cookie-og-privatlivspolitik

Debat

BUPL: Stop den onde SFO-spiral

Lolland Kommune har foreslået at skære yderligere ned på normeringer i SFO'erne efter et årti med nedskæringer. Det er dybt bekymrende, siger BUPL Sydøst.
10. august 2020 kl. 14:48 Af BUPL SYDØST

Landets skolefritidsordninger er hårdt pressede for tiden. Under coronakrisen har et stort antal børn meldt sig ud af SFO’erne, og når flere kommuner samtidig svinger sparekniven, bliver de fastholdt i en ond spiral: Dårligere normeringer fører til mindre attraktive fritidsordninger, som fører til flere udmeldelser.

Det er en dybt bekymrende udvikling. For når SFO’erne er i krise, er fællesskabet i krise, og det har sociale konsekvenser over hele landet, men intet sted er den sociale slagside større end på Lolland.

Derfor vil det være som at gnide salt i et åbent sår, hvis byrådet godkender det spareforslag, som vil forværre SFO’ernes normeringer yderligere. Lolland Kommune har nemlig landets højeste andel af udsatte børn, så nye SFO-forringelser vil få store sociale konsekvenser.

Har folk glemt, hvor vigtig en rolle SFO’en spiller?

En velfungerende SFO kan tilbyde et pædagogisk fællesskab, der sikrer trivsel og udvikling for alle skolebørn. De børn, som klarer sig mindre godt fagligt eller socialt i skolen, får ekstra chancer i SFO’en til at vinde selvtillid i anderledes og mere frie rammer end skolens.

Så egentlig er det meget enkelt: Skærer man ned på SFO’erne, vil et værdifuldt og pædagogstyret fællesskab smuldre. Desværre er det langt fra første gang, at sparekniven bliver svunget over Lollands SFO’er.

I løbet af det seneste årti er normeringerne kun gået en vej. I 2011 var der i gennemsnit 11 børn per voksen i Lollands SFO’er. Det var et acceptabelt niveau, men i dag er normeringen forringet til 16 børn per voksen, og hvis politikerne godkender kommunens nye spareforslag, bliver normeringen yderligere forringet til hele 18 børn per voksen.

BUPL’s tillidsfolk på Lolland forudser, at nye besparelser ikke blot vil vanskeliggøre kampen mod den negative sociale arv. Børn fra mere velfungerende familier vil også blive begrænset i deres udviklingsmulighederne, når de pædagogiske muligheder svækkes.

SFO-pædagogerne vil blive reduceret til en slags “børnehyrder”, der ikke har tid og mulighed for at arbejde med det enkelte barn. Man må "lede fra distancen", som en SFO-pædagog fra Lolland har formuleret det. Fisketure, musicals og andre spændende projekter vil ikke kunne lade sig gøre længere, og SFO’erne kommer i højere grad til at fungere som en slags opbevaring af skolebørn frem for et pædagogisk udviklende tilbud.

Som pædagog er man ekspert i sociale relationer, men når normeringerne bliver så ringe, kan man ikke udfolde sine pædagogiske kompetencer til glæde for børnenes trivsel og udvikling - og 18 børn per voksen er vitterligt ringe!

Pædagogens arbejde vil mere og mere få karakter af brandslukning. De udadreagerende børn vil som altid kræve pædagogernes opmærksomhed, men imens vil de mere stille og indadvendte børn blive overladt endnu mere til dem selv, selvom de ofte har ligeså meget eller mere behov for pædagogisk støtte.

BUPL advarer på det kraftigste mod at forringe normeringerne i Lollands SFO’er. Det er en kortsigtet løsning, som kun vil forværre kommunens social problemer i fremtiden. Er det virkelig det, Lollands politikere vil?

Anja Wollesen, Næstformand i BUPL Sydøst.
Kirketorvet 11
4760 Vordingborg
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

rottebekæmpelse og… 22. september 2020 kl. 19.34

AF: DTL - DANSKE VOGNMÆND

Politiet sinker særtransporter 22. september 2020 kl. 11.24

AF: HENNING ABILDGAARD

Liste G 21. september 2020 kl. 21.23

AF: MARTIN WOUTERS

ekstra betalingsiger poul henrik 21. september 2020 kl. 15.13

AF: JOHN WENNERWALD

Kampen om velfærden 20. september 2020 kl. 21.39