Kommune.
 • Tom Ahlqvist Medlem af ældrerådet i Guldborgsund. Formand for Guldborgsund bevaringsfond. Medlem af Marielyst Facaderåde
 • Louise Lindhagen Iværksætter, storyteller hos SkarptSprog.dk, Nykøbing Falster.
 • David Arnholm Nyhedsredaktør ved Folketidende Gruppen
 • Ulla Munksgaard Forperson for Alternativet Lolland-Falster
 • Jesper Tang Pedersen Lokalformand for Dansk Folkeparti
 • Nicolaj Sand Iværksætter, projektleder og bestyrelsesmedlem i Lovestorm
 • Simon Hampe Studerende, International Handel & Markedsføring - Mdl. Dansk Folkeparti Guldborgsund
 • Bob Richard Nielsen Medlem af Dansk Folkeparti
 • Jens P. Mølgaard Uddannet folkeskolelærer.
 • Tine Vinther Clausen Kandidat for Venstre til byrådet i Lolland Kommune. Når man får tanken, "mon ikke det kan gøres lidt anderledes og derved skabe lidt andre…
 • Niels Nielsen I Lokallisten Lolland er jeg kasserer samt sekretær (kst)
 • chalotte frantzen Kandidat til Region Sjælland for Socialdemokratiet og DSU, kassere i BROEN Lolland, medlem af Sakskøbing Menighedsråd, uddannet ernæringassistent.
 • Rene Fjeldsøe Sørensen Nr. 7 på kandidatlisten for Guldborgsundlisten til kommunevalget i Guldborgsund Kommune
 • Casper Løje Pedersen Kandidat for SF Lolland. 36 år gammel, far til 2 og skolelærer på 15. år. Jeg har boet næsten hele mit liv på Lolland, og - på trods af visse…
 • Maj Larsen Kandidat for DF, Guldborgsund
 • Lis Magnussen Kandidat for Venstre, Guldborgsund
 • Jens Erik Boesen Byrådsmedlem og Kandidat for Guldborgsundlisten
 • Thomas Beckmann Sørensen Byrådskandidat for Guldborgsundlisten - lærer på Idestrup Privatskole
 • Allan Gardersøe Kandidat for Guldborgsundlisten
 • Martin Pedersen Byrådsmedlem (A) og nr. 4 på kandidatliste for Socialdemokratiet, Guldborgsund
 • Eva Kobberrød Kandidat for Enhedslisten Guldborgsund
 • Bente Lerche Thomsen Kandidat for Enhedslisten Guldborgsund
 • Svend Aaquist Kandidat for Enhedslisten Guldborgsund
 • Jennifer Garnett Kandidat for Enhedslisten Guldborgsund
 • J. Hansen Kandidat til DF Guldborgsund og Region Sjælland, Næstformand i bestyrelsen i DF Guldborgsund
 • Joan Kragh Kandidat for Alternativet, Guldborgsund
 • Sanne Nielsen Kandidat for Alternativet, Guldborgsund
 • Mona Jensby Kandidat for DF, Guldborgsund
 • Mikkel Erik Keis Søtbæk Mikkel Søtbæk Nr. 2 på Liste O, Dansk Folkeparti Lolland Kommune
 • Christian Tastrup Enhedslisten
 • Christian Juhl Folketingsmedlem for Enhedslisten Valgt i Lollands-kredsen
 • Michael Birklund Simonsen