cookie-og-privatlivspolitik
Der er god gang i handlen med sommerhuse igen. Billedet her er Marielyst/Bøtø-området.

2

Billeder

Der er god gang i handlen med sommerhuse igen. Billedet her er Marielyst/Bøtø-området.
Foto: Anders Knudsen

Bolig

Stigende priser og flere fritidshus-salg

Handlen med sommerhuse har taget et markant opsving i langt de fleste områder - og salgstiderne er faldet. Det store sommerhusområde Marielyst ligger næsten præcist på landsgennemsnittet.
15. oktober 2018 kl. 07:00 Af Hans Gandrup

FAKTA

7.700 danske sommerhuse skiftede ejer i perioden fra tredje kvartal 2017 til andet kvartal i år, viser de seneste tal fra Finans Danmark.

Det er en stigning på 97 procent på bare seks år.

- Der er med tiden kommet rigtig godt gang i markedet for sommerhuse. Sidste år blev lånevilkårene for køb af sommerhuse ændret, så man nu kan optage realkreditlån for 75 procent af købsprisen i stedet for tidligere 60 procent. Det har givet flere danskere råd til at være med på sommerhusmarkedet. Og den større efterspørgsel ser ud til både at have sat ekstra gang i salget og fået priserne til at stige, siger økonomisk konsulent i Dansk Byggeri, Jacob Hangaard.

Mens salget af sommerhuse har været stigende i hele landet i en del år, er det først det seneste år, at priserne er steget over hele landet. I Nordsjælland er prisen på sommerhuse steget cirka 11 procent det seneste år.

Også på Fyn, Bornholm og i Østjylland har der været store prisstigninger i løbet af det seneste år.

Annonce

- Det viser, hvor tæt sommerhusmarkedet er forbundet med det ordinære boligmarked. De stigende friværdier i boligen, særligt for boligejere i hovedstadsområdet, har øget købekraften. Og lægger man de nye lånevilkår oveni, giver det god mening, at interessen og efterspørgslen efter sommerhuse har skubbet prisen opad særligt i Nordsjælland, siger Jacob Hangaard.

Salgstiderne på sommerhus er også faldende. men der er store forskelle, viser tal fra Boliga.dk.

I årets første halvdel har det nemlig kun taget mæglerne 72 dage - knap to og halv måned - at få købere og sælgere til at skrive under på en sommerhushandel i Tisvildeleje, mens det i Tranekær på Langeland har taget noget længere. Her har de sommerhuse, der er blevet solgt i årets første halvdel, nemlig været 537 dage - eller hvad der svarer til lige knap halvandet år - på markedet.

Her på Lolland-Falster ligger salgstiden i postnummer Væggerløse - og altså det store sommerhusområde på Marielyst - omkring 280 dage.

En anelse kortere end sidste år.

Annonce

I 2018's første halvdel har det i gennemsnit taget 282 dage - Væggerløse rammer altså gennemsnittet - eller hvad der svarer til ni-ti måneder at sælge fritidskvadratmeter i Danmark. Det er knap tre uger hurtigere end i samme periode af 2017.

Og at der er kommet mere gang i sommerhusmarkedet er der ifølge cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig fra Realkredit Danmark ikke tvivl om:

- I takt med at det økonomiske opsving har taget til i styrke, har flere fået mod på at realisere sommerhusdrømmen. Det økonomiske opsving betyder, at de lave renter i højere grad end ellers bliver en katalysator for sommerhusmarkedet, siger han til Boliga.

- Ser vi på den samlede finansieringsbyrde ved køb af sommerhus, er der tale om et meget lavt niveau i en historisk kontekst. Det øger ligeledes appetitten på køb af sommerhus, tilføjer Christian Hilligsøe Heinig.

Det er da som nævnt heller ikke kun på salgstids-fronten, at sommerhussælgerne har mere vind i sejlene end tidligere. Landsgennemsnittet for salgspriserne er nemlig også steget, når man sammenligner første halvår 2017 med 2018.

Annonce

I 2017's første seks måneder kostede én sommerhuskvadratmeter 15.324 kroner, mens den i samme periode i år er gået for 1.000 kroner mere. Hvilket altså betyder, at et gennemsnitligt sommerhus på 70 kvadratmeter i år er handlet for cirka 1,1 millioner kroner.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN B. HANSEN

Pool Sommerhuse Marielyst 13. april 2021 kl. 23.44

AF: JOHN WENNERWALD

Radio Loud 11. april 2021 kl. 22.42

AF: HENRIK TONNESEN

Lokalbanerne er også velfærd! 10. april 2021 kl. 19.49

AF: TOM AHLQVIST

Nedrivningstruede… 08. april 2021 kl. 13.33

AF: LINDA SOMMER

Respekt for Maribo domkirke 05. april 2021 kl. 16.43

AF: JOHN WENNERWALD

VM i Qatar 05. april 2021 kl. 09.32

BOLIG

Annonce

ANNONCE