cookie-og-privatlivspolitik

Debat

Hvorfor bor mennesker med små indkomster ofte i samme boligkvarter?

Et stort flertal i Folketinget vil rive store dele af de almene boliger ned i København og andre storbyer. Lolland Kommune følger efter og kræver nedrivninger i Nakskov og Rødbyhavn. Især i Kongeleddet.
10. september 2018 kl. 19:01 Af Birthe Lauridsen

Disse planer mangler grundlæggende svar på to spørgsmål: Hvorfor klumper folk sig sammen efter pengepungens størrelse? Og hvor pokker skal de mennesker, der mister deres bolig, flytte hen?

Det er ikke kun er de fattige der rykker sammen. Hvis man ville fordele de 20% rigeste jævnt over landet skulle 27% flytte i 1995, i dag er det ca. 35 %. For de 20% fattigste var det i 1995 24%, i dag er det 28%.

For at svare på hvorfor det er blevet sådan må vi kigger tilbage. Med Socialdemokratiet i spidsen ville vi fjerne bolignøden og de små, usunde, usle boliger. Derfor kom der statslån og støtte via skatten til husbyggeri samt byggeri af almene boliger i stor stil. Politikken betød at medborgere med fast indtægt og / eller opsparing flyttede i hus. Opdelingen fik fart på.

De regler der har fulgt efter har kun forstærket tendensen:

1. Siden 70’erne er udbuddet af private udlejningsboliger faldet som følge af nedrivninger samt omdannelse til ejerlejligheder og andelslejligheder. (2 boformer som man umuligt kan flytte ind i uden fast indtægt af en vis størrelse + opsparing.)

2. Priserne i de private udlejningsboliger er steget især som følge af de senere års udhuling af boligreguleringslovens regler, der oprindeligt sikrede et effektivt loft over huslejen.

3. Plejehjem er blevet til ældreboliger, som er dyre at bo i.

4. ”Fleksibel boliganvisning” forhindrer at lavindkomst familier flytter ind i visse boligafdelinger (der er ingen regler der giver lavindkomst fortrinsret, der hvor der i forvejen bor få fra den gruppe.)

Det fremmer tendensen med at:

* Ventelister til ”gode og billige” boliger stiger, fordi lejerne bliver boende.

* De, der har haft fast indtægt og mulighed for en opsparing, køber ejerbolig.

SÅ: der er simpelthen et begrænset antal boliger, som mennesker med lave indkomster har råd til at bo i og hvor de har en chance for at få en lejlighed. At rive ned f.eks. i Kongeleddet, er derfor som – ja undskyld - at p…. på folk og bagefter klage over, at det lugter.

Vil man en jævn fordeling, er det os alle sammen, der skal rykke rundt. Ejerbolig-områderne skal kunne rumme mennesker med sygdom, børnesager, arbejdsløshed og andre problemer. Det kræver også at vi stopper buldozerpolitikken og fører boligpolitikken ud fra et helhedssyn.

Birthe Lauridsen

Bresemanns Alle 7

4900 Nakskov
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

AF: BJARKE ROSENKILDE

De kære konventioner. 11. juli 2019 kl. 15.26

AF: MARTIN WOUTERS

cykelbro, lille ekstra ø og… 08. juli 2019 kl. 09.07

AF: JOHN WENNERWALD

Fattigdomsgrænsen genindføres 07. juli 2019 kl. 22.38

AF: BJARKE ROSENKILDE

Sandheden er ilde hørt 07. juli 2019 kl. 16.31