cookie-og-privatlivspolitik
14
apr

Regering på frygt frem for fornuft

Skribent: Louise Lindhagen

Kandidat til Folketinget for Det Konservative Folkeparti. Selvstændig kommunikationsrådgiver, SkarptSprog.dk.

Forestil dig, at du sidder på en udendørscafé i solen. Glasset er fyldt med limonade, din livret ligger på tallerkenen, og dine kammesjukker sidder omkring dig. I sidder tæt – i hvert fald i betragtning af, at I har holdt to meters afstand gennem mange måneder. Når solen går ned, skal I til udendørskoncert, og selvom der er nogle timer endnu, kan du mærke bassen pumpe i takt med din puls. I skal synge til den lyse morgen.

Mange af os sidder med en variation af den drøm lige nu: Drømmen om at få friheden tilbage. Vaccinationsplanen er en ubekendt joker, men for hver dag, der går, kommer vi et skridt nærmere på, at drømmen går i opfyldelse. Den får os til at holde ud, lidt endnu.

Men tirsdag blev drømmen om frihed punkteret midt i Folketingssalen. Statsminister, Mette Frederiksen, blev spurgt, om restriktionerne ville forsvinde, når alle danskere er færdigvaccinerede.

Det kunne statsministeren ikke love – og det svar bør vække stor bekymring hos alle.

I marts 2020 blev vi pressemøde efter pressemøde belært om den røde og den grønne kurve. Fulgte epidemien den røde kurve, ville sundhedsvæsnet blive overbelastet, som set i skrækeksemplerne fra Sydeuropa. Fulgte epidemien derimod en grøn kurve – og hvis vi mindskede aktiviteterne i vores samfund – kunne den holdes i skak.

Siden er argumentet om kapaciteten i sundhedsvæsnet nærmest forsvundet som dug for solen. I vinterens mørkeste måned introducerede statsministeren begrebet ”fuldstændig epidemikontrol” som nøglen til yderligere genåbning – et begreb, der gik i glemmebogen, før det overhovedet blev defineret. I marts indgik et bredt flertal i Folketinget en aftale om genåbningen på baggrund af tal fra Statens Seruminstitut (SSI) og sundhedsvæsnets kapacitet, men selvom epidemien udvikler sig langsommere end forventet, er regeringen fodslæbende med at fremrykke genåbningen.

En epidemi er ren biologi, og ingen politiske garantier kan styre en virus. Der hersker ingen tvivl om, at vi i mange år frem vil kæmpe mod mutationer, smittebølger og højsæsoner, som vi gennem mange år har gjort med influenzaen. Netop derfor kan regeringen ikke længere handle som om, at det danske samfund er i en midlertidig undtagelsestilstand. Nedlukninger og restriktioner har en udløbsdato. Man kan ikke regere på en frygt for corona, fordi frygten ikke længere i sig selv kan legitimere de tab, vi lider som samfund.

Vi er nødt til at huske målet for vores fælles indsats: At genvinde vores frihed. Der er fortsat brug for forsigtighed, men vi er nødt til at lære at leve med coronaen som én blandt mange trusler i vores samfund. Når vaccinationsprogrammet er udrullet, og smittetallene flader ud, bør det være et prioriteret politisk mål at fjerne alle restriktioner.

Jeg drømmer videre om sommeren, om vaccinationen, om friheden. Jeg drømmer om en regering, der tager ansvar for, at vi som samfund kommer til at leve med corona – og at vi kommer til at leve igen som mennesker.


KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.
 • Kirsten Sydendal Formand for Lolland-Falster Lovestorm. Bor på Fejø og er uddannet cand.mag. i datalingvistik og fransk.
 • Rene Christensen Medlem af Folketinget. Dansk Folkeparti
 • Rasmus Aage Uddannet lærer og cand.ling.merc. i Tysk og Europæiske Studier Medlem af Nye Borgerlige
 • Carsten Andersen Initiativtager til Nyt Lolland tilbage i 2016. Efterlønner fra 24. december 2017, reklamemand gennem 35 år, initiativtager og idéudvikler til…
 • Lennart Damsbo-Andersen Medlem af Folketinget, Socialdemokratiet. Fra Guldborgsundkredsen.
 • Philip Rasmussen Arkitekt, By og Landskab Nakskov
 • Tom Ahlqvist Medlem af ældrerådet i Guldborgsund. Formand for Guldborgsund bevaringsfond. Medlem af Marielyst Facaderåde
 • Louise Lindhagen Kandidat til Folketinget for Det Konservative Folkeparti. Selvstændig kommunikationsrådgiver, SkarptSprog.dk.
 • David Arnholm Nyhedsredaktør ved Folketidende Gruppen
 • Ulla Munksgaard Forperson for Alternativet Lolland-Falster
 • Jesper Tang Pedersen Lokalformand Dansk Folkeparti Guldborgsund Byrådskandidat
 • Simon Hampe Studerende, International Handel & Markedsføring - Mdl. Dansk Folkeparti Guldborgsund
 • Bob Richard Nielsen Medlem af Dansk Folkeparti
 • Jens P. Mølgaard Uddannet folkeskolelærer.
 • Rene Fjeldsøe Sørensen Nr. 7 på kandidatlisten for Guldborgsundlisten til kommunevalget i Guldborgsund Kommune
 • Martin Pedersen Byrådsmedlem (A) og nr. 4 på kandidatliste for Socialdemokratiet, Guldborgsund
 • John B. Hansen Kandidat til DF Guldborgsund og Region Sjælland, Næstformand i bestyrelsen i DF Guldborgsund
 • Mona Jensby Kandidat for DF, Guldborgsund
 • Christian Juhl Folketingsmedlem for Enhedslisten Valgt i Lollands-kredsen
 • Michael Birklund Simonsen
ANNONCE