cookie-og-privatlivspolitik

Debat

Historien bag ”Kultur på recept”

På vælgermødet i Signe Stubs gård arrangeret af Ældre Sagen, nævnte jeg, at man i Lolland kommune / Regionen kunne begynde at arbejde med nye tiltag, så som ”kultur på recept”, afledt af en introduktion fra svensk sygehusvæsen, som vi politikere fik præsenteret på Rønnebæk Hus i sidste periode. International forskning fra Storbritannien og Sverige peger på, at Kultur på Recept fremmer deltagernes trivsel, og er velegnet til at hjælpe borgere med komplekse problemstillinger. WHO publicerede i 2019 en rapport, der konkluderede, at kunst og kultur kan være et supplement til traditionelle sundhedstilbud i forhold til mental sundhed og trivsel
22. oktober 2021 kl. 06:37 Af Linda Sommer

Kultur på Recept bevæger sig i feltet mellem sundhed, kultur og beskæftigelse. Og det tvinger myndigheder til at arbejde på tværs og se det hele menneske. Her vil borgerne for en periode slippe tankerne om helbredsmæssige udfordringer og få en tro på fremtiden. Tilbuddet kan give deltagerne en ny oplevelse af deres situation, som har bl.a. en positiv indvirkning på muligheden for at komme tilbage på arbejdsmarkedet.

I Danmark greb man muligheden for at kommuner kunne arbejde med kultur på recept. I 2016 fik Silkeborg, Aalborg, Vordingborg og Nyborg kommune, tildelt syv millioner kroner af Sundhedsstyrelsen til at udvikle og gennemføre kulturelle aktiviteter. Mere end 800 borgere har deltaget – langt de fleste blev henvist fra kommunernes jobcentre.

Fællesskaber, glæde og adspredelse vækker som oftest glæde i et menneske hjerte og sind. Med din egen gode energi, da kan man helbrede sit eget sind. Denne energi skal man ikke undervurdere. Det har vist sig ved kultur på recept, at man mindsker medicinforbrug og forkorter længden af en sygdomsperiode. Man ”risikerer” at få nye venner, interesser og netværker.

Mennesker, der er udfordret sygdomsmæssigt, skal gribes med værdighed og professionalisme. Derfor skal det være professionelle aktører, der står for at bidrage til udviklingen og implementeringen af kultur på recept. Typisk har man lavet en 10-turs klippeordning, så man kom igennem flere facetter af oplevelser.

Næste skud på stammen, som jeg tænker er oplagt for vores egn. Er natur på recept. Her ligger et stort uforløst potentiale, som vi kan gribe og gøre til vores.

Annonce

Linda Sommer, Lokallisten Lolland, KV2021, RV2021

Klostergade 14, 4930 Maribo
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Læserbreve

AF: LISE-LOTTE MOTYKA

Dagens Buket 24. november 2021 kl. 14.38

AF: MICHAEL SKOVBON

Hallo Folketidende!!!! 17. november 2021 kl. 11.59

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen vil… 16. november 2021 kl. 01.15

AF: JONAS SYLVESTER KASPERSEN

CO2 pris forklaret for Konservative 15. november 2021 kl. 16.12

AF: CHRIS MCKAY

Aftenskole ånder lettet op.… 15. november 2021 kl. 15.06
ANNONCE