Annonce
Debat

Vi har så meget at miste

Tager man alle lande og kulturer, der har eksisteret gennem historien, finder man ikke mange, der i den grad har været præget af tryghed, tillid og velstand, som Danmark har det de seneste generationer. Det er langt fra naturgivent – tværtimod –, at samfund udvikler sig som det danske. Er et samfund som det danske realiseret, gælder det om at værne om det, ikke foretage store ændringer over kort tid og i det hele taget føre en erfaringsbaseret politik. Eller det burde det gøre. Virkeligheden er desværre en anden.

I 1980 udgjorde indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande en procent af den samlede befolkning. Pr. 1. januar 2019 var dette tal steget til 8,7 procent (i statistikkerne tales der om ikke-vestlige lande, selv om de store udfordringer specifikt gælder indvandrere og efterkommere fra muslimske lande, der også udgør langt størstedelen af de 8,7 procent) (1). En sådan udvikling på mindre end 40 år er et eksperiment helt uden fortilfælde. Man kan håbe, det går godt; men hvad nu, hvis det ikke gør?

Det er ikke fordi, der undervejs i perioden ikke er gjort erfaringer, man har kunnet navigere og føre politik efter. Eksempelvis kom det amerikanske analyseinstitut Pew Research i 2006 med en rapport, hvori muslimer i Frankrig, Tyskland, Spanien og Storbritannien blev spurgt, om de primært betragtede sig selv som borgere i landet eller som muslimer. Andelen, der svarede, at de primært anså sig selv som muslimer, var henholdsvis 46-, 66-, 69- og 81 procent, mens andelen, der primært anså sig som borgere i landet begrænsede sig til 42-, 13-, 3- og 7 procent (2). En lang række undersøgelser har sidenhen vist et lignende billede, hvor den muslimske identitet og loyaliteten over for islam vejer tungere end identiteten som borger og loyaliteten over for landet og dets love. Eksempelvis Ruud Koopmans’ store undersøgelse i 2013, der viste, at 65 procent af de muslimske respondenter i de seks lande, der var genstand for undersøgelsen, Tyskland, Frankrig, Holland, Belgien, Østrig og Sverige, svarede, at de religiøse regler står over sekulære love (3). Herhjemme viste Wilkes undersøgelse for Jyllands-Posten i 2015, at 77 procent mener, at Koranens anvisninger skal følges fuldt ud, ligesom 38 procent gav udtryk for, at dansk lov skal bygge helt eller delvist på Koranen (4).

Det er en vigtig pointe, at man som muslim selvfølgelig ikke pr. definition er fanget i sin religion og kultur. Det er, som flere heldigvis har gjort, muligt at bryde ud og se bort fra de dele af islam, der er uforenelige med en tilværelse i Vesten. Det er imidlertid en lige så vigtig pointe, at det kun vanskeligt lader sig gøre, da den muslimske identitet er særdeles stærk, og konsekvenserne ved at vige bort fra islams ord kan være fatale, jf. eksempelvis shariaens krav om dødsstraf for frafald.

Denne loyalitet over for islam, og opfattelsen af sig selv som en del af det muslimske verdenssamfund, ummaen, mere end som borger i det enkelte land, forklarer begivenhederne, som de udspillede sig i de danske ghettoer, i forbindelse med det netop afholdte folketingsvalg. Når en imam opfordrer tilhørerne i moskéen til at stemme på et eller to bestemte partier, gør han det ikke blot som et almindeligt menneske, men som en islamisk autoritet, efter hvem der rettes ind. Vurderet ud fra de erfaringer, vi har gjort os med islams stigende tilstedeværelse i Europa, er dette langt fra en overraskende udvikling. For ethvert frihedselskende menneske burde udviklingen dog være dybt bekymrende.

Flere har påpeget, at det er et demokratisk fremskridt, at så mange muslimer har stemt. For at vurdere om et demokrati er velfungerende bør man dog ikke kun se på andelen af stemmer afgivet på valgdagen, men, og især, også på den tryghed og tillid, der hersker i og mellem folket. Netop her har den kulturelt homogene nationalstat vist sig at være i særklasse, hvorimod vi i mere multikulturelle samfund ser en langt større grad af utryghed og mistillid.

Det var ikke uden årsag, at Grundtvig i ugebladet Danskeren i 1849 skrev, at valgret og parlamentarisk virksomhed forudsætter ”aabenbar en almindelig fremadskridende Oplysning om Menneske-Livets Vilkaar i det Hele og om det Danske Folkelivs og Fædernelands Vilkaar i Særdeleshed”. Ellers kunne den almindelige valgret og valgbarhed langt lettere ”føre til Vrimlens end til Folkeaandens Herredømme”. Grundtvigs ærinde var altså at myndiggøre den ikke-myndige del af befolkningen og gøre den bevidst om det historiske, nationale og folkelige fællesskab, der for Grundtvig udgjorde forudsætningen for at kunne deltage i demokratiet. Ved det netop overståede folketingsvalg ville en vælger altså, for at leve op til Grundtvigs krav, skulle kunne identificere sig med den danske historie og det danske folk; eller i hvert fald som minimum have ønsket og viljen til at blive en del af folket. På dette fundament af folkelighed ville man så kunne strides om højere eller lavere skatter, mere eller mindre EU osv.

Det burde være en banal konstatering, at stemmer man på et parti udelukkende fordi, imamen opfordrer til dette i moskéen, eller sætter man Koranen over dansk lov, så er der ingen vilje til at blive en del af det danske folk, og følgelig burde man aldrig være blevet tildelt dansk statsborgerskab.

Man kan selvfølgelig vælge at forkaste Grundtvigs tanker og fremadrettet fortsætte med at uddele et uansvarligt højt antal statsborgerskaber hvert eneste år (5). Det bliver dog ikke med anbefaling herfra. Dertil skylder vi dem, der var før os for meget. Vi har simpelthen for meget at miste.

1) https://integrationsbarometer.dk/tal-og-analyser/INTEGRATION-STATUS-OG-UDVIKLING

2) https://www.pewresearch.org/global/2006/07/06/muslims-in-europe-economic-worries-top-concerns-about-religious-and-cultural-identity/

3) https://www.wzb.eu/system/files/docs/sv/iuk/koopmans_englisch_ed.pdf

4) https://jyllands-posten.dk/premium/indland/ECE8145237/Muslimske-stemmer-Alle-meningsmålingerne/

5) https://www.dr.dk/nyheder/indland/overblik-saa-mange-har-faaet-dansk-statsborgerskab-de-sidste-ti-aar

Annonce
Annonce
Annonce
Lokal nyt

Chokeret over ny aftale: - Det er ærgerligt og uambitiøst

112

Kødtyv vendte tilbage - og så blev han anholdt

Sundhed

Foruroligende kortlægning: Her er risikoen for tidlig død voldsom

Politik

Ny aftale om folkeskolen: Mere lokal frihed

Lokal nyt

Togdrømmen knust: Den togtur til København er en illusion

Guldborgsund

110 nye boliger på vej: - Jeg må lige knibe mig selv i armen

Guldborgsund

Sofie Amalie lever med en livslang gæld

Sport

Få måneder før OL: To NFH-spillere udtaget til landsholdet

Politik

Endnu en politiker skifter parti: Regeringen kan ikke længere regne med flertal

Indland

Kommuner vil hellere bruge tid på børn end måltal

Sport

Ny landsholdstrøje overrasker med lokal detalje

Vejret

Lunefuldt forårsvejr bringer regn og blæst - og en smule sol

112

Færgerejsende fanget: Havde farlig genstand gemt i tasken

Indland

Cirka 840 kilo narko er fundet ved Sjællands Odde

Indland

Gør klar til massiv oprustning mod ny pandemi

Annonce
Annonce
Lolland

Opråb fra sognepræst: Risiko for, at kirken lukker

Erhverv

Snart sparkes kæmpebyggeri i gang: - Samarbejdet er fremragende

Guldborgsund

Nyt telefonbedrageri: Sådan snød de hævekortet fra ældre

Sport

Ærlig cheftræner efter nederlag: - Vi kan ikke bare krølle Skive sammen

112

Alt, alt for hurtigt: Bilist kørte 91 km/t inde i byen

112

Nu udrustes vores lokale politi med strømpistoler

Guldborgsund

Derfor fløj kampflyene over Falster