Annonce
Debat

Tak for artiklerne om Alminde

Lolland-Falsters Folketidende bragte i juli 2019 – i papiravisen – en artikelserie om livet i landsbyen Alminde efter at otte møller i 2018 blev rejst som resultat af en aftale med HOFOR (Hovedstadsområdets Forsyningsselskab). Det er et vigtigt og meget komplekst kapitel i Lollands historie, og derfor synes jeg faktisk det er god journalistik som skribenten bag, Rikke Folm Berg, har begået.

Men viceborgmester Henrik Høegh føler sig ramt af artikelserien og opfordrer 23. juli i et læserbrev Folketidende til at skrive om alt det positive der sker på Lolland. Han skriver inden artikelserien er færdig, og forklarer hvor vigtigt det er med udvikling. Her er jeg uenig i kritikken af Folketidende. Folketidende viste bare én side af sagen. Den dag. Dagen efter var der en anden side af sagen, nemlig en borger som kun har ventet på en udvikling med vindkraft, og som er begejstret for møllerne. Jeg synes det er rigtig interessant.

Borgmester Holger Schou Rasmussen har også fået spalteplads og fortæller om hvordan kommunen ser på sagen. Der er rigeligt modsvar, synes jeg, og man kan ikke klandre avisen for at være ensidig eller nostalgisk. Det som avisen måske har forsømt, er at forklare endnu tydeligere at det her er en artikelrække, og at vi kommer til at se sagen fra mange forskellige menneskers synspunkter hen over mange dage. Vi læsere er ikke vant til en ”avisføljeton” som denne, man får en halvkvædet vise når man kun læser et par af artiklerne, og det er ærgerligt. Hele billedet fortjener at blive trykt som én udgivelse. Det kunne sagtens sættes op som et særnummer eller en lille e-bog eller måske en lang online artikel. Det er sandt at det efterlader et trist indtryk hvis man kun læser én artikel, og her falder Henrik Høegh muligvis i pressefælden og lader sig provokere for tidligt. Men udgivet i sammenhæng er det i mine øjne god journalistik.

Henrik Høegh beder Folketidende bringe en artikelserie om de landsbyer og lokalsamfund som trods hårde odds har rejst sig og genopfundet sig selv. Den er jeg helt med på. Vi skal have sådan en serie. Men Folketidende i forvejen er rigtig gode til at fortælle den gode historie. Fejø og Rødby bliver anprist, og sjældent har man læst et kritisk ord om afviklingen af Maribo Jazz eller Nakskov Fjorddage. Der er et hav af artikler om ildsjæle der gør stort og småt, og jeg vil vove at påstå at disse artikler faktisk føles som belønning for ildsjælene og er med til at give energi tilbage. Det er et fint system.

Men jeg må understrege for politikerne: Folketidende er ikke Lovestorm. Folketidende skal fortælle de gode historier, men også de svære. Jeg ved ikke om jeg fornærmer nogen ved at sige at for mig er Folketidendes vigtigste opgave at skrive en krønike. At være historieskriver er i mine øjne en fornem opgave. Folketidende vil være den vigtigste kilde til at forstå livet på Lolland-Falster når nogen vil studere det om 200 år når ingen af os lever mere. Derfor skal Folketidende ikke kun skrive om succeserne, men også om ulyksalighederne. Om det der går galt. Om det vi mister. Om de tanker vi borgere gør os om de beslutninger som politikerne tager. Det gør Rikke Folm Berg til ug i sin artikelrække. At give ordet til disse borgere betyder ikke at Folketidende kritiserer politikerne, og politikerne må ikke afvise journalistik om mennesker der har et andet syn på sagerne end de har. Det hører med til et sundt demokrati.

Henrik Høegh henviser til ”Lovestormerne der gerne vil vise journalisterne rundt”. Ja, det vil vi gerne, og vi takker for fremhævelsen og tilliden. Men igen: Skub ikke hele opgaven hen på Folketidende og Lolland-Falster Lovestorm. Kommunen selv har også en forpligtelse til at fortælle fakta om købstæder, landsbyer, mennesker og initiativer på Lolland. Hvis jeg var ledende politiker, ville jeg for længst have bedt min administration om at give gode by- og landsbybeskrivelser på kommunens hjemmeside. I politikere er alle ”influencers”, ambassadører og formidlere. I er vores forbilleder, og I kan så meget via de sociale medier og internettet som slet ikke er udnyttet i fuld skala. I har om nogen adgang til viden om de positive tiltag som såvel kommunen som Lollands borgere står bag. Overlad ikke denne opgave til pressen alene. I har misforstået noget hvis I mener pressen skal markedsføre Lolland-Falster. Det er også en opgave både for jer der bestemmer, og for os der bare bor her.

Jeg kan undvære mudderkastningen, konflikterne og de dårlige historier. Men jeg vil ikke undvære portrætter og indsigt i menneskers liv som de leves på Lolland-Falster i dag, så længe der er nuancer og ligevægt. Derfor vil jeg stadig gerne abonnere på Lolland-Falsters Folketidende, og derfor priser jeg en artikelrække som Rikke Folm Bergs. Tak for den.

Annonce
Annonce
Annonce
Lokal nyt

Togdrømmen knust: Den togtur til København er en illusion

Guldborgsund

Sofie Amalie lever med en livslang gæld

Sundhed

Foruroligende kortlægning: Her er risikoen for tidlig død voldsom

Indland

Kommuner vil hellere bruge tid på børn end måltal

112

Færgerejsende fanget: Havde farlig genstand gemt i tasken

Guldborgsund

110 nye boliger på vej: - Jeg må lige knibe mig selv i armen

Lolland

Opråb fra sognepræst: Risiko for, at kirken lukker

Sport

Få måneder før OL: To NFH-spillere udtaget til landsholdet

Sport

Ny landsholdstrøje overrasker med lokal detalje

Indland

Cirka 840 kilo narko er fundet ved Sjællands Odde

Vejret

Lunefuldt forårsvejr bringer regn og blæst - og en smule sol

Indland

Gør klar til massiv oprustning mod ny pandemi

112

Alt, alt for hurtigt: Bilist kørte 91 km/t inde i byen

Erhverv

Snart sparkes kæmpebyggeri i gang: - Samarbejdet er fremragende

Guldborgsund

Nyt telefonbedrageri: Sådan snød de hævekortet fra ældre

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Truet træleopard bidt ihjel: - Helt ekstremt øv

Sport

Ærlig cheftræner efter nederlag: - Vi kan ikke bare krølle Skive sammen

Sport

Spændende pokallodtrækning: - TSØ skal møde gamle kendinge

112

Nu udrustes vores lokale politi med strømpistoler

Erhverv

Prisvindende lokal møbelproducent begæret konkurs

Guldborgsund

Derfor fløj kampflyene over Falster

112

Tiltalt for drab på spædbarn vil skilles