cookie-og-privatlivspolitik
Torben Sonne - samarit igennem mere end 30 år - viste i går, hvordan man redder liv ved hjælp af en hjertestarter. Det foregik på banegården i Nykøbing.
Torben Sonne - samarit igennem mere end 30 år - viste i går, hvordan man redder liv ved hjælp af en hjertestarter. Det foregik på banegården i Nykøbing.
Foto: Anders Knudsen

Danmark redder liv

En hjertestarter redder liv hver dag

Forskellen på liv og død er et stykke praktisk elektronik
17. oktober 2018 kl. 17:20 Af Rune Michaelsen

Annonce

NYKØBING Det handler om liv og død - kort og godt.

- Gør du ikke noget, så dør folk, og gør du noget, kan du redde deres liv. Så enkelt kan det siges, fortæller Torben Sonne, samarit i Dansk Folkehjælp gennem 30 år. Og med en hjertestarter stiger overlevelseschancen med hele 50 procent.

Dermed siger han også, at det stort set ikke er muligt at gøre noget forkert i forbindelse med brug af hjertestartere.

Selve maskinen er selvforklarende. Den taler til brugeren, og kan man finde ud af at trykke på en grøn knap, kan man - groft sagt - også betjene maskinen.

Maskinen forklarer klart og tydeligt, hvad man skal gøre. Dernæst analyserer den patienten og afhængigt af, hvad den finder ud af, bliver man instrueret i, hvordan behandlingen skal fortsættes.

- Der er absolut ingen grund til at være bange for at bruge sådan et apparat og ja - det kan godt lyde voldsomt, men hvis man for eksempel giver hjertelunge-redning med tryk på brystkassen og indblæsning af luft (30 tryk og to korte indblæsninger i en takt, som maskinen angiver), ja, så kan der da sagtens brække nogle ribben. Men det er altså ret ligegyldigt - alternativet er langt værre, lyder det fra den erfarne instruktør.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

SENESTE NYT

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her