cookie-og-privatlivspolitik

Foto: /ritzau/Tycho Gregers, arkivfoto

Bolig

Antallet af lokale fritidshus-handler stiger

Antallet af fritidshuse, der skifter ejer, er stigende i både Lolland og Guldborgsund kommuner.
02. september 2019 kl. 11:00 Af Jakob Poulsen

Danskernes lyst til at købe eller sælge fritidshuse har været stigende i de senere år, og lokalt er antallet af fritidshus-handler også steget. Det viser tal fra Finans Danmark, som erhvervsorganisationen Dansk Byggeri har offentliggjort.

Opgørelsen viser, at der i perioden fra andet kvartal 2018 til første kvartal i år er handlet 290 fritidshuse i Guldborgsund Kommune og 169 i Lolland Kommune. Det er en stigning på henholdsvis ni og 13 procent i forhold til samme periode et år tidligere.

Og selvom han ikke er bekendt med de konkrete tal, så bekræfter ejendomsmægler Martin Madsen fra EDC Poul Erik Bech/Reitz & Mortensen i Nakskov tendensen.
- Det, jeg oplever i min hverdag, er, at vi efter at have haft nogle år, hvor sommerhusmarkedet nærmest stod stille - blandt andet på grund af finanskrisen - nu kan mærke, at der er kommet gang i handlen igen.

- Vi kan mærke en stigende efterspørgsel, og nogle af de rigtigt gode sommerhuse ryger næsten med det samme, de bliver sat til salg, fortæller han.

Udover et meget gunstigt renteniveau er der også en anden ting, der har fået efterspørgslen til at stige ifølge Martin Madsen.
- Reglerne er blevet ændret, så hvis man er pensionist skal man bare have haft sit sommerhus i ét år, så må man bo der fast, og det er der flere, der har benyttet sig af af, forklarer han.

Annonce

Den stigende efterspørgsel har i øvrigt givet den lokale mægler en positiv udfordring, man ikke har oplevet længe.
- Nu begynder vi at mangle huse til salg. Det har vi ikke prøvet i mange år, og det er sgu dejligt, fortæller Martin Madsen og tilføjer, at det gælder både fritidshuse og helårshuse.

Generelt er Vest- og Sydsjælland, som Lolland-Falster hører under i denne forbindelse, den landsdel med flest handlede fritidshuse i løbet af perioden fra andet kvartal sidste år til første kvartal i år.
Næsten 2.300 fritidshuse i området har skiftet ejer, og Odsherred Kommune er med 39 procent af handlerne den kommune, hvor der er mest gang i køb og salg ifølge Dansk Byggeri.

Kigger man på den gennemsnitlige realiserede kvadratmeterpris, så ligger både Guldborgsund og især Lolland Kommune i den lave ende i forhold til mange af landet andre kommuner.

Selvom priserne er steget med ni procent i forhold til samme periode et år tidligere, så er Lolland Kommune stadig et af de steder, hvor kvadratmeterprisen er billigst.

Her lå den gennemsnitlige pris pr. kvadratmeter i perioden fra andet kvartal i 2018 til første kvartal i år på 8.968 kroner. I Guldborgsund Kommune var gennemsnitsprisen 11.174 kroner.

Annonce

Dermed er der et stykke vej op til eksempelvis Hjørring Kommune med 15.018 kroner, Slagelse med 13.475 kroner, Halsnæs Kommune med 18.214 kroner og Gribskov med 21.708 kroner.

Men det lave lokale prisniveau kan komme Lolland til gavn, påpeger Martin Madsen fra EDC Poul Erik Bech/Reitz & Mortensen.

- Når markedet stiger generelt, stiger det markant i Nordsjælland, og så kan vi lukrere på, at vi er på Lolland, hvor det er billigere, siger han med henvisning til, at potentielle købere, som ikke bor i nogen af de to områder måske vil vælge at søge sydpå fremfor mod nord, hvis de kan få et sommerhus til en markant billigere pris her.

Den gennemsnitlige liggetid for fritidshusene på Lolland-Falster er ifølge opgørelsen fra Finans Danmark pr. juni i år på mellem 300 og 500 dage. Det er noget af det højeste øst for Storebælt, men ser man på hele landet, finder man samme niveau i adskillige andre kommuner.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

EM i skyggen 13. juni 2021 kl. 23.00

AF: JOHN BRILL ENGKEBØLLE

Det frie valg 11. juni 2021 kl. 23.50

AF: TOM AHLQVIST

Venstre,s nedstigning fra… 10. juni 2021 kl. 14.17

AF: PAW HALLANDSON

Skat, hvor skal børnene være? 08. juni 2021 kl. 11.55

AF: JOHN WENNERWALD

Modige beslutninger 06. juni 2021 kl. 21.56

AF: JOHN WENNERWALD

Sorteper 30. maj 2021 kl. 21.04

BOLIG

Annonce

ANNONCE