cookie-og-privatlivspolitik

Debat

Guldborgsundlisten forvrænger resultaterne af Sundhedsundersøgelsen

På byrådsmødet d. 16/8 var planerne om kæmpevindmøller på Vennerslund Gods på dagsordenen. Her svajede debatten frem og tilbage, og efter mødet kunne man konkludere, at der er ændret holdning hos flere partier. Dansk Folkeparti, ledet af René Christensen, der før havde stemt for kæmpevindmøller i kommunen, valgte at følge op på deres kommunalvalgløfter og stemme igangsættelsen af en lokalplan for vindmølleområdet på Vennerslund ned. Samtidig valgte Guldborgsundlisten også at skifte ståsted ved at stemme for igangsætningen af selvsamme lokalplan. Dette til trods for, at partiet to år forinden havde stemt imod mølleplanerne. René Christensen spurgte nærmere ind til holdningsændringen, og fik dette svar fra Peter Bring-Larsen, formand for teknik, miljø og ejendomsudvalget:
04. oktober 2018 kl. 19:31 Af Anne-Marie Abildgaard

“Du henviser så til, at Guldborgsundlisten stemte imod. Det var fordi, vi afventede den sundhedsundersøgelse, der var i gang. Den er så faldet ud til, at der ikke er de store problemer i det.”

Man kan dog undre sig over, hvorledes partiet har fået denne opfattelse. For undersøgelsen faldt ikke ud til noget konkret. Faktisk konkluderer forskerne direkte, at man ikke kan be- eller afkræfte den direkte sammenhæng mellem vindmøllestøj og blodpropper i hjertet og slagtilfælde. Men møllerne er absolut ikke frifundet for at være sundhedsskadelige. Tværtimod skriver Medicinsk Tidsskrift følgende på deres hjemmeside d. 14. marts 2018:

“Dog tyder resultaterne på, at hvis man bliver udsat for lavfrekvent vindmøllestøj, når man sover, kan det muligvis udløse hjerte-kar-sygdomme.”

At Peter Bring-Larsen kan synes, at der ikke er de store problemer i, at borgerne muligvis får hjerte-kar-sygdomme, er hans private sag (antaget at han har læst konklusionen af den undersøgelse, som han udtaler sig om). Som folkevalgt politiker er det dog hans ansvar og pligt, ligesom resten af byrådet, at varetage borgernes rettigheder og ve og vel. Og det er uomtvisteligt en menneskeret at kunne sove og restituere i sit hjem uden at være bekymret for, om man bliver udsat for unødig sygdomsfremkaldende støj. Og unødig støj er lige præcis det, som kæmpevindmøller på land er. Det er en kendsgerning, at de kan producere meget mere strøm på havet, hvor de heller ikke generer nogen mennesker. Og økonomisk er de langt mere rentable: Både Vattenfall og Ørsted har vundet udbudsrunder på nye havvindmølleparker, der skal opføres uden statslige tilskud. Det er derfor langt mere rimeligt over for os borgere, at vores skattekroner går til andre kommunale udgifter, når vindmøller på havet kan opføres uden tilskud. Der kunne eksempelvis investeres i andre grønne tiltag såsom solceller, der ikke yder en risiko for vores sundhed.

Det er rystende, at byrådspolitikere kan finde på at manipulere med resultaterne af videnskabelige undersøgelser, der drejer sig om folkesundheden, for at fremme deres egne og godsejernes agendaer. Som lodsejer bliver du kompenseret med millioner af kroner for at have disse industrielle anlæg stående. Med alle disse midler har man som lodsejer enhver mulighed for at flytte sig fra støjen. Tilbage står de stavnsbundne husejere, der ikke har økonomisk råderum til at forlade deres hjem. De står med et hus, der ikke kan sælges og en mulig øget risiko for hjerte-kar-sygdomme og for tidlig død. Det er disse borgeres interesser, som byrådspolitikerne skal varetage – ikke de få godsejere, der får den enorme økonomiske gevinst ved møllerne!

Vi beder derfor Guldborgsundlisten om at genoverveje deres ståsted i forhold til kæmpevindmøller på land. Det er direkte hyklerisk at stemme imod, fordi man er bekymret for borgernes sundhed, for senere at stemme for, når resultaterne tyder på en mulig sundhedsfare. Det kan derfor ikke understreges nok: Kæmpevindmøller SKAL ud på havet!

Rie Abildgaard

Virketvej 46, 4863 Eskilstrup
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Læserbreve

AF: LINDA SOMMER

Lokallisten Lolland siger… 20. maj 2019 kl. 20.22

AF: JENS RANE HOLCK

Nej til havbrug, ja til… 20. maj 2019 kl. 00.05

AF: JOHN WENNERWALD

Bananrepublikken Danmark 19. maj 2019 kl. 23.27

AF: LEIF A. JENSEN

Gylden mammon S garanti for… 16. maj 2019 kl. 21.25

AF: STEEN BAHNSEN

Lukning af Dannelunde… 16. maj 2019 kl. 14.27