cookie-og-privatlivspolitik
28
jun

Vi har så meget at miste

Skribent: Rasmus Aage

Formand for Nye Borgerlige Guldborgsund, uddannet lærer og cand.ling.merc. i Tysk og Europæiske Studier.

Tager man alle lande og kulturer, der har eksisteret gennem historien, finder man ikke mange, der i den grad har været præget af tryghed, tillid og velstand, som Danmark har det de seneste generationer. Det er langt fra naturgivent – tværtimod –, at samfund udvikler sig som det danske. Er et samfund som det danske realiseret, gælder det om at værne om det, ikke foretage store ændringer over kort tid og i det hele taget føre en erfaringsbaseret politik. Eller det burde det gøre. Virkeligheden er desværre en anden.

I 1980 udgjorde indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande en procent af den samlede befolkning. Pr. 1. januar 2019 var dette tal steget til 8,7 procent (i statistikkerne tales der om ikke-vestlige lande, selv om de store udfordringer specifikt gælder indvandrere og efterkommere fra muslimske lande, der også udgør langt størstedelen af de 8,7 procent) (1). En sådan udvikling på mindre end 40 år er et eksperiment helt uden fortilfælde. Man kan håbe, det går godt; men hvad nu, hvis det ikke gør?

Det er ikke fordi, der undervejs i perioden ikke er gjort erfaringer, man har kunnet navigere og føre politik efter. Eksempelvis kom det amerikanske analyseinstitut Pew Research i 2006 med en rapport, hvori muslimer i Frankrig, Tyskland, Spanien og Storbritannien blev spurgt, om de primært betragtede sig selv som borgere i landet eller som muslimer. Andelen, der svarede, at de primært anså sig selv som muslimer, var henholdsvis 46-, 66-, 69- og 81 procent, mens andelen, der primært anså sig som borgere i landet begrænsede sig til 42-, 13-, 3- og 7 procent (2). En lang række undersøgelser har sidenhen vist et lignende billede, hvor den muslimske identitet og loyaliteten over for islam vejer tungere end identiteten som borger og loyaliteten over for landet og dets love. Eksempelvis Ruud Koopmans’ store undersøgelse i 2013, der viste, at 65 procent af de muslimske respondenter i de seks lande, der var genstand for undersøgelsen, Tyskland, Frankrig, Holland, Belgien, Østrig og Sverige, svarede, at de religiøse regler står over sekulære love (3). Herhjemme viste Wilkes undersøgelse for Jyllands-Posten i 2015, at 77 procent mener, at Koranens anvisninger skal følges fuldt ud, ligesom 38 procent gav udtryk for, at dansk lov skal bygge helt eller delvist på Koranen (4).

Det er en vigtig pointe, at man som muslim selvfølgelig ikke pr. definition er fanget i sin religion og kultur. Det er, som flere heldigvis har gjort, muligt at bryde ud og se bort fra de dele af islam, der er uforenelige med en tilværelse i Vesten. Det er imidlertid en lige så vigtig pointe, at det kun vanskeligt lader sig gøre, da den muslimske identitet er særdeles stærk, og konsekvenserne ved at vige bort fra islams ord kan være fatale, jf. eksempelvis shariaens krav om dødsstraf for frafald.

Denne loyalitet over for islam, og opfattelsen af sig selv som en del af det muslimske verdenssamfund, ummaen, mere end som borger i det enkelte land, forklarer begivenhederne, som de udspillede sig i de danske ghettoer, i forbindelse med det netop afholdte folketingsvalg. Når en imam opfordrer tilhørerne i moskéen til at stemme på et eller to bestemte partier, gør han det ikke blot som et almindeligt menneske, men som en islamisk autoritet, efter hvem der rettes ind. Vurderet ud fra de erfaringer, vi har gjort os med islams stigende tilstedeværelse i Europa, er dette langt fra en overraskende udvikling. For ethvert frihedselskende menneske burde udviklingen dog være dybt bekymrende.

Flere har påpeget, at det er et demokratisk fremskridt, at så mange muslimer har stemt. For at vurdere om et demokrati er velfungerende bør man dog ikke kun se på andelen af stemmer afgivet på valgdagen, men, og især, også på den tryghed og tillid, der hersker i og mellem folket. Netop her har den kulturelt homogene nationalstat vist sig at være i særklasse, hvorimod vi i mere multikulturelle samfund ser en langt større grad af utryghed og mistillid.

Det var ikke uden årsag, at Grundtvig i ugebladet Danskeren i 1849 skrev, at valgret og parlamentarisk virksomhed forudsætter ”aabenbar en almindelig fremadskridende Oplysning om Menneske-Livets Vilkaar i det Hele og om det Danske Folkelivs og Fædernelands Vilkaar i Særdeleshed”. Ellers kunne den almindelige valgret og valgbarhed langt lettere ”føre til Vrimlens end til Folkeaandens Herredømme”. Grundtvigs ærinde var altså at myndiggøre den ikke-myndige del af befolkningen og gøre den bevidst om det historiske, nationale og folkelige fællesskab, der for Grundtvig udgjorde forudsætningen for at kunne deltage i demokratiet. Ved det netop overståede folketingsvalg ville en vælger altså, for at leve op til Grundtvigs krav, skulle kunne identificere sig med den danske historie og det danske folk; eller i hvert fald som minimum have ønsket og viljen til at blive en del af folket. På dette fundament af folkelighed ville man så kunne strides om højere eller lavere skatter, mere eller mindre EU osv.

Det burde være en banal konstatering, at stemmer man på et parti udelukkende fordi, imamen opfordrer til dette i moskéen, eller sætter man Koranen over dansk lov, så er der ingen vilje til at blive en del af det danske folk, og følgelig burde man aldrig være blevet tildelt dansk statsborgerskab.

Man kan selvfølgelig vælge at forkaste Grundtvigs tanker og fremadrettet fortsætte med at uddele et uansvarligt højt antal statsborgerskaber hvert eneste år (5). Det bliver dog ikke med anbefaling herfra. Dertil skylder vi dem, der var før os for meget. Vi har simpelthen for meget at miste.

1) https://integrationsbarometer.dk/tal-og-analyser/INTEGRATION-STATUS-OG-UDVIKLING

2) https://www.pewresearch.org/global/2006/07/06/muslims-in-europe-economic-worries-top-concerns-about-religious-and-cultural-identity/

3) https://www.wzb.eu/system/files/docs/sv/iuk/koopmans_englisch_ed.pdf

4) https://jyllands-posten.dk/premium/indland/ECE8145237/Muslimske-stemmer-Alle-meningsmålingerne/

5) https://www.dr.dk/nyheder/indland/overblik-saa-mange-har-faaet-dansk-statsborgerskab-de-sidste-ti-aar


KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.
 • Nicklas Thorsen Byrådskandidat for Venstre, Guldborgsund. Uddannet bachelor i offentlig administration. Formand for Listrup Ungdoms- og Idrætsforening (LUIF).
 • Kirsten Sydendal Formand for Lolland-Falster Lovestorm. Bor på Fejø og er uddannet cand.mag. i datalingvistik og fransk.
 • Rene Christensen Medlem af Folketinget. Dansk Folkeparti
 • Rasmus Aage Formand for Nye Borgerlige Guldborgsund, uddannet lærer og cand.ling.merc. i Tysk og Europæiske Studier.
 • Vibeke Hellmann Kandidat for Guldborgsundlisten
 • Carsten Andersen Initiativtager til Nyt Lolland tilbage i 2016. Efterlønner fra 24. december 2017, reklamemand gennem 35 år, initiativtager og idéudvikler til…
 • Lene Hatt SF-politiker gennem 32 år. Sidder i byrådet i Guldborgsund. Uddannet lærer og can.pæd.psyk.
 • Kasper Roug Folketingskandidat for Socialdemokraterne, og opstillet for Lolland-kredsen. Sidder i Lolland Byråd og er udvalgsformand for Børn og…
 • Lennart Damsbo-Andersen Medlem af Folketinget, Socialdemokratiet. Fra Guldborgsundkredsen.
 • Mikkel Arthur Kortsen Kandidat for Nye Borgerlige i Lolland Kommune
 • Claus Bakke Kandidat for Venstre til regionsrådet, samt byrådet i Guldborgsund
 • Annemette Schønberg Johnsen Spidskandidat for SF-Guldborgsund til KV2017. Folketingskandidat. Bibliotekar ved Guldborgsund-bibliotekerne.
 • Philip Rasmussen Arkitekt, By og Landskab Nakskov
 • Christian Nyborg Mortensen Spidskandidat for Radikale Venstre i Guldborgsund Kommune.
 • Tom Ahlqvist Medlem af ældrerådet i Guldborgsund. Formand for Guldborgsund bevaringsfond. Medlem af Marielyst Facaderåde
 • Louise Lindhagen Iværksætter, storyteller hos SkarptSprog.dk, Nykøbing Falster.
 • David Arnholm Nyhedsredaktør ved Folketidende Gruppen
 • Ulla Munksgaard Kandidat for Alternativet, Guldborgsund
 • Nicolaj Sand Iværksætter, projektleder og bestyrelsesmedlem i Lovestorm
 • Simon Hampe Næstformand, Dansk Folkeparti Guldborgsund - Studerende, International Handel & Markedsføring
 • Bob Richard Nielsen Medlem af Dansk Folkeparti
 • Jens P. Mølgaard Uddannet folkeskolelærer, bor i Idestrup.
 • Tine Vinther Clausen Kandidat for Venstre til byrådet i Lolland Kommune. Når man får tanken, "mon ikke det kan gøres lidt anderledes og derved skabe lidt andre…
 • Niels Nielsen I Lokallisten Lolland er jeg kasserer samt sekretær (kst)
 • chalotte frantzen Kandidat til Region Sjælland for Socialdemokratiet og DSU, kassere i BROEN Lolland, medlem af Sakskøbing Menighedsråd, uddannet ernæringassistent.
 • Rene Fjeldsøe Sørensen Nr. 7 på kandidatlisten for Guldborgsundlisten til kommunevalget i Guldborgsund Kommune
 • Casper Løje Pedersen Kandidat for SF Lolland. 36 år gammel, far til 2 og skolelærer på 15. år. Jeg har boet næsten hele mit liv på Lolland, og - på trods af visse…
 • Maj Larsen Kandidat for DF, Guldborgsund
 • Lis Magnussen Kandidat for Venstre, Guldborgsund
 • Jens Erik Boesen Byrådsmedlem og Kandidat for Guldborgsundlisten
 • Thomas Beckmann Sørensen Byrådskandidat for Guldborgsundlisten - lærer på Idestrup Privatskole
 • Allan Gardersøe Kandidat for Guldborgsundlisten
 • Martin Pedersen Byrådsmedlem (A) og nr. 4 på kandidatliste for Socialdemokratiet, Guldborgsund
 • Eva Kobberrød Kandidat for Enhedslisten Guldborgsund
 • Bente Lerche Thomsen Kandidat for Enhedslisten Guldborgsund
 • Svend Aaquist Kandidat for Enhedslisten Guldborgsund
 • Jennifer Garnett Kandidat for Enhedslisten Guldborgsund
 • J. Hansen Kandidat til DF Guldborgsund og Region Sjælland, Næstformand i bestyrelsen i DF Guldborgsund
 • Joan Kragh Kandidat for Alternativet, Guldborgsund
 • Sanne Nielsen Kandidat for Alternativet, Guldborgsund
 • Mona Jensby Kandidat for DF, Guldborgsund
 • Mikkel Erik Keis Søtbæk Mikkel Søtbæk Nr. 2 på Liste O, Dansk Folkeparti Lolland Kommune
 • Christian Tastrup Enhedslisten
 • Christian Juhl Folketingsmedlem for Enhedslisten Valgt i Lollands-kredsen
 • Michael Birklund Simonsen