Annonce
Debat

Privatskoler i Lolland Kommune

I Danmark har alle forældre ret til at vælge den skole, de mener er bedst for netop deres barn. Muligheden for, at forældre kan vælge skoleform, er en del af den danske tradition. Siden 1855 har forældre frit kunne vælge undervisningstilbud til deres børn.

Private, frie skoler er rent politisk til for samfundets skyld. De vægter og udlever værdier og skaber anderledes løsninger på nogle af de forhold, som samfundet har brug for. Og for god ordens skyld. På frie skoler mødes børn også i mangfoldighed.

Forældres ret til selv at vælge er direkte nedskrevet i Grundloven for at sikre, at en statsstyret og politisk styret grundskole ikke får den totale kontrol med borgernes tankeverden. Det er altså en del af vores fælles samfunds DNA. En fri skole er således skabt for at være med til at sikre Danmark som et frit og demokratisk land. I frie lande har man nemlig frie skoler.

Enkelte lokale politikere kan mene, at privatskolefrekvensen skal ned – og dermed, at fratage nogle forældre muligheden for at træffe dette valg. Man kan også forhindre mange forældre i at kunne træffe dette valg, ved fx at gå ind for at skære i støtten til de private skoler, så forældrebetalingen stiger. Noget som socialdemokratiske politikere har arbejdet for i mange år.

Man kan også forbedre forholdene på mange måder i folkeskolen, men hvis det i sidste ende ikke er de ydre rammer eller nye bøger, forældrene ønsker, men de i stedet ønsker et værdimæssigt valg for deres børn, er dette altså ikke et valg, vi som et frit samfund skal gøre noget for at forhindre.

Hvis man som politiker alligevel insisterer på at arbejde for at fratage forældre muligheden for dette valg, bør det klæde samme politikere, at præcisere, hvem det er, man mener, der ikke har ret til dette valg. Som vores egen statsminister Mette Frederiksen (A) sagde, da hun selv valgte privatskole til sit barn: ”Nu står jeg i den situation, at min datter har behov for en lille skole, og så går det op for mig, at det ikke nødvendigvis er så let, når man som forældre står og skal vælge skole.”

Lolland kommune har mistet mange grundskoleelever igennem de sidste 15 år. Politikere, folke- og privatskoler bør i stedet sammen kæmpe for at gøre området attraktivt for børnefamilier – og med muligheden for valg af skoleform.

Annonce
Annonce
Annonce
Guldborgsund

Sofie Amalie lever med en livslang gæld

112

Færgerejsende fanget: Havde farlig genstand gemt i tasken

Sundhed

Foruroligende kortlægning: Her er risikoen for tidlig død voldsom

Sport

Ny landsholdstrøje overrasker med lokal detalje

Lolland

Opråb fra sognepræst: Risiko for, at kirken lukker

Guldborgsund

110 nye boliger på vej: - Jeg må lige knibe mig selv i armen

112

Alt, alt for hurtigt: Bilist kørte 91 km/t inde i byen

Sport

Få måneder før OL: To NFH-spillere udtaget til landsholdet

Vejret

Lunefuldt forårsvejr bringer regn og blæst - og en smule sol

Indland

Cirka 840 kilo narko er fundet ved Sjællands Odde

Indland

Gør klar til massiv oprustning mod ny pandemi

Erhverv

Snart sparkes kæmpebyggeri i gang: - Samarbejdet er fremragende

Guldborgsund

Truet træleopard bidt ihjel: - Helt ekstremt øv

Sport

Ærlig cheftræner efter nederlag: - Vi kan ikke bare krølle Skive sammen

Guldborgsund

Nyt telefonbedrageri: Sådan snød de hævekortet fra ældre

Annonce
Annonce
Erhverv

Prisvindende lokal møbelproducent begæret konkurs

112

Nu udrustes vores lokale politi med strømpistoler

Sport

Spændende pokallodtrækning: - TSØ skal møde gamle kendinge

Guldborgsund

Derfor fløj kampflyene over Falster

112

Forsøgte at stikke af fra politiet: Forklaringen fandt de på hans bopæl

112

Tiltalt for drab på spædbarn vil skilles

Guldborgsund

Her er de udfordret af opkørte stier