cookie-og-privatlivspolitik
Bygningsreglementet skal sikre, at byggeri overholder kravene til sikkerhed, sundhed og energioptimering. I 2018 skærpede man blandt andet reglerne omkring isolering. (Arkivfoto)
Bygningsreglementet skal sikre, at byggeri overholder kravene til sikkerhed, sundhed og energioptimering. I 2018 skærpede man blandt andet reglerne omkring isolering. (Arkivfoto)
Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix

Bolig

Mange drømmer om at bygge til: Disse ting skal du huske

Du skal have styr på aftalegrundlaget, familielivet og lovkravene, før du kaster dig over at lave en tilbygning.
13. december 2019 kl. 07:00 Af Ritzau

En udestue, et nyt badeværelse eller et anneks til teenagerne.

Boligejerne er glade for at bygge til og renovere, viser en ny rundspørge, som Epinion har foretaget for Nybolig.

Men inden du bygger til, skal du have styr på en række ting, siger Thomas Hovgaard, der er talsmand for Nybolig.

- Man skal vide, hvad man laver, for man risikerer at stå med en tilbygning, hvor der er fejl, mangler eller lovstridige installationer, siger han.

Overvej først, om du selv vil smøge ærmerne op eller have fagfolk på.

Annonce

Hvis du kaster dig ud i det selv, er du selvsagt ikke omfattet af Byg Garanti, hvis der opstår fejl, mangler eller skader.

- Vi ser jævnligt, at folk har kastet sig ud i projekter, som eksempelvis bliver lovstridige, så de må rives ned eller bygges om, siger Thomas Hovgaard.

Du skal især være opmærksom, hvis det gælder badeværelser. De er nemlig underlagt strenge lovkrav i bygningsreglementet.

- Samtidig kræver det oftest autorisation, hvis man skal rode med el, vvs og kloakering, og alle tre ting kommer jo i spil på et badeværelse, siger Anders Hagemann, der er byggesagkyndig, skønsmand og indehaver af DinByggerådgiver.dk.

Hvis det strider mod lovkravene, gælder ingen kære mor: Så skal det rives ned eller udbedres.

Annonce

Dit familieliv skal også indgå i regnestykket..

- Det er typisk hårdt for familien, fordi man i et halvt år bor i byggerod, larm og interimistiske forhold. Så det skal indgå i overvejelsen, især hvis man har små børn, eller det knager i samlivet, siger Thomas Hovgaard.

Hvis du får fagfolk på opgaven, skal du også sikre dig, at aftalegrundlaget er i orden.

- Jeg ser ofte, at folk farer ud til en håndværker, får ét tilbud og løber med det. Men man skal altså være enige om, hvad man får og ikke får med i prisen, siger Anders Hagemann.

Det kan være, at håndværkerens tilbud måske baserer sig på en type tilbygning, som ikke er mulig på din grund - eller en type mursten, som ikke passer til huset.

Annonce

- Det kan også være nedlægning af nødvendige dræn, rådgivning om forurenet jordbund eller bortkørsel af overskydende jord, som du troede, var inkluderet, siger Anders Hagemann.

Samtidig har DR Kontant afdækket, at behandlingen af klagesager kan trække i langdrag. Og her må du ikke selv få udbedret skaden, fordi det fungerer som bevis i sagen.

- Når klagesagen ender i voldgiftsretten, skyldes det tit, at aftalegrundlaget ikke er i orden. Så man skal have en konkret aftale og få juridisk hjælp til at kigge aftalen igennem, siger Anders Hagemann.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Paradigmeskifte version 2.0 09. maj 2021 kl. 22.09

AF: PAW HALLANDSON

Det skriger til himlen! 09. maj 2021 kl. 20.40

AF: LEIF A. JENSEN

Demokrat i Danmark! Hvor? 05. maj 2021 kl. 09.29

AF: JOHN WENNERWALD

Den 1. maj 02. maj 2021 kl. 22.18

AF: LARS RASMUSSEN

Solcellepark Grænge Åbent… 01. maj 2021 kl. 09.17

AF: JOHN WENNERWALD

Coronakuller 25. april 2021 kl. 22.26

BOLIG

Annonce

ANNONCE