Annonce
Debat

Vi er alle en del af fællesskabet

Fællesskaber skabes mange steder; sportsklubber, foreninger, folkeskoler, privatskoler etc. Ingen har patent på fællesskab. Grundskolen er dog måske DEN vigtigste samfundsinstitution vi har - både folkeskoler og frie skoler.

Faktisk er langt de fleste frie skoler blevet til under primitive kår, og er for en stor del resultatet af frivilligt arbejde og dybt engagerede ildsjæle i et lokalt fællesskab. Privatskoler er nemlig holdningsskoler, der er båret af forskellige værdigrundlag, der afspejler skolens lokale forældregruppe. Det en grundlovssikret ret, at vi som forælder har frihed til selv at vælge, under hvilke værdier/holdninger/livsforståelse vores børn skal undervises under, for at sikre, at et statsapparat ikke tilraner sig den totale kontrol med borgernes tankeverden.

Det er altså samfundets DNA, vi her har med at gøre! - nemlig at være med til at sikre Danmarks beståen som et frit og demokratisk land – på linje med uafhængige domstole, ytringsfrihed og trosfrihed m.m.

Folkeskolen er en lige så vigtig del af samfundets DNA. Der er dog sket en stigning i andelen af forældre, som benytter muligheden for at vælge en anden skole end distriktsfolkeskolen. Der er både tale om en stigning i andelen af forældre, som vælger en fri grundskole og en stigning i andelen af forældre, som vælger en anden folkeskole end distriktsfolkeskolen. Denne stigning er øget, ikke mindst efter den tidligere regering, indførte folkeskolereformen og tvang en ny lov ned over folkeskolelærerne. En anden årsag til stigningen i fravalget af den lokale folkeskole, er de lokale folkevalgte politikeres valg af skolelukninger. I Guldborgsund kommune var det med A, SF og G i spidsen deres beslutning, der førte til, at de lokale forældre udnyttede deres frihed til at skabe Idestrup Privatskole.

16,7 procent vælger således nu en fri grundskole, men hele 15 % vælger en anden folkeskole end distriktsfolkeskolen, mens 68,3 procent vælger den folkeskole, der er tættest på distriktsfolkeskolen.

Med andre ord, ca. halvdelen af de forældre, der vælger en anden skole, end deres distriktsfolkeskole, vælger en anden folkeskole i kommunen.

De 15% hører vi ikke meget om i debatten, men de 16,7%, der vælger en fri skole er til stadig debat. Det større og større fravalg af den lokale folkeskole er derfor ikke notorisk et udtryk for et større tilvalg af den lokale frie skole, men også et tilvalg af en anden folkeskole

I gennemsnit vælger hver 3. barn altså at fravælge den lokale folkeskole, men kun halvdelen af dem, vælger en fri skole. Det er dog vigtigt at konstatere, at hele 80% af befolkningen bakker om folkeskolen som helhed. Hvis det var et politisk parti, ville man vel være ganske godt tilfreds med en vælgertilslutning på over 80%. Nogle vil endda mene, det nærmer sig monopollignende tilstande.

I øvrigt er det også en diskussion værd, hvor meget staten skal tvinge folk ind i et system, de egentlig ikke har lyst til. For tiden har A kommet med et forslag om, at kun 10% skal gå i fri skole. Dette vil man gøre ved at hæve forældrebetalingen på den enkelte skole. Man kan spørge, om det styrker sammenhængskraften i samfundet, og hvem det er, A mener IKKE skal have det frie skolevalg.

Men der kan være al mulig grund til at snakke folkeskolen endnu mere op. Folkeskolen bliver dog kun bedre ved at fokusere på den og ikke ved at begrænse privatskolerne og forældrenes frie valg. Når debatten derfor falder på privatskolernes andel, vil det dog være i fælleskabets interesse at snakke om, hvordan folkeskolen bliver bedre, og ikke hvordan vi forringer de frie skoler.

For nylig var Andres Rasch-Christensen ude og slå fast, at der ikke er noget videnskabeligt belæg for, at det er dårligt for folkeskolen, at flere og flere vælger den frie skole, men at det er en ren ideologisk diskussion.

Og så er vi tilbage til fællesskabets betydning. I et demokratisk samfund giver man nemlig borgerne ret til at vælge de løsninger, der passer bedst for den enkelte familie til gavn for samfundet. Det frie skolevalg er et udtryk for demokratisk overskud, og dermed til fællesskabets bedste. Vi ER alle en del af fællesskabet.

Kilde:

https://www.b.dk/nationalt/forsker-der-er-ikke-videnskabeligt-belaeg-for-at-privatskoler-saetter-folkeskolen

https://www.dr.dk/nyheder/regionale/midtvest/s-vil-aendre-tilskud-til-private-skoler-maks-hver-tiende-skal-gaa-i

https://uvm.dk/statistik/grundskolen/elever/elevtal-i-grundskolen

Annonce
Annonce
Annonce
112

Kødtyv vendte tilbage - og så blev han anholdt

Lokal nyt

Togdrømmen knust: Den togtur til København er en illusion

Sundhed

Foruroligende kortlægning: Her er risikoen for tidlig død voldsom

Politik

Endnu en politiker skifter parti: Regeringen kan ikke længere regne med flertal

Guldborgsund

Sofie Amalie lever med en livslang gæld

Guldborgsund

110 nye boliger på vej: - Jeg må lige knibe mig selv i armen

112

Færgerejsende fanget: Havde farlig genstand gemt i tasken

Sport

Få måneder før OL: To NFH-spillere udtaget til landsholdet

Indland

Kommuner vil hellere bruge tid på børn end måltal

Sport

Ny landsholdstrøje overrasker med lokal detalje

Vejret

Lunefuldt forårsvejr bringer regn og blæst - og en smule sol

Indland

Cirka 840 kilo narko er fundet ved Sjællands Odde

Lolland

Opråb fra sognepræst: Risiko for, at kirken lukker

Indland

Gør klar til massiv oprustning mod ny pandemi

Guldborgsund

Nyt telefonbedrageri: Sådan snød de hævekortet fra ældre

Annonce
Annonce
112

Alt, alt for hurtigt: Bilist kørte 91 km/t inde i byen

Erhverv

Snart sparkes kæmpebyggeri i gang: - Samarbejdet er fremragende

Indland

Obama på besøg i Næstved: Algoritmerne truer vores demokrati

Sport

Ærlig cheftræner efter nederlag: - Vi kan ikke bare krølle Skive sammen

Guldborgsund

Truet træleopard bidt ihjel: - Helt ekstremt øv

112

Nu udrustes vores lokale politi med strømpistoler

Guldborgsund

Derfor fløj kampflyene over Falster