Annonce
Da muren faldt

- Der er endnu mange ufortalte skæbner at formidle

Journalist og forfatter Jesper Clemmensen har i flere år arbejdet med at beskrive og afdække flugtruterne over Østersøen under den kolde krig. Foto: Privatfoto

Journalist og forfatter Jesper Clemmensen arbejder på sin tredje bog om flugterne fra DDR

SYDFALSTER Journalist og forfatter Jesper Clemmensen fra Maribo har i flere år arbejdet med at beskrive og afdække flugtruterne over Østersøen under den kolde krig. Både på tv og i bogform.

Hans første bog, "Flugtrute: Østersøen", udkom i 2012 og beretter om DDR-borgeres dramatiske og bevægende flugtforsøg over havet til Falster.

I 2017 udkom bogen "Skyggemand", som er fortællingen om Dietrich Rohrbecks nervepirrende arbejde med at hjælpe borgere ud af Østtyskland.

Netop nu arbejder Jesper Clemmensen på sin tredje bog, der også tager udgangspunkt i flugtruterne mellem DDR og Falster under den kolde krig - og hvor Gedser igen har en fremtrædende rolle.

Hvordan husker du DDR før Murens fald?

- I pinsen 1989 var jeg sammen med mit fodboldhold fra Holeby på besøg hos vores venskabsklub i Vestberlin. Vi skulle via Gedser-Warnemünde, og på den måde nåede jeg at stifte bekendtskab med DDR, inden Muren faldt. Jeg kan tydeligt huske, hvordan vi hang - næsten helt måbende - ud af togvinduerne, mens vi susede forbi trabanter og plattenbau-blokke. Det var lidt som at ankomme til en helt anden verdensdel, men som så bare lå lige på den anden side af vandet. Mødet med østtyske grænsevagter mellem Øst- og Vestberlin gjorde et stort indtryk. Jeg kan huske, at vores fodboldtræner fortalte, at de søgte efter flygtninge. Der gik lidt af alvoren op for os, men endnu mere, da vi først så Muren. Frihed og graffiti på den ene side, og en dødsstribe på den anden. Jeg husker derfor DDR som ret brutalt. Der kom selvfølgelig flere lyse nuancer på landet efter Murens fald, men i forhold til selve systemet er jeg kun blevet bekræftet i mit førstehåndsindtryk.

Og dagene omkring 9. november 1989 - hvordan mindes du dem?

- Jeg husker mest den endeløse række af tv-reportager, og ikke mindst husker jeg billederne af de mange østtyskere, som kom til Falster lige efter Murens fald. Det var tydeligt, at vi stod i et stort historisk vendepunkt. For mig blev det dog faktisk først helt konkret, da en østtysk familie lejede mine forældres sommerhus i Marielyst i 1991. Dem er vi stadig venner med.

Hvordan fattede du interesse for tiden i DDR under den kolde krig?

- Under min uddannelse på TV2 ØST blev jeg opmærksom på en udstilling om DDR-flygtninge på Museet Falsters Minder. Det lavede jeg nogle historier om, og møderne med flere af de mennesker, som var flygtet, blev siddende i mig. Det gik op for mig, at "mit eget" badevand i Østersøen også havde været scene for nogle helt utrolige flugtforsøg. Det var lokal verdenshistorie. Jeg følte helt grundlæggende, at her lå en historie, som skulle fortælles.

Hvordan er du blevet mødt af tidligere DDR-borgere under dit arbejde?

- Oftest med stor venlighed og imødekommenhed. Faktisk mere, end jeg havde regnet med. Jeg er ret overbevist om, at det også har noget med min nationalitet at gøre. Hos mange af de flygtninge, jeg har mødt, spiller Danmark og danskerne en særlig positiv rolle. Her fandt de hjælpen og for manges vedkommende også den første frihed.

Hvad har påvirket dig mest i dit arbejde?

- Det at blive bevidst om, at mine naboer var villige til at risikere deres liv for noget, jeg altid har taget for givet - og måske stadig engang imellem tager for givet - har virkelig betydet noget. Men selvfølgelig har det nok påvirket mig allermest at møde mennesker, som har set deres søskende, børn eller forældre drukne for øjnene af dem. Sådan noget preller ikke af. Og så at vide, at det skete i min egen levetid. Det er vild og voldsom historie, men af nyeste dato.

Hvordan - vurderer du - har Tyskland håndteret landets historiske fortid?

- Mit overordnede indtryk er, at tyskerne er ret gode til at håndtere og bearbejde deres historie. Også de mørke sider. De føler i mange tilfælde ganske enkelt en forpligtelse, og det kan man måske godt forstå.

Er der flere historier at fortælle fra tiden bag Muren?

- Entydigt ja. Der er endnu mange ufortalte skæbner at formidle. Jeg arbejder i øjeblikket selv med at dokumentere og fortælle den flugthistorie, der i omfang faktisk er den største flugttragedie i historien om den tysk-tyske deling. Det er en historie, der har ligget under låg i 40 år. En af mange, som venter på at blive fortalt.

Skal vi fortsat markere Murens fald - eller er den tid lagt bag os?

- Det skal vi i høj grad. Et kig ud over verden er den bedste påmindelse om, at vi skal blive ved med at fortælle historierne fra en tid, der faktisk ikke ligger så langt væk. Vi glemmer forbavsende hurtigt. Som en klog kvinde har sagt: "Demokratiet er nyfødt. Vi bilder os ind, at det er solidt og givet for altid. Men demokratiet er altså kun lige omkring 100 år gammelt."

  • Journalist og forfatter Jesper Clemmensen har i flere år arbejdet med at beskrive og afdække flugtruterne over Østersøen under den kolde krig. Foto: Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Guldborgsund

Sommerhus-sensation: - Vi har forrygende travlt

Lolland-Falser

Stigende vandstande og voldsomme storme har konsekvenser: Flere og flere melder sig

Guldborgsund

35 biler til start i lokalt påskerally

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Sport

Bredahl efter sejrsmål i overtiden: - En kæmpe forløsning

Sport

Bruun Jørgensen: - Det blev en underlig oplevelse

Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

Nakskov

Familieforretning fylder 50 år: - Snakketøjet har jeg efter min far

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd