Annonce
Debat

Kære Nils Grarup

Tak for din henvendelse til os. Mange af dine spørgsmål mener vi at have besvaret ifm. vores infomøder, men eftersom du vistnok var forhindret i at deltage, gentager vi selvfølgelig gerne vores pointer her. Vi håber at vi med dette indlæg gør det på tilfredsstillende vis.

Vi har som nogle af de allernærmeste naboer til det kommende vindmølleprojekt valgt at arbejde for et godt udbytte til naboområdet, fordi der er nogle særlige forhold gældende her, som ikke er en selvfølge alle steder. Først og fremmest har vi fået indtryk af at det oprigtigt ligger lodsejer på sinde at bidrage positivt til lokalområdet, og den velvilje vil vi gerne være med til at gribe og udmønte til noget konkret. Når det er sagt, så er vi fire selv tilhængere af vindenergi, og vi deler ikke de følelser og den skepsis, som et antal bekymrede borgere så aktivt giver udtryk for. Men det mener vi faktisk er uvedkommende for stiftelsen af foreningen Grønt Naboskab, da den kun bliver til noget, hvis vindmøllerne vedtages. Derfor ønsker vi ikke at træde yderligere ind i debatten for eller imod vindmøller.

Vi er glade for at du har besøgt vores hjemmeside på www.groentnaboskab.dk. Vi ønsker - udover at dele goderne fra energiprojektet ud til de nærmeste 50 naboer – at foreningen Grønt Naboskab kan komme til at fungere som inspiration for andre områder der er i samme situation som vores. Hjemmesiden er ikke tænkt som et reklamefremstød for andet end vores grundlæggende idé, og hvis du har forslag til hvordan den ellers skulle se ud, så hører vi meget gerne fra dig.

Der er ingen af os fra arbejdsgruppen, der er involveret i politik, og arbejdsgruppen er ikke tænkt som et politisk redskab for at få realiseret vindmøllerne. Vi kan godt love, at vi som arbejdsgruppe ikke vil arbejde aktivt for opstilling af vindmøllerne. Selvom vi som enkeltpersoner er tilhængere. Hvad andre bruger vores foreningsforslag til har vi dog ingen indflydelse på, og derfor vil vi ikke garantere at vi ikke bliver nævnt i dén sammenhæng. Ambitionen med arbejdsgruppen er at undersøge om der er grundlag for at stifte en forening til fordeling af vindmølleprojektets goder, og dét fornemmer vi allerede stor opbakning til, hvilket vi er meget glade for. På den måde er vi meget hurtigt klar til at stifte foreningen, hvis vindmøllerne kommer, så vi ikke er bagud fra start.

Vi følger naturligvis GDPR-lovgivningen. Interessetilkendegivelser til fordel for foreningen kan derfor ikke offentliggøres og vil ikke figurere nogen steder.

Vi ønsker absolut ikke at vores arbejde eller foreningen Grønt Naboskab kommer til at så splid mellem naboer. Arbejdsgruppen mener at en forening er vejen frem, for på den måde står vi stærkere som part både i forhandlinger med lodsejer men også i forhold til kommunen, og vi mener, at vi via en forening bedre kan arbejde sammen for en retfærdig fordeling af midlerne. Naturligvis er man nødsaget til at sætte en grænse for hvem der er med og ikke er med, og der er vi kommet frem til antallet 50 nærmeste husstande. Dermed vil der selvfølgelig være nogen, der lige akkurat ikke kommer med i foreningen, hvilket selvfølgelig er ærgerligt. Men når alt kommer til alt er det jo ikke et tab, hvis man er udenfor. –Det er status quo. Vi er klar over, at Janteloven også i vores skønne område kan være på spil, men vi tror det finder et naturligt leje. Vi forestiller os desuden at medlemskabet af foreningen forudsætter at man er beboer på en af de nærmeste 50 ejendomme, og man kan således ikke flytte væk og tage fordelene med sig.

Til dine spørgsmål om bindende kontrakter med lodsejer samt garantier i fald at energiprojektet bliver solgt til tredje part, så er svaret, at det findes ikke på nuværende tidspunkt. Aftalerne er baseret på tillid indtil foreningen oprettes og vedtægterne formuleres. Til gengæld mener vi ikke, at vi har ”lovet penge væk”, som du formulerer det. –Vi er blot kommet med en række forslag, baseret på en mundtlig aftale med lodsejer. Til gengæld er der ingen naboer der på noget tidspunkt skal have penge op af lommerne. Heller ikke som medlem af foreningen.

Til dine sidste spørgsmål angående 2,1 mio. kr. fra hhv. vindmølleprojektet og kommunen: VE-loven foreskriver, at energiprojektet omkring Skjørringe Gods skal aflevere 2,1 mio. kr. til kommunen via ”grøn ordning”. Disse penge er øremærket en form for grøn investering, men der er ingen garanti for at pengene lægges i vores lokalområde. –Det kan ligeså godt være et helt andet sted i kommunen. Arbejdsgruppen er derfor gået i dialog med lodsejer om at få et tilsvarende beløb stillet til rådighed ifm. etablering af projektet. Forhandlingsgrundlaget for dette eksisterer reelt først såfremt vindmølleprojektet realiseres. Vores ambition med den aftale er, at foreningen Grønt Naboskab skal udarbejde en hensigtsmæssig plan for at udvikle vores lokalområde i retning af grøn omstilling. Hvis den plan omfatter en tilstrækkelig kløgtig forvaltning af pengene, som både tilgodeser naboer og besøgende, så mener vi, at vi står godt ift. at anmode kommunen om at investere ”deres” 2,1 mio. kr. i samme plan, således at vores lokalområde faktisk tilføres 4,2 mio. kr. Hvad denne kløgtige plan så nøjagtigt skal gå ud på har vi dog ikke regnet ud endnu. Her er alle forslag velkomne på mail@groentnaboskab.dk.

Endnu en gang tak for dine spørgsmål. Vi er altid klar til en uddybende snak, ligesom arbejdsgruppen sagtens kan rumme endnu en konstruktivt engageret nabo, hvis det skulle have din interesse.

Med grønne hilsner

Arbejdsgruppen for ”Grønt naboskab”, bestående af

Anders Friis, Skørringevej 1, 4850 Stubbekøbing

Hans Ebsen, Nybyvej 26, 4863 Eskilstrup,

Ole Larsen og Nina Poulsen, Møllesøvej 3, 4863 Eskilstrup

Annonce
Annonce
Annonce
Guldborgsund

Sommerhus-sensation: - Vi har forrygende travlt

Lolland-Falser

Stigende vandstande og voldsomme storme har konsekvenser: Flere og flere melder sig

Guldborgsund

35 biler til start i lokalt påskerally

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Sport

Bredahl efter sejrsmål i overtiden: - En kæmpe forløsning

Sport

Bruun Jørgensen: - Det blev en underlig oplevelse

Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

Nakskov

Familieforretning fylder 50 år: - Snakketøjet har jeg efter min far

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd