cookie-og-privatlivspolitik
Energiforbruget bør også være en del af overvejelserne, når man køber ny bolig

2

Billeder

Energiforbruget bør også være en del af overvejelserne, når man køber ny bolig
Foto: Peter Hove Olsen

Bolig

Ældre hus kan også blive energi-godt

På vej ud på boligmarkedet? - dette bør man vide om energimærkning.
Der er gode muligheder og mange penge at spare ved energirenovering
19. september 2018 kl. 14:00 Af Hans Gandrup

Annonce
FAKTA

En bolig med et godt energimærke er ensbetydende med en lavere varmeregning, mindre belastning af miljøet og en højere salgsværdi.

Alligevel tager hver fjerde dansker ikke energimærket med i vurderingen, når de kigger efter ny bolig, viser ny undersøgelse.

- Kig på husets nuværende energimæssige stand og muligheder for energirenovering og spar op til 24.000 kroner om året, lyder rådet fra energikonsulent.

Beliggenhed, det rigtige antal kvadratmeter og en pris, der er til at betale.

Det er tre faktorer, som ofte er afgørende, når danskerne skal købe ny bolig. Men der er en god fortjeneste at hente på både de månedlige energiudgifter og den fremtidige salgspris, hvis du inkluderer boligens energivenlighed på din tjekliste, når du kigger på nyt hjem, råder Bo Halm Andersen, byggesagkyndig og energikonsulent fra EBAS, der blandt andet. beskæftiger sig med udarbejdelse af energimærkning til enfamiliehuse.

- Energimærket giver et praj om boligens energimæssige tilstand, hvilket har stor betydning for privatøkonomien og de månedlige energiudgifter. Som køber er det derfor ikke kun relevant at kigge på, hvor energieffektiv boligen er her og nu, men også på hvilket besparelsespotentiale der er ved energirenoveringer, som er foreslået i energimærkningsrapporten. Det kan for eksempel være, at du kan reducere energiudgifterne ved at foretage ekstra isolering eller montere nye energivinduer, forklarer han.


God investering

Så har man forelsket sig i den gamle, godt beliggende murermestervilla med et dårligt energimærke, kan boligen alligevel blive en god investering, hvis du foretager renoveringer, som forbedrer energieffektiviteten.

- Som en tommelfingerregel stiger et hus cirka 100.000 kroner i værdi for hvert trin, det forbedres på energimærkeskalaen, viser beregninger fra Energistyrelsen. Så der er ofte penge at spare på forbedringer - også selvom du skal låne til dem i banken, forklarer Bo Halm Andersen.


Hver fjerde tjekker ikke 

I Danmark er det sælgers ansvar at sørge for en lovpligtig energimærkning, der placerer boligen på en skala fra A2020-G, hvor A2020 er det mest energieffektive, mens G er det mindst effektive.

De fleste boliger i dag ligger på trin C-G, hvis de ikke er blevet energirenoveret eller er nyopførte.

Dog er det ikke et A- eller G-mærket i energimærkningsrapporten, der afgør om danskerne skriver under på huskøbet.

I en ny Megafonmåling foretaget for NRGi kigger 26 procent af danskerne ikke efter energimærket i søgen på en ny bolig.

Undersøgelsen viser desuden, at 54 procent ikke ved, hvilken energimærkning deres nuværende bolig har.

Men der kan være mange penge at spare i længden med et godt energimærke.

Ifølge Energistyrelsen kan en A2020-mærket gennemsnitsbolig på 140 kvadratmeter med fjernvarme som varmekilde varmes op for 1800 koner årligt eller 150 kroner pr. måned.

Dertil kommer dog en måleafgift og kvadratmeterafgift.

Til sammenligning koster et tilsvarende gennemsnitshus med energimærke G helt op til 26.000 kroner årligt at opvarme eller knap 2200 kroner pr. måned.


Beregn besparelsen

Hvis du har øjnet et drømmehus, som kræver energirenovering for at opnå et godt energimærke, kan du uden forpligtelse på nettet beregne, hvor mange udgifter en energirenovering vil kunne spare dig for fremover - og hvad forbedringerne vil løbe op i.

Igennem boligens digitale energimærke, som du finder på Energistyrelsens side sparenergi.dk, får du adgang til en låneberegner, der kan give et overslag på, hvad forslagene til din energirenovering vil betyde for din økonomi.

Ofte vil du komme langt med et energirenoveringsbudget på 100.000 til 200.000 kroner.

Og ønsker du at ombygge eller foretage forbedringer i dit nye hus, så tænk en samlet energirenovering med, der øger komforten i din bolig og sørger for, at du får glæde af forbedringerne med det samme.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

hvordan bliver der smidt… 01. juli 2020 kl. 16.46

AF: MARTIN WOUTERS

have bad ved slotsbrygge 01. juli 2020 kl. 10.01

AF: PER HØYEM

VINDMØLLER 29. juni 2020 kl. 12.36

AF: MARTIN WOUTERS

måske masse af… 29. juni 2020 kl. 10.23

AF: JOHN WENNERWALD

Skinner frem for bus 28. juni 2020 kl. 23.26

AF: JOHN WENNERWALD

Statslige arbejdspladser… 21. juni 2020 kl. 21.51

BOLIG

Annonce