cookie-og-privatlivspolitik
Folk i alle aldre var forbi den lille træningsstation, der var blevet sat op i færgens stillezone, i løbet af færgeoverfarten.

3

Billeder

Folk i alle aldre var forbi den lille træningsstation, der var blevet sat op i færgens stillezone, i løbet af færgeoverfarten.
Foto: Peter Levinsen Hansen

Danmark redder liv

Man kan ikke gøre noget forkert

16. oktober var international hjertestarterdag, hvilket blandt andet blev markeret på Langelandsfærgen
17. oktober 2018 kl. 14:00 Af Peter Levinsen Hansen

Annonce

TÅRS I går tirsdag var det international hjertestarterdag. Det blev markeret flere steder lokalt. På Langelandsfærgen "M/F Lolland" var det muligt at møde Dansk Folkehjælps to samaritter, Anja Blomstrøm og Pia Kimer Rasmussen, og træningsdukken Karl til træning eller genopfriskning af, hvordan man udfører hjerte-lungeredning og betjener en hjertestarter.

- Der kan ikke ske noget ved at forsøge, for han er død, når du finder ham. Du kan ikke gøre noget galt. Det er det, mange er bange for, så det er det, vi prøver at få ud i dag, at du ikke kan gøre noget forkert. Tværtimod er det mere forkert ikke at gøre det, og hvis man ikke tør, så finder man en, der gør. Han kun kun blive glad for at slippe med en brækket arm, hvis det skulle gå helt galt, end at hjertet aldrig slår igen, fortæller Pia Kimer Rasmussen.

Den internationale hjertestarterdag havde lokalt fokus på projektet Danmark Redder Liv i år. Projektet er et samarbejde mellem Region Sjælland, Region Syddanmark, Dansk Folkehjælp og FirstAED. Formålet med projektet er at øge overlevelsen efter hjertestop.

Dagen blev derfor også brugt på at gøre opmærksom på mulighederne for at blive førstehjælper i Danmark Redder Livs førstehjælpernetværk. Som førstehjælper kan man blive kaldt ud, hvor der bliver ringet 112. Ved et alarmopkald bliver de nærmeste førstehjælpere tilkaldt for at give livreddende førstehjælp og hente en hjertestarter. I Region Sjælland er der omkring 800 af den slags udkald om året.

- Det er jo desværre de færreste, der falder om på sygehuset. Det er ikke dem med hjerte-kar-sygdomme, der falder om udenfor. Det er sunde og raske mennesker. Jeg var ude til et hjertestop til Lillebælt Halvmarathon. Det var en mand midt i 40erne. Han fejlede ingenting, fortæller Pia Kimer Rasmussen.

- Ved mit første hjertestop pumpede adrenalinen også hos mig. En ting er at stå her med træningen og synes, det er "piece of cake", men når man står, hvor der er et menneske bag, det er lige pludselig noget andet, fortæller Anja Blomstrøm.

Hvert år får cirka 3.500 personer hjertestop uden for sygehusene. Antallet af overlevende er steget fra knap 150 personer i 2002 til over 500 i 2014.

En af årsagerne til dette er, at antallet af tilfælde, hvor der ydes hjerte-lungeredning før ambulancens ankomst, er steget fra 19 procent i 2002 til 66 procent i 2014.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

SENESTE NYT

MEST LÆSTE

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her