Annonce
Debat

Marielyst torv – gener fra musik-støj

I Folketidende den 21. august side 9 kunne der læses, at Leder af Miljø i Guldborgsund kommune, Jakob Lysholdt oplyser, at kommunen definerer Marielyst torv som et ”Centerområde” og at Miljøstyrelsens grænseværdier for hvor meget støj der må være, derfor er højere end for områder, som defineres som ”rekreative områder”.

Grænseværdien for støj i ”Centerområder” er på 45 decibel mandag til fredag fra kl. 18 – kl. 22, lørdage fra kl. 14 – kl. 22 samt søndage fra kl. 7 – kl. 22. På hverdage fra kl. 7 til kl. 18 og lørdage indtil kl. 14 er grænseværdien på 55 dB og om natten efter kl. 22 er grænseværdien for støj på 40 decibel.

Problemet er netop, at de grænseværdier for støj, som er gældende for centerområder stadigt er meget groft overskredet på Marielyst torv, når der ofte henover sommeren spilles højt udendørs musik. Når der spilles højt udendørs på torvet, er der ofte et ækvivalent støjniveau på over 80 decibel på torvet. Det er let at foretage denne måling, for musikstøjen er ret konstant. Derfor bliver det ækvivalente støjniveau næsten det samme, som en kortvarig måling af støjen viser.

Baggrundsstøjen på Marielyst torv er svær at måle, oplyser Jakob Lysholdt og henviser til at der kan komme en bil og forstyrre målingen af baggrundsstøjen.

Der færdes dog normalt ingen biler på selve Marielyst torv, som er lukket af for biler. I udkanten af torvet kører biler langsomt forbi torvet. Lyden fra disse biler, som typisk kører 10-15 km/t er helt uden betydning sammenlignet med støjen fra de kraftige udendørs højtalere. Min vurdering er, at det ækvivalente 1-times niveau for baggrundsstøjen midt på torvet, når der ikke spilles musik, er på omkring 40 - 43 dB(A) i dagtimerne.

Lydteknisk forholder det sig således, at når der er mere end 8 decibel i forskel mellem 2 støjkilder så er den støjkilde, som ligger 8 decibel lavere i praksis uden betydning for målingen af den anden støjkilde pga. den logaritmiske måde, som støj måles og opfattes på. Eksempel: Det resulterende støjniveau af 2 kilder: 42 dB + 50 dB = 50,6 dB. Baggrundsstøjen på 42 dB vil således kun rykke måleresultatet med 0,6 dB.

Når der afspilles høj udendørs musik på Marielyst torv er andre lydkilder i praksis uden betydning, idet den høje højtalermusik i stor stil overdøver andet støj. Baggrundsstøjen er derfor uden betydning i praksis, når der er tale om så massiv støjforurening, som det ofte har været tilfældet på Marielyst torv også denne sommer. Det er ikke decimaler for decibel, som er vigtige. Det er derimod de mange decibel, som overskridelserne består af, som er vigtige at få stoppet.

På grænsen af torvet begynder sommerhusområderne. Her er Miljøstyrelsens grænser for støj på 40 decibel i dagtimerne på hverdage og 35 dB på alle andre tidspunkter. I h.t Miljøstyrelsen skal støj måles i det tidsrum, hvor lyden er højest og på det sted i området, hvor lyden er højest. Grænseværdierne på 40 dB hhv. 35 dB er markant overskredet i sommerhusområderne tættest på torvet, når der spilles høj musik på Marielyst torv. Også på grænsen mellem sommerhusområderne og torvet er baggrundsstøjen derfor uden praktisk betydning for måling af støjen, når der spilles høj musik på torvet.

Jeg er enig med Jakob Lysholdt i sin betragtning om, at der ikke skal være helt stille på Marielyst torv. Dæmpet musik som højest kan høres 10 – 15 meter fra det enkelte værtshus er i orden, når musik-støjen følger Miljøstyrelsens grænseværdier. Så kan folk på torvet stadigt tale hyggeligt med hinanden og værtshusene kan have muzak for deres gæster uden at genere torvets øvrige gæster eller andre beværtninger. En hørbar grænse for muzakken 15 meter fra værtshuset vil også være let og konkret for værtshuspersonalet at forholde sig til. Derimod hører høj musik til indendørs bag tykke lyddæmpende vægge.

En central del af Teknik- og Miljøforvaltningens arbejde består netop af at sikre, at virksomheder overholder regler om natur- og miljøbeskyttelse. Derfor må jeg fastholde Guldborgsund kommune, herunder Leder af Miljø Jakob Lysholdt på at sørge for, at virksomhederne overholder Miljøstyrelsens grænseværdier for støj på Marielyst torv (defineret som centerområde) og på grænsen til torvet (defineret som sommerhusområde/rekreative områder).

Det skal for en ordens skyld siges, at der er beværtninger på Marielyst torv, som godt kan finde ud af at spille musik på et fornuftigt og hensynsfuldt niveau i harmoni med ovenstående, f.eks. Restaurant Sømærket.

Med venlig hilsen

Lars Stig Hansen

Rådgivende ingeniør

Efterslægtsvej 12 B

2400 København NV

Annonce
Annonce
Annonce
112

Efter voldsomt overfald: Politiet kommer med nyt om 15-årig drengs tilstand

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder

112

15-årig overfaldet: Fire personer anholdt

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

112

Stoppet med slagvåben og pistoler i bilen

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Lolland

Kommune fik kritik for ventetid: Handleplan skal rette op

Lokal nyt

Kæmpe-lukning får konsekvenser: Fyringer rammer også lokalt

Guldborgsund

Jyder tabte i Højesteret: Guldborgsund Kommune vinder strid om millioner

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

Lokal nyt

Efter slagteri-lukning: Frygter at lokale svineavlere stopper

Annonce
Annonce
112

National politienhed ransager på Falster: Sag af særlig grov karakter

Indland

Afspærringer omkring Børsen opretholdes indtil mandag morgen

Indland

Danish Crown lukker Ringsted-slagteri og nedlægger 1200 job

Indland

Danish Crown lukker Ringsted-slagteri og nedlægger 1200 job

Lolland

Rundt på gulvet over stor donation

Sport

Maribo-dreng skifter til dansk traditionsklub

112

Blev opdaget: Solgte narko på byens torv midt om dagen