cookie-og-privatlivspolitik
Joachim Rehder var primus motor i arrangementet, og han fik mange flere gæster, end han havde forudset.

12

Billeder

Joachim Rehder var primus motor i arrangementet, og han fik mange flere gæster, end han havde forudset.
Foto: Ingrid Riis

Da muren faldt

En vigtig dag at mindes sammen

BILLEDSERIE: 30-årsdagen for Murens fald blev markeret i Gedser




11. november 2019 kl. 11:49 Af Birgitte Grønning

Annonce

GEDSER - Da ist mein Polizist! udbryder Holger Matthäus glad og giver Jan Simonsen en krammer.

De to mødtes første gang ved grænsen mellem Tyskland og Danmark 12. november 1989, da Holger som en af de første frie østtyskere kom med færgen fra Warnemünde til Gedser.

I lørdags mødtes de to igen i Scandlines Portalen, hvor et stort fremmøde markerede 30-årsdagen for Berlinmurens fald.

Den dag Jan Simonsen og hans kolleger i grænsepolitiet tog imod de første østtyskere, havde Holger og de hundredvis af andre østtyskere ikke visum til at rejse ind i Danmark.

Men ordren fra Justitsministeriet via politimesteren i Vordingborg lød på at lukke alle ind med et varmt velkommen.

Den ordre kom fra daværende justitsminister Hans Engell, som også var med i Scandlines Portalen lørdag, hvor han fortalte om sine oplevelser i de historiske dage omkring Murens fald.

- Selvfølgelig skulle vi åbne grænsen og tage imod vores venner og naboer. Det var en dag, hvor verdenshistorien overhalede det danske pasreglement. Alle beslutninger behøver ikke at være bureaukratiske. Den dag fik klogskab og hjerte overhånden, sagde Hans Engell blandt andet i sin tale.

Han havde kun været justitsminister i 34 dage og ringede for en sikkerheds skyld til sin chef, statsminister Poul Schlüter, der var til møde i Bruxelles. Schlüter var enig, og grænsen blev åbnet.

Guldborgsund Kommunes borgmester, John Brædder (G), brugte anledningen til at perspektivere begivenhederne i 1989 til i dag.

- Vi skal huske at værne om vores demokratiske rettigheder i en verden i opbrud, sagde han blandt andet i sin tale.

Joachim Rehder, der har stået i spidsen for at stable 30-års-arrangementet på benene, udtrykte glædelig overraskelse over, hvor mange der kom for at deltage.

- Det er åbenbart stadig en dag, folk finder vigtig at mindes sammen, konstaterede han, mens flere og flere fandt en ståplads. Jan Simonsen, der nu er 73 år og pensioneret fra politiet, siger det på sin egen måde.

- Ja, gu' er det vigtigt. Jeg kommer også næste gang, hvis der er liv i mig endnu.



KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Da-muren-faldt