cookie-og-privatlivspolitik

Foto: Anders Knudsen, arkivfoto

Erhverv

Tidlig sommertørke skader høstudbyttet

Tør sankt hans har givet tørkeskader på de lolland-falsterske afgrøder.
21. juli 2016 kl. 06:38 Af Peter Levinsen Hansen

Annonce

Hvad der for nogen var godt sommervejr i juni, har nu sat sine spor på de lolland-falsterske afgrøder. Den varme, men samtidig også tørre, juni betyder at den kommende høst bliver knap så stor som den kunne have været.

- Det har været en tør sommer indtil sankt hans, og der er ingen tvivl om, at det har givet tørkeskader og taget toppen af udbyttet af alle afgrøder på Lolland og Falster, fortæller Henrik Christensen, der er underdirektør i DLG Øst i Maribo.

I den kommende weekend starter høsten på vinterraps, og i næste uge starter de store høster af vårbyg og vinterhvede.

- Høsten er tidligere end den plejer, og vi er i forvejen nogle af de tidlige med høsten her på Lolland-Falster. Det er tørken før sankt hans klart en af de store årsager til. Havde det fortsat med tørken ville vi være i fuld gang med at høste nu, men regnen i juli bremsede det lidt, forklarer Henrik Christensen.

I øjeblikket er høsten af vinterbyg i gang. Vinterbyggen er dog ikke ligeså udbredt på Lolland-Falster som vårbyg og vinterhvede. Hos DLG ser høsten af vinterbyggen dog fornuftig ud.

- Der er ikke nogen, der har høstet helt helt færdig, men i år ser det ud til at ligge lidt under middel. Vi har de seneste år haft nogle gode høstår, men det det ser stadig fornuftigt ud, fortæller Henrik Christensen

På Vestlolland i område omkring Nakskov og Stokkemarke er høstudbyttet på markerne særligt udfordret. Forrige weekends voldsomme hagl har ødelagt en del af høsten.

- Det har haft en negativ effekt på udbyttet. Man kan samtidig også sige, at de er blevet lidt dobbeltramt. Foruden at de har haft tørkeskader på afgrøderne, så er de her ret voldsomme hagl faldet når afgrøderne næsten er modne. De har knækket stråene, ødelagt kernerne, og spredt dem på jorden. For eksempel så kan vinterrapsen ikke tåle de slag, og frøene falder til jorden og bliver umulige at høste, forklarer Henrik Christensen

En afgrøde der umiddelbart har klaret sommervejret godt, er sukkerroen. Plantens dybe rødder har klaret både tidlig tørke og den våde juli, og ser ud til at give et godt udbytte til høsten om et par måneder.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BJARKE ROSENKILDE

Socialdemokraterne, de… 03. juni 2020 kl. 11.14

AF: MARTIN WOUTERS

brædder er en lykkelig… 01. juni 2020 kl. 10.57

AF: JOHN WENNERWALD

Tilsyn med specialinstitutioner 31. maj 2020 kl. 22.40

AF: MARTIN WOUTERS

broen og tilbud på 100.mill. 29. maj 2020 kl. 16.26

AF: EMMA MARIE HOLM

Hvad med vores erhvervsliv? 29. maj 2020 kl. 12.34

AF: BJØRN BOESKOV

Svaret blæser i vinden 27. maj 2020 kl. 19.04

Annonce