Annonce
Bolig og livsstil

Flere bolighandler vækker glæde hos byggefirmaerne

Der er kommet gang i handelen med boliger - også uden for de store byer - og det skaber også aktivitet hos håndværkerne, fordi de fleste sætter i stand og bygger om ved boligkøb. Foto: Anders Bach

Der bliver solgt flere boliger - i høj grad også uden for de store byer. Det skaber aktivitet og byggetravlhed.

Boligmarkedet er inde i en gunstig udvikling, og der er især gang i handlen med enfamiliehuse i Syddanmark og her i Region Sjælland.

Dansk Byggeri glæder sig over, at ringene spredes fra flere års fremgang i Hovedstaden og Århus til resten af landet, blandt andet fordi det giver flere opgaver med boligrenovering

Ifølge Danmarks Statistik blev der handlet 13.596 parcelhuse i andet kvartal i år. Det er en stigning på tre procent i forhold til samme periode sidste år.

- Samlet set har boligmarkedet stabiliseret på et højt aktivitetsniveau - og det er godt nyt for byggebranchen. Der er fremgang i aktiviteten på parcelhusmarkedet. Og så gør det mindre, at antallet af handlede ejerlejligheder dykker lidt for tiden, siger Dansk Byggeris cheføkonom Bo Sandberg.

Han glæder sig over, at de fleste boligkøbere vælger at renovere og optimere boligen i forbindelse med huskøb.

- En undersøgelse fra i år fra dørproducenten Sweco viser, at 48 procent af danskerne får malet, når de flytter i ny bolig. Og at hele 14 procent giver boligen et større løft ved at udskifte køkkenet ved huskøb, siger Bo Sandberg.

Ifølge Dansk Byggeri er det i øvrigt helt efter planen, at der nu handles lidt færre ejerlejligheder end tidligere. Det skyldes dels, at markedet for ejerlejligheder er ved at være mættet og dels de strammere låneregler, der trådte i kraft 1. januar i år.

I Region Syddanmark blev der handlet 10,4 procent flere parcelhuse i andet. kvartal i år sammenlignet med 2. kvartal sidste år.

- Boligfesten er rykket fra lejlighederne og ud på villavejene. I særdeleshed i Sydjylland, Fyn og Region Sjælland. Set med byggebranchens briller er det en meget positiv udvikling, at det nu er i Region Syddanmark, der bliver handlet flest huse. For netop Syddanmark er den region, hvor håndværksvirksomhederne har haft sværest ved at rejse sig oven på finanskrisen, og hvor der ind imellem har været lidt huller i ordrebøgerne, siger Bo Sandberg.

Danmarks Statistik melder også om fremgang, når man ser på, hvordan priserne har udviklet sig. I gennemsnit steg ejerlejlighederne 6,2 procent i pris fra andet. kvartal 2017 til andet kvartal 2018. Mens prisen på enfamiliehusene i samme periode steg med 3,9 procent. Her er der ikke længere så store geografiske udsving.

En høj og stabil aktivitet i bolighandlerne udgør den vigtige rugbrødsbund for byggevirksomheder, der renoverer. Og der udover er boligejerne begyndt at energirenovere mere.

- Det er afgørende, at de mange renoveringer udføres professionelt på det hvide marked, blandt andet af hensyn til bygningernes standard. Det er derfor, vi i Dansk Byggeri har kæmpet så indædt for, at det stadig skal kunne betale sig for forbrugerne at renovere deres boliger via håndværkerfradraget, siger cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri.

Der er kommet gang i handelen med boliger - også uden for de store byer - og det skaber også aktivitet hos håndværkerne, fordi de fleste sætter i stand og bygger om ved boligkøb. Foto: Jesper Blæsild

  • Der er kommet gang i handelen med boliger - også uden for de store byer - og det skaber også aktivitet hos håndværkerne, fordi de fleste sætter i stand og bygger om ved boligkøb. Foto: Anders Bach
  • Der er kommet gang i handelen med boliger - også uden for de store byer - og det skaber også aktivitet hos håndværkerne, fordi de fleste sætter i stand og bygger om ved boligkøb. Foto: Jesper Blæsild
Annonce
Annonce
Annonce
Nakskov

Familieforretning fylder 50 år: - Snakketøjet har jeg efter min far

Sport

Bredahl efter sejrsmål i overtiden: - En kæmpe forløsning

Guldborgsund

35 biler til start i lokalt påskerally

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

Sport

Bruun Jørgensen: - Det blev en underlig oplevelse

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

112

Bil i brand på motorvejen

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan